Na výborný domácí sýr vám stačí jen 5 surovin a 30 minut času

Výborný sýr zvládnete snadno vytvořit i v domácích podmínkách Svittlana / Canva.com

Domácí výroba různých potravin, jako jsou například chleba či jogurt, se těší stále větší oblibě. Jinak tomu není ani v případě sýru. Vyrobit si jej doma je totiž překvapivě snadné, rychlé a určitě to stojí za vyzkoušení. Domácí sýr vás potěší nejen svou lahodnou chutí, ale také úsporou peněz. Uvidíte, že po kupovaném už jen tak nesáhnete.

Přečtěte si také

Brambůrky Pringles v novém obalu: Za změnu může třídění odpadu
Brambůrky Pringles v novém obalu: Za změnu může třídění odpadu

Kvalitní suroviny jsou klíčem k úspěchu

Na počátku cesty k chutnému sýru stojí mléko. Přestože je lepší domácí z farmy, použít se dá i kupované v obchodě. Vždy se však musí jednat o mléko čerstvé, nikoli trvanlivé. Pokud sáhnete po tom z obchodu, zaměřte se na obsah tuku. Mléko by mělo být co nejtučnější, ideálně s obsahem 4,2 % tuku.

Pro čerstvé mléko si zajděte ideálně přímo na farmu k mlékaři. Nemáte žádnou poblíž? Ani to není problém, čerstvé mléko pořídíte i ve speciálních automatech umístěných na snadno dostupných místech ve městech. A v případě, že si pro mléko zajedete k babičce na vesnici, je dobré ho před převozem domů zamrazit.

Dále je třeba si pořídit startovací kulturu (můžete použít také jogurt nebo zakysanou smetanu), syřidlo, případně chlorid vápenatý, pokud používáte pasterizované mléko. Vše seženete na internetu. Vhodný je například e-shop firmy Milcom, kde najdete k výrobě domácích sýrů vše potřebné.

Domácí sýr lze vyrobit velmi snadno Canva.com

Jak si vyrobit domácí sýrovou hmotu krok za krokem

  1. Než se pustíte do přípravy, je dobré veškeré používané náčiní (několik lžic, lžiček, metličku, dlouhý nůž, naběračku, teploměr, kus plátna na odkapání sýřeniny) vyvařit v hrnci, ve kterém budete sýr dělat. Vyvařování není nutné pouze u sýrů čerstvých, které se snědí dřív, než by se stačily zkazit nějakou zapomenutou kontaminací.
  2. Mléko zahřejte v hrnci na cca 40 stupňů, poté přidejte startovací kulturu a nechte ji hodinu až dvě při stejné teplotě bez míchání kultivovat. Zatímco domácí mléko vytvoří vždy krásnou sýřeninu, u toho kupovaného je lepší vmíchat před syřidlem pár kapek chloridu vápenatého, sýřenina bude pevnější.
  3. Syřidlo rozmíchejte v převařené vychladlé vodě – na 2 litry mléka lžičku syřidla do panáka vody. Panáka vlijte za stálého míchání do mléka a přiklopte. Během 30 až 60 minut by se měla vysrážet sýřenina. Hotová sýřenina má konzistenci pudinku. Pokud se vám do hodiny sýřenina nevytvoří, lze počkat další půlhodinu, v případě stálé tekutosti ale raději začněte úplně znovu.
  4. Sýřeninu nožem v hrnci nakrájejte zhruba na centimetrové kostky a nechte chvíli ustát, aby vystoupila syrovátka.
  5. Obsah hrnce slijte přes lněné plátno, zavažte a nechte cca půl hodiny okapat.
  6. Výsledkem je základní sýrová hmota, výchozí surovina k výrobě nejrůznějších sýrů.

Tip: Slitou syrovátku zbytečně nevylévejte. Hodí se při výrobě chleba z kvásku nebo jen tak na pití. A poslouží také na přípravu sýru cottage.

Jaké sýry ze sýrové hmoty připravíte?

Balkánský sýr

Odkapanou hmotu natlačte do hranaté krabičky a dejte na hodinu ztuhnout do ledničky. Mezitím si udělejte solný nálev – vařte vodu a přidávejte sůl, dokud se rozpouští. Ztuhlý sýr dejte na půl hodiny do vychladlého nálevu a pak ho přendejte do krabičky. Podlijte ho novou, lehce slanou vodou a nechte dozrát pár dnů v ledničce.

Jemně slanou chuť domácího balkánského sýru si zamiluje každý Geshas / Canva.com

Čerstvý sýr

Odkapanou sýrovou hmotu smíchejte podle chuti s libovolnými bylinkami, solí, nebo třeba s grilovacím kořením. Vytvarujte malé bochánky nebo sýr natlačte do formiček a případně ještě posypte bylinkami či kořením. Nechte alespoň hodinu pod fólií odležet v lednici a můžete podávat.

Tip: K sýru můžete přidat například také sušená rajčata, olivy, nahrubo nadrcený pepř a další ingredience dle libosti.

Do čerstvého sýru přimíchejte oblíbené bylinky Kostrez / Canva.com

Cottage sýr

V hrnci si zahřejte na zhruba 40 stupňů trochu syrovátky. Odkapanou hmotu rukama rozdrolte na menší kousky (cca 1 cm velké), vsypte do hrnce a prohřejte 5 minut. Sýrové kousky zmatní a stanou se tužšími. Sceďte je přes plátno či síto, důkladně propláchněte studenou vodou a nakonec zrna smíchejte se smetanou.

Žádný kupovaný sýr rozhodně nemůže konkurovat tomu domácímu Canva.com

Pusťte se do domácích sýrů také!

Výroba sýru sice není nic složitého, určitě si však žádá trpělivost a praxi. Určitě je dobré začít s přípravou čerstvých a měkkých sýrů a až poté se pustit do výroby těch tvrdších typu gouda, které jsou trochu náročnější.

Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!