Zatímco v dřívějších dobách jsme zabijačky na vesnicích či v menších městech běžně potkávali, nyní jsou trošku na ústupu. Co vše víte o zabijačce? A ochutnali jste někdy čerstvou jitrnici? Podívejte se, kolik běžně stojí zabijačkové speciality, z jakých můžete vybírat i jak si je připravit doma.
Zabijačka je svým způsobem společenská událost, protože její organizace není zrovna jednoduchá. Navíc je časově i fyzicky dost náročná a pro dospělé je nezbytný pravidelný přísun rumu či slivovice.
V časných ranních hodinách se poráží domácí vepř a celý den se z něj připravují různé dobroty v podobě ovaru, škvarků, prdelačky, jitrnic, jelit a bourá se maso na pozdější využití.
Jedním z důvodů, proč zabijačky už nejsou „in“, je skutečnost, že si čerstvé maso můžeme koupit kdykoliv v týdnu. Pokud však máte rádi domácí zabijačkové speciality, místo celého vepře je můžete vyrobit i z jednotlivých surovin.
Kupte se slevou Tlačenka Retro Albert.
Potřebujete:
Kupte se slevou Jitrnice Dobrá česká Zabijačka.
Postup:
Uvařte koleno a nakrájejte ho nahrubo. Přidejte k němu uvařená vepřová játra a bůček a vše umelte v mlýnku na maso. Nakrájejte rohlíky na kostky a zalijte vývarem z masa (musí se nasáknout). Poté z nich vývar vymačkejte přes sítko a přidejte k namletému masu spolu s utřeným česnekem a kořením. Důkladně promíchejte.
Směs vyložte do sádlem vymazaného pekáče. Pečte při 120 °C přibližně 1,5 hodiny, poté teplotu zvyšte a pečte ještě přibližně 20 minut, aby se vytvořila křupavá krustička. Podává se s bramborami a kysaným zelím.
Pokud je pro vás představa vyváření příliš, neváhejte a pořiďte si již hotovou jitrnici. Nejlépe chutná, pokud ji osmažíte na pánvi s lžičkou másla (případně sádla). Dá se také zapéct při 160 °C v troubě (více křupe kůrčička a hrozí menší riziko protržení střívka).
Jaké jsou ceny?
Kupte se slevou Jitrnice Příbramská uzenina.
Dříve, když lidé nekonzumovali maso 3× denně, ale spíše 3× měsíčně, byla zabijačka příjemným zpestřením jídelníčku. Navíc se vepřové maso postaralo o vytvoření potřebných zásob energie na zimní období. V současnosti je však pro mnohé kardiology přímou cestou k infarktu. Pravda nicméně leží někde uprostřed.