Řasokoule krásně vypadají a jsou nenáročné, jen potřebují občas pomazlit

Řasokoule ve váze s kamínky Fabrizio Guarisco / Shutterstock.com

Už jste slyšeli o nové generaci domácích mazlíčků v podobě roztomilých řasokoulí? Jsou zcela nenáročné na údržbu, doma budou pěknou dekorací a potřebují jen, abyste se s nimi čas od času pomazlili. Seznamte se s touto vodní rostlinkou, kterou si zamilujete.

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Co je řasokoule?

Řasokoule zelená (Aegagropila linnaei) je poměrně vzácným druhem vodní řasy, která se přirozeně vyskytuje pouze na některých místech severní polokoule. Pro svou krásně zelenou barvu a dekorativní, kulatý vzhled se čím dál častěji pěstuje v jezírkách, akváriích nebo samostatně v malých skleněných nádobách jako okrasa.

Jak pěstovat řasokouli?

Starat se o tuto vodní řasu zvládne opravdu každý, stačí jen dodržovat pár základních pravidel:

  • Dózu nebo akvárium s řasokoulemi nikdy nestavte do blízkosti topení a na okno nebo na místo, kam dopadá přímé sluneční světlo. Nemají totiž rády přílišné teplo (světlo naopak potřebují).
  • Jsou velmi odolné a dobře snášejí studenou vodu (bez problému dokonce zvládnou vodu s téměř nulovou teplotou) – měla by tedy mít vždy maximálně pokojovou teplotu.
  • Vodu měňte 1–2× za dva týdny.
Dvě řasokoule v akváriu Ian Grainger / Shutterstock.com

A jak je to s tím mazlením?

Během čištění nádobky a výměny vody (nebo kdykoliv jindy) se doporučuje čas od času strávit s řasokoulemi pár minut a jemně je ve vodě nebo v mírném proudu tekoucí vody promasírovat a pomačkat. Tím se z nich vyplaví případné nečistoty, usazeniny a nahromaděné vzduchové bublinky, a řasokoule si tak zachovají svůj rovnoměrný, kulatý tvar. S pravidelnou péčí bude řasa zdravá, mnohem spokojenější, a dokonce vám každý rok povyroste cca o pět milimetrů.

Kde koupit řasokoule?

Řasokoule se prodávají v kamenných prodejnách (zverimexy, akvaristiky apod.) i v internetových obchodech. Rozlišují se podle velikosti – ty nejmenší bývají označovány jako XS nebo S, střední M a největší L. Jejich výhodou je, že „vyždímané“ vydrží až 20 dnů úplně bez vody. Díky tomu je možné je zasílat ve speciálních pytlících s udržovanou vlhkostí i skrze internetové obchody. Jakmile vám vysušená kulička řasy přijde domů, jednoduše ji přivedete k životu vložením do vody.

U e-shopů je nutné vždy počítat s o něco vyšší cenou, než na jakou narazíte například u menších prodejců akvaristického vybavení. Cena řasokoulí na internetu začíná na 30–40 Kč za ty nejmenší kusy (o průměru od 1 do cca 4 cm), u těch největších velikostí L (od cca 9 cm) zaplatíte i 100–150 Kč.

Některé obchody také rozlišují mechové koule kulaté a oválné nebo nepravidelného tvaru. Pokud ovšem máte možnost, vždy je lepší zajít si pro své řasokoule do kamenné prodejny, kde si je můžete přímo prohlédnout a vybrat. Také zde pravděpodobně zaplatíte o něco méně než na internetu.

V čem řasokoule pěstovat?

Pokud chcete mít zelené řasové koule jako samostatnou dekoraci (tedy mimo akvárium s rybkami), bude jim dobře v jakékoliv menší skleněné, kulaté či jinak tvarované nádobě. Použít můžete opravdu cokoliv – od zavařovací sklenice, vázičky až po okrasné nádobky. Na trhu lze koupit dokonce nejrůznější skleněné dózy s korkovým nebo dřevěným uzávěrem, který zabrání případnému rozlití vody.

Řasokoule v kulatém akváriu s kameny a dalšími rostlinami Zdenek Soldan / Shutterstock.com

Tip: Při nákupu skleněné nádoby pamatujte na rozměry svojí řasokoule, případně na jejich plánovaný počet. Koule sice nepotřebuje příliš mnoho místa, mějte však na paměti, že ji čas od času budete při čištění vyndávat ven, proto by hrdlo nemělo být příliš úzké.

Cena obyčejných skleněných dóz s korkovým uzávěrem začíná na internetu na cca 100 Kč při objemu 450 ml – nicméně sehnat lze i dražší designové kousky, které budou samy o sobě krásnou a zajímavou dekorací. Pořídit můžete rovněž speciálně tvarované aerárium k zavěšení, které pěstování řasokoule povýší na novou úroveň.

Zdroj: Bydlimekvalitne.cz, Nasregion.cz, Zahradananiti.cz