Zahrádkářská sezona zahájena: Jakou zeleninu zasadit na jaře?

Sazenička v dlaních LeManna / Shutterstock.com

První teplé jarní paprsky slunce jsou pro zahrádkáře signálem k tomu, aby si připravili své zahradnické náčiní. Už na začátku jara je totiž třeba vysadit některé druhy zeleniny a také některé květiny. Jaké?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Jakou zeleninu zasadit na jaře?

Říkáte si, že je ještě moc brzy na sázení zeleniny, vzhledem k tomu, že jsou během noci teploty ještě nízké? Některým druhům zeleniny nízké teploty nevadí, a právě začátek jara je pro jejich sázení jako stvořený. O jaké druhy zeleniny se jedná?

Rebarbora: Zelenina s chutí ovoce

Pokud milujete rebarborové koláče a buchty, neměli byste zapomenout zasadit rebarboru, která je plná vitamínů, je cenným zdrojem vitamínu B a obsahuje také minerální látky – vápník, draslík a mangan. Kam rebarboru zasadit? Ideální jsou pro ni slunná místa na vaší zahradě.

Žena s dcerou sází na zahradě Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

Hlávkový salát: Cenný zdroj antioxidantů

Důvodů, proč na zahradě vysadit hlávkový salát, existuje celá řada. Hlávkový salát obsahuje železo, kyselinu listovou a antioxidanty a přispívá k lepšímu trávení a činnosti jater, je také vhodný jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vzhledem k tomu, že dobře snáší nižší teploty, můžete ho zasadit už na začátku jara, v případě velmi nízkých teplot však bude potřebovat ochranu před mrazem. Nejvíce se mu daří v částečném stínu.

Červená řepa: Nízkokalorická zelenina bohatá na minerály a vitamíny

Proč na zahradě zasadit řepu? Protože je nejenom chutná, ale také zdravá. Červená řepa obsahuje cenné minerální látky v čele s draslíkem, hořčíkem, zinkem a manganem a je také bohatá na obsah vitamínů C a E. Červená řepa má detoxikační účinky a pomáhá předcházet jarní únavě. Poté, co zasadíte semena řepy, měly by vyklíčit do 10 dnů, řepa pěstovaná ze semen obvykle zraje 8 až 10 týdnů. Kam ji zasadit? Ideálně do polostínu.

Špenát: Bohatý zdroj vitamínů B, C, D, E a K

Špenát nabízí celou řadu využití, můžete ho v dušeném stavu podávat jako přílohu k masu, čerstvé listy přidat do salátu, uvařit špenátovou polévku nebo připravit skvělé smoothie. Špenát je nejen velmi chutný, ale obsahuje vitamíny B, C, D, E a K a také sodík, dusík, vápník, mastné kyseliny, vlákninu a železo. Ideální čas na sázení špenátu je v průběhu března, myslete na to, že špenát nesnáší kyselé půdy a potřebuje bohatou zálivku, špenát je možné zasadit přímo na záhon nebo do nádoby.

Jaké květiny zasadit na jaře?

Chcete na zahradě pěstovat nejen zeleninu, ale radovat se také z krásných květinových záhonků? I některé květiny je vhodné zasadit už na začátku jara, jedná se zejména o cibuloviny. Právě teď je ten pravý čas zasadit hyacinty, které jsou na sázení velmi nenáročné, narcisy, prvosenky a modřence. Pustit se můžete také do sázení bledulí, kosatců, tulipánů a macešek.

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy

Sváteční chlebíčky s tvarohem, křupavou jarní zeleninou a jedlými květy nádherně vypadají, ale jsou i doslova nabité vitamíny. Nejlépe si je vychutnáte na čerstvém celozrnném chlebu.

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy

Jarní zelenina za akční cenu

Pokud nestihnete zeleninu, která se sází na jaře, zasadit, nezoufejte, můžete ji samozřejmě koupit v obchodě a svému tělu dodat tolik potřebné vitamíny a minerály. Chcete vědět, v jakých obchodech je zelenina v akci? Akční nabídky za vás hlídá nákupní rádce Kupi.cz.

Patříte k milovníkům zahradničení? A už jste zasadili zeleninu a květiny?

Zdroje: kupi.cz, denik.cz, webmd.com, medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com