Jak na pestrobarevná velikonoční vejce: Vyzkoušejte přírodní barvy nebo vsaďte na klasiku

Jak na barvení velikonočních vajíček? Máme návod na přírodní metody i vyfukování Pixabay

Velikonoce se blíží, a to znamená jediné – barvení vajíček! Ač je letos asi nebudete rozdávat koledníkům, doma vám poslouží jako krásná, veselá dekorace. Máme pro vás pár tipů a postupů, jak vajíčka obarvit přírodní cestou i pomocí potravinářských barev. A na závěr vám ještě poradíme, jak je snáze vyfouknout.

Přečtěte si také

Ráj plný kabelek a bot ALDO rekonstruuje své prodejny. Kdy otevírají a na co se můžete těšit?
Ráj plný kabelek a bot ALDO rekonstruuje své prodejny. Kdy otevírají a na co se můžete těšit?

Jak správně uvařit vajíčka natvrdo

Aby vajíčka nepopraskala, měla by mít před vařením pokojovou teplotu. Vejce vkládejte vždy do vroucí, osolené vody a nechte vařit asi 10 minut, poté je prudce zchlaďte v ledové vodě (obsah nebude tak gumový) a důkladně osušte.

Vajíčka určená k barvení musí být vždy čistá a odmaštěná – použijte vodu se saponátem nebo ocet. Nezapomeňte také odstranit nevzhledné červené razítko. Postačí vám k tomu voda a tekutý písek nebo zmíněný ocet.

Barvení vajíček pomocí přírodních surovin

Výsledná barva vždy závisí na barvě skořápky, délce barvení a na zvoleném způsobu. Množství surovin se určitě nebojte – barevná voda bude vždy o několik odstínů tmavší než výsledná barva na skořápce.

Jaká přírodní barviva použít?

  • Žlutá: kurkuma
  • Červená, oranžová: slupky kuchyňské cibule
  • Růžová, fialová: strouhaná syrová červená řepa, červené víno
  • Zelená: kopřivy, jarní tráva, petrželová nať, špenát
  • Hnědá: slupky kuchyňské cibule, dubová kůra, černý čaj
  • Modrá (funguje pouze na bílé skořápky): krouhané červené zelí (s octem bude barva více fialová, přidáním jedlé sody více tyrkysová, do zelena)
K barvení vajíček přírodní cestou se používají slupky cibule, červená řepa, červené zelí i kopřivy a kurkuma Canva

Barvení vajíček zastudena

Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Zvlášť si připravte barvivo – přírodní suroviny asi 30 minut povařte ve vodě, poté sceďte, nechte kapalinu zcela vychladnout a přelijte do uzavíratelné nádoby. Přidejte pár lžic octa, promíchejte, ponořte uvařená vejce a uzavřenou nádobu dejte ideálně přes noc do lednice.

Barvení vajíček zatepla

Přírodní suroviny povařte cca 30 minut ve vodě a sceďte. Tekutinu vraťte do hrnce, přiveďte k varu, přidejte pár lžic octa a uvařte v ní vejce natvrdo klasickým způsobem, ideálně asi 10 minut. Na závěr obarvená vejce zchlaďte v ledové vodě.

Tip: Pro sytější barvy můžete proces barvení po uschnutí vajec několikrát opakovat. Tímto způsobem také můžete barvy míchat. Například nejprve vajíčko obarvěte kurkumou na žluto, podruhé jej vložte do zelené barvy – ve výsledku bude krásně limetkově zelené.

Potravinářská barviva na vajíčka

Potravinářské barvy na vejce seženete v každé drogerii i supermarketu, v prodejnách s cukrářským vybavením a na internetu.

  • Nejlevnější jsou klasické barvy na vajíčka v prášku – stojí kolem 10 Kč/ks či méně, za balení čtyř základních barev však většinou zaplatíte cca 25 až 30 Kč.
  • Pro rychlé barvení jsou nejlepší tekuté barvy na vejce, kterými lze také pomocí štětečku na vajíčka přímo malovat. Například OVO tekuté barvy Duo – v balení (cca 25 Kč) najdete dvě barvy, které lze použít samostatně, nebo je smíchat a vytvářet tak různé odstíny.
  • A pokud chcete mít vajíčka krásně lesklá a originálně barevná, vyzkoušejte gelové barvy s mramorovým, perleťovým nebo například třpytivým efektem. Koupíte je v obchodech za cenu kolem 50 Kč/5 barev.
Gelové barvy dodají barevným vajíčkům perleťové, mramorové nebo třpytivé efekty Canva

Jak nejlépe vyfouknout vajíčka?

Výhodou barvení vyfoukaných vajec je větší volnost ve výběru materiálu a technik než u vařených, které jsou určené ke konzumaci. Trendem je zdobení pomocí laku na nehty, ale používají se i tradiční metody jako barvení voskem, vyškrabování, batikování, lepí se obtisky, motivy z ubrousků, drobné rostlinky, barevné provázky a stužky apod.

  • Ještě než obsah vajíčka vyfouknete, můžete jej dírkou pomocí špejle co nejvíce rozšlehat, půjde to pak lépe.
  • Nejvíce vám usnadní práci vyfukovačka vajec (cena od cca 200 Kč) – jedná se o pumpičku s jehlou, která se vsunuje do dírky ve vajíčku a postupným pumpováním vzduchu vzniká uvnitř přetlak, a obsah tak postupně samovolně odtéká.
  • Obdobným způsobem ale můžete využít i injekční stříkačku s dutou jehlou.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz