Jarní střih levandule: Kdy a jak ho provádět?

Žena stříhá levanduli BONDART PHOTOGRAPHY / Shutterstock.com

Pravidelné stříhání je při pěstování levandule úplný základ. A to nejen na před zimou a při květu, ale i na začátku jara, kdy se rostliny po zimě probouzí k životu. Jinak by brzy začaly dřevnatět ve stoncích a místo voňavých bylinek byste měli záhon plný malých nevzhledných keříků téměř bez květů. Poradíme tedy s ideálním načasováním i konkrétním postupem.

Přečtěte si také

Koupací sezóna se blíží! Jak vyčistit bazén po zimě krok za krokem?

Jak stříhat levandule na jaře?

Po přezimování potřebuje levandule oživit a dodat novou energii. Právě k tomu správné a pravidelné stříhání pomůže. Zbaví ji totiž dřevnatých částí a zajistí nejen zhoustnutí a výraznější květy, ale i celkové omlazení rostliny. Vaši zahradu tak bude zdobit mnohem déle, i více než 10 let, během kterých z ní můžete dělat kytice, pytlíčky pod polštář nebo esenciální oleje.

Levandulový sirup
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Levandulový sirup

Levandulový sirup bude lahodným základem domácích limonád, využijete jej však také do kávy nebo čaje. Jeho výroba je navíc velmi snadná, jde tedy o skvělý způsob, jak tuto voňavou bylinku využít v kuchyni.

Levandulový sirup

Kdy provést řez levandule?

Vhodná doba pro jarní řez nastává na přelomu března a dubna. Záleží ale na počasí, protože je potřeba počkat až na teplejší noci a rána, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Na samotné levanduli to poznáte tak, že začne obrůstat a jakmile ji rozhrnete, najdete malé pupeny, které pomalu raší. U mladých rostlin ještě nebude dřevnatění ani obrůstání tak patrné. přesto byste je měli ostříhat také. Stačí si dát pozor na detaily, o kterých ještě bude řeč.

Žena zastřihuje levanduli na zahradě nieriss / Shutterstock.com

Jak na správný postup?

Pro začátek si připravte dostatečně ostré zahradnické nůžky, kterými půjde levandule dobře stříhat. A pokud budete dodržovat zvolený postup, nemusíte se bát, že byste jí ublížili. Naopak, odmění se vám rychlejším růstem nových stonků a hlavně květů s typickou omamnou vůní. Jen se nesnažte zasahovat příliš hluboko do dřevnatých stonků, ale stříhejte rostlinu maximálně do jedné třetiny. Pokud je mladá, zasazená teprve na podzim, bude stačit i méně.

Co potřebuje levandule?

U rostlin vysazených teprve na podzim buďte opatrnější než u starších levandulí. Snažte se je tvarovat do rovnoměrného „bochánku“ a zastřihávejte je maximálně 8 až 10 cm nad zemí a zároveň dbejte na to, aby na každém stonku zůstaly ještě alespoň tři pupeny s lístky. I když jste měli kvalitní sazenice, kořenový systém mladých levandulí zatím není tak dobře vyvinutý jako u dospělých rostlin a potřebuje šetrnou péči. Jen tak získají do léta potřebnou sílu a odolnost a časem vám zajistí i růst produkce.

Zdroj: Kupi.cz