Naučte se připravit dokonalou holandskou omáčku, která se hodí k masu, zelenině i na vejce Benedikt

Nebyla by škoda používat holandskou omáčku jen v kombinaci s vejci Benedikt? Canva

Pokud bychom měli zvolit královnu mezi studenými omáčkami, málokdo by nejspíše něco namítal, pokud bychom na první místo dosadili právě omáčku holandskou. Je jednoduchá, rychlá a neskutečně dobrá. Ale pozor, je to kalorická bomba! Její vynikající chuť ovšem za takový hřích jednoznačně stojí.

Přečtěte si také

Projeďte se na kole v obýváku. Jak vybrat vhodný rotoped?
Projeďte se na kole v obýváku. Jak vybrat vhodný rotoped?

Jak holandská omáčka chutná?

Holandská omáčka se připravuje mimo jiné ze žloutků, másla, bílého vína a citronové šťávy. A právě po těchto ingrediencích také chutná a voní. Na jazyku ucítíte lahodné máslo, kyselkavé tóny suchého vína a svěží vůni citrónu.

Omáčka je příjemně krémová a na jazyku se zcela rozplývá jako ten nejjemnější obláček. Je zkrátka tak dobrá, že jakmile ji při přípravě jednou ochutnáte, nebudete moci přestat.

K čemu se hodí?

Ke všemu, k čemu byste použili například tatarku. Holandskou omáčku můžete dát do salátů, do hamburgerů či k hranolkům. Fantazii se meze nekladou. K čemu však holandská omáčka neodmyslitelně patří, jsou vejce Benedikt. Ty by bez ní pořádně nešly.

Vejce Benedikt jsou tak úžasné právě díky lahodné holandské omáčce Jana Albrechtová

Jak se holandská omáčka připravuje?

Ačkoli se na první pohled může zdát recept na holandskou omáčku striktně daný, ve skutečnosti u její přípravy existuje velký prostor pro improvizaci a inovace.

Pokud se podíváte na slavné kuchaře, všimnete si, že ji každý dělá trochu jinak. Někdo přidá víc másla, někdo víc soli, žloutků či vína. Dokonce i postup přípravy se u jednotlivých kuchařů liší. Není tedy vyloučeno, že i vy si ji budete později připravovat podle svého a trochu jinak.

Tip: Pokud budete experimentovat, pamatujte si, že na jeden žloutek by mělo padnout něco mezi 60 a 95 gramy másla.

Jaké suroviny budete na holandskou omáčku potřebovat?

  • dvě vejce
  • 60 ml bílého suchého nebo polosuchého vína
  • sůl
  • pepř
  • 140 gramů másla
  • citronovou šťávu
Holandská omáčka je hotová! Jana Albrechtová

Nechce se vám dělat domácí? Vyzkoušejte kupovanou

Jak na to?

  1. V kastrolu přiveďte k varu vodu. Jakmile bude vřít, stáhněte plamen na minimum (na kastrol s vroucí vodou potom přijde další nádoba, například miska, ve které budete připravovat holandskou omáčku).
  2. Omáčku budete vařit na páře, miska se tudíž nesmí dotýkat vroucí vody pod ní. Misku si ale zatím ještě nechte na lince vedle.
  3. Rozbijte si dvě vajíčka, žloutky umístěte do misky a přidejte bílé víno. Vezměte si metličku a vejce s vínem ručně šlehejte přibližně 5 minut, dokud směs nezesvětlí a mírně nezhoustne.
  4. Poté položte misku na kastrol s horkou vodou, přidejte máslo a omáčku šlehejte. Bude krásně houstnout a svou konzistencí i vzhledem připomínat majonézu. Holandská omáčka je však jemnější a pro mnohé také chutnější.
  5. Nakonec omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.