Rychlý oběd: Vydatná bramboračka, která zasytí a nestojí víc než 10 korun

Bramboračka je skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého, co zcela zasytí celou rodinu. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí jsou jedlé houby, polévka se zpravidla připravuje z hub čerstvých, bát se ale nemusíte ani těch sušených, protože nejvíce zvýrazní chuť. S naším videoreceptem pana Cuketky vás navíc nebude stát polévka pro celou rodinu více než 40 korun.

Přečtěte si také

Blíží se konec papírových letáků? Některé obchody přiznaly, že se jim tisk nevyplatí a končí s nimi
Blíží se konec papírových letáků? Některé obchody přiznaly, že se jim tisk nevyplatí a končí s nimi

Suroviny

  • 500 g brambor (6 Kč)
  • 125 g mrkve (1,50 Kč)
  • 100 g celeru (1,50 Kč)
  • 100 g petržele (6 Kč)
  • 1 cibule (1,50 Kč)
  • 2 stroužky česneku (2 Kč)
  • 2 lžíce másla (6 Kč)
  • 2 lžíce mouky (0,30 Kč)
  • 1 lžíce majoránky (0,50 Kč)
  • 1 hrst sušených hub (15 Kč)
  • 1/2 lžičky kmínu (0,70 Kč)
  • sůl

Cena surovin celkem: 40 Kč, jedna porce vás tak vyjde na desetikorunu.

Rozpočet počítá s cenami potravin v březnu 2020. 

Bamboračka podle pana Cuketky Cuketka Skromná kuchyně

Postup

              1. Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou (asi 250 ml). Nechte změknout. Houby sceďte a uschovejte i vodu z hub. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, podrťte plochou nože a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (asi 1 cm).
              2. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout.
              3. Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí.
              4. Ke konci vmíchejte nasekaný česnek a majoránku, kterou promněte v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení a máte hotovo!

              Tip: Pokud si k polévce dáte pečivo, nemusíte už připravovat hlavní chod k obědu, polévka zasytí celou rodinu. 

              Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz