Nevíte, čím obarvit velikonoční vejce? Vyzkoušet můžete přírodní barvy i kupovanou klasiku

Matka s dcerou maluje vajíčka Ground Picture / Shutterstock.com

Velikonoce jsou tady, a to znamená jediné – barvení vajíček! Ať už je budete rozdávat koledníkům, nebo si je necháte doma jako krásnou a veselou dekoraci, máme pro vás pár tipů a postupů, jak vajíčka obarvit přírodní cestou, ale i pomocí potravinářských barev. A na závěr vám poradíme, jak je snáze vyfouknout.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Jak správně uvařit vejce natvrdo?

Aby vajíčka nepopraskala, měla by mít před vařením pokojovou teplotu. Vejce vkládejte vždy do osolené vroucí vody a nechte je vařit asi 10 minut, poté je prudce zchlaďte v ledové vodě (obsah nebude tak gumový) a důkladně osušte.

Vajíčka určená k barvení musí být vždy čistá a odmaštěná – použijte vodu se saponátem nebo ocet. Nezapomeňte také odstranit nevzhledné červené razítko. Postačí vám k tomu voda a tekutý písek nebo zmíněný ocet.

Hrnec na sporáku Leka Sergeeva / Shutterstock.com

K barvení můžete využít špenát i kurkumu

Výsledná barva vždy závisí na barvě skořápky, délce barvení a na zvoleném způsobu. Množství surovin se určitě nebojte – barevná voda bude vždy o několik odstínů tmavší než výsledná barva na skořápce.

Jaká přírodní barviva použít?

  • Žlutá: kurkuma
  • Červená, oranžová: slupky kuchyňské cibule
  • Růžová, fialová: strouhaná syrová červená řepa, červené víno
  • Zelená: kopřivy, jarní tráva, petrželová nať, špenát
  • Hnědá: slupky kuchyňské cibule, dubová kůra, černý čaj
  • Modrá (funguje pouze na bílé skořápky): krouhané červené zelí (s octem bude barva více fialová, přidáním jedlé sody více tyrkysová, do zelena)

Barvení vajíček zastudena

Vejce uvařte natvrdo a nechte vychladnout. Zvlášť si připravte barvivo – přírodní suroviny asi 30 minut povařte ve vodě, poté sceďte, nechte kapalinu zcela vychladnout a přelijte do uzavíratelné nádoby. Přidejte pár lžic octa, promíchejte, ponořte uvařená vejce a uzavřenou nádobu dejte ideálně přes noc do lednice.

Barvení vajíček zatepla

Přírodní suroviny povařte cca 30 minut ve vodě a sceďte. Tekutinu vraťte do hrnce, přiveďte k varu, přidejte pár lžic octa a uvařte v ní vejce natvrdo klasickým způsobem, ideálně asi 10 minut. Na závěr obarvená vejce zchlaďte v ledové vodě.

  • Tip: Pro sytější barvy můžete proces barvení po uschnutí vajec několikrát opakovat. Tímto způsobem také můžete barvy míchat. Například nejprve vajíčko obarvěte kurkumou na žluto, podruhé jej vložte do zelené barvy – ve výsledku bude krásně limetkově zelené.
Špenát s vejcem a bramborem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Špenát s vejcem a bramborem

Špenát patří mezi velmi zdravou zeleninu. Skvěle se hodí k těstovinám, jako příloha k pečenému masu a je taky vydatným hlavním jídlem. Tento skvělý recept na špenát s vejci a bramborem si jistě oblíbíte. Jeho příprava je totiž velmi rychlá a jednoduchá.

Špenát s vejcem a bramborem
Čočkový salát s vejci
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Čočkový salát s vejci

Čočkový salát s vejci můžete připravit ze všech druhů čočky. Vyzkoušejte tento recept na lahodný, lehký oběd nebo rychlou večeři.

Čočkový salát s vejci

Potravinářská barviva do každé domácnosti

Potravinářské barvy na vejce seženete v každé drogerii i supermarketu, v prodejnách s cukrářským vybavením a na internetu.

  • Nejlevnější jsou klasické barvy na vajíčka v prášku – stojí kolem 13 Kč/ks či méně, za balení čtyř základních barev však většinou zaplatíte cca 40 Kč.
  • Pro rychlé barvení jsou nejlepší tekuté barvy na vejce, kterými lze také pomocí štětečku na vajíčka přímo malovat. Odstíny lze použít samostatně, nebo je můžete smíchat a vytvářet tak různé odstíny.
  • A pokud chcete mít vajíčka krásně lesklá a originálně barevná, vyzkoušejte gelové barvy s mramorovým, perleťovým nebo například třpytivým efektem. Koupíte je v obchodech za cenu kolem 79 Kč, kdy v balení najdete 5 barev.
Vajíčka nabarvená přírodními barvami a ozdobená voskem Ireine / Shutterstock.com

Jak nejlépe vyfouknout vajíčka?

Výhodou barvení vyfoukaných vajec je větší volnost ve výběru materiálu a technik než u vařených, které jsou určené ke konzumaci. Trendem je zdobení pomocí laku na nehty, ale používají se i tradiční metody jako barvení voskem, vyškrabování, batikování, lepí se obtisky, motivy z ubrousků, drobné rostlinky, barevné provázky a stužky apod.

  • Ještě než obsah vajíčka vyfouknete, můžete jej dírkou pomocí špejle co nejvíce rozšlehat, půjde to pak lépe.
  • Nejvíce vám usnadní práci vyfukovačka vajec (cena od cca 240 Kč) – jedná se o pumpičku s jehlou, která se vsunuje do dírky ve vajíčku a postupným pumpováním vzduchu vzniká uvnitř přetlak, obsah tak postupně samovolně odtéká.
  • Obdobným způsobem ale můžete využít i injekční stříkačku s dutou jehlou.

Zdroj: Chytré bydlení, Kupi