5 nejlepších tipů, jak stylově dekorovat jarní terasu

Terasa s ratanovým nábytkem Ground Picture / Shutterstock.com

Chcete vyšperkovat místo, kde budete trávit nadcházející sezónu? Jaro je tu a spolu s ním čas ozdobit terasu. Dodejte jí jarní vzpruhu, příjemnou atmosféru a nádech romantiky – a bude radost tu pobývat. Přinášíme pět praktických tipů, jak na to.

Přečtěte si také

Nejlepší domácí housky od Josefa Maršálka: Přidejte navíc 2 suroviny ze spíže a už nebudete dělat jiné

Hodí se na terasu koberce?

Ať už je povrch vaší terasy dlážděný, dřevěný, kamenný či kačírkový, rozhodně se nespletete s umístěním barevných tkaných nebo přírodních běhounů, které podlahu zahřejí a zútulní. Měly by však být umístěny pouze pod střechou – to abyste je nemuseli denně sklízet a chránit před výkyvy počasí.

Dodejte stylové střapce

Běhouny se střapci v boho stylu budou letos to pravé ořechové – nejen pro jarní, ale i letní měsíce. Sledujte akční letáky obchodů s nábytkem na Kupi.cz, kde najdete krásné doplňky nejen pro jarní dekorování – za nejlepší ceny a s doručením domů.

Do čeho dát květiny?

Jak rozzářit vaše oblíbené místo odpočinku? Přece pomocí jarních květin. Řezané nebo hrnkové rostliny, které máte rádi, umístěte do váz, košíků nebo plechovek – záleží jen na vás, jaký koncept nakonec vytvoříte. Květiny snese také vstup do domu: nechte se vítat jarním pohlazením.

Bylinky odeženou dotěrný hmyz

Nezapomeňte ani na zeleň v podobě bylinek, které využijete také v kuchyni – a hned vám bude lépe chutnat. Některé z nich navíc mají i tu úžasnou vlastnost, že odhání dotěrný hmyz. Není to skvělé?

Jak vyřešit úložný prostor?

Na terase budete trávit spoustu volných chvil, a tak se tam rozhodně neztratí stylová stará truhla či lodní kufr. Chcete-li dát přednost modernějším dojmům, vyberte třeba ratanový úložný koš nebo plastový box s víkem. Budete do nich moci ukládat plédy, potřeby pro grilování nebo večerní osvětlení – tento kus nábytku navíc může nést dekorace v podobě květin, skulptury nebo lucerny. Co vy na to?

Co potřebujete k relaxaci?

Lehátko, houpací síť, houpací křeslo nebo futon – vytvořte si relaxační koutek, který si zamiluje celá rodina. Houpací prvky prohlubují pohodu. Komfortní zázemí na ležení poslouží i při posezení s přáteli nebo při opalování. Malé pódium s matrací snadno vytvoříme třeba z palet. Čemu dáváte přednost?

Hřejivé plédy a měkké polštářky

Co zaručeně zútulní prostor a rozhodně se na terase neztratí? Přece hřejivé plédy a měkké dekorační polštářky. Ty totiž mají moc okamžitě maximalizovat pocity pohody, a navíc je oceníte večer, kdy bývá chladno. Ozdobte jimi sedací nábytek, potěšíte nejen sebe, ale i případné hosty. Půjde vidět, že jste připraveni na vše.

Terasa zařízená nábytkem, koberci, ozdobená plédy a polštáři Ground Picture / Shutterstock.com

Jak vytvořit magické osvětlení?

Jak dokonale podtrhnout vytvořenou jarní atmosféru? Nezapomeňte na zahradní svítidla. Můžete vsadit na trendy svíčky v bezpečných lucernách, které zavěsíte nebo ledabyle položíte na okraj terasy. Oblíbené jsou také LED řetězy, které ohromí na první pohled (zkuste třeba obchody IKEA, Möbelix nebo JYSK). Nespletete se ani s lampiony či moderními bodovkami, které mohou osvětlit i chodníčky na zahradě. Nakonec je to jen na vás, jak jarního ducha vdechnete vašemu zahradnímu koutu. Vytvořte zde takovou náladu, která odrazí vaši radost z bytí na terase – aby byl každý okamžik krásný.

Zdroje: Interier design, Prima inspirace