Portál Taste Atlas, který sbírá hodnocení turistů a strávníků z celého světa, zveřejnil žebříček nejlépe hodnocených moučníků. V top desítce překvapivě bodoval i jeden český favorit. Které naše buchty a koláče patří u cizinců k nejoblíbenějším? A souhlasí s tím Češi?
České moučníky patří na gastronomickém portálu Taste Atlas všeobecně k dobře hodnoceným. Oblibě se těší kynuté koláče, ovocné plněné knedlíky i lívance. Králem všech je ale dlouhodobě valašský frgál, který se skóre 4,3 hvězdičky z 5 vede hned v několika kategoriích:
A co stojí za jeho popularitou? V první řadě zaujme svým tvarem a rozměry, v průměru mívá kolem 30 cm. Jedinečným ho činí i poměr tenkého těsta a bohaté vrstvy náplně (až 50 %) z povidel, borůvek, tvarohu, máku nebo ořechů. A vzhledem k tomu, že právě náplň bývá u koláčů nejoblíbenější částí, je tak už zcela jasné, že má valašský „pecák“ slušný náskok.
„Pizza, ale připravená správným způsobem, 10/10,“ píše o našem frgálu například jedna z hodnotitelek.
Kojin / Shutterstock.com
V první desítce se objevila také řada dalších moučníků, které jsou i v naší kuchyni známé a často se v Česku pečou. Na třetím místě se například umístil polský pečený „cheesecake“ Sernik a hned za ním na čtvrté příčce polská Karpatka, což je nadýchaný koláč s bohatou vrstvou hutného vanilkového krému uprostřed. Mezi nejlépe hodnocenými nechybí ani původem ruský vrstvený medovník s ořechy.
Pro zajímavost ještě uvedeme, že se žebříček vede také pro nejvíce populární moučníky. To znamená, že je lidé nejčastěji ochutnávají a hodnotí, nemusí ale nutně mít nejvyšší počet hvězdiček. Z takových vyhrává dort Pavlova původem z Nového Zélandu. Mezi nejpopulárnější ale patří také žloutkové řezy neboli kremeše (ať už původem z Rakouska, nebo Polska), dále rakouský Sacher, německý švarcvaldský dort nebo tradiční newyorský cheesecake.
Na šestnáctém místě se objevila i česká ovocná bublanina, která si současně drží poměrně vysoké skóre (4 hvězdičky z 5).
Marcus Z-pics / Shutterstock.com
Pyšní na naši sladkou kuchyni můžeme být i z opačného úhlu pohledu. Naše moučníky totiž nepatří ani mezi ty nejhorší. Před nejméně oblíbeným z Česka je na seznamu ještě 62 jiných, mnohem hůře hodnocených. A co tedy turisty nezaujalo nejméně? Je to náš velikonoční beránek.
Na názor ohledně hodnocení moučníků jsme se v redakci Kupi zeptali i několika našich čtenářů. Umístil se podle nich valašský frgál v první desítce zaslouženě? Nebo má naše kuchyně mnohem lepší moučníky?
Zdroje: Taste Atlas, respondenti pro redakci Kupi.cz