Rychlý oběd: Vydatná bramboračka, která zasytí a nestojí víc než 10 korun

Bramboračka je skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého, co zcela zasytí celou rodinu. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí jsou jedlé houby, polévka se zpravidla připravuje z hub čerstvých, bát se ale nemusíte ani těch sušených, protože nejvíce zvýrazní chuť. S naším videoreceptem pana Cuketky vás navíc nebude stát polévka pro celou rodinu více než 40 korun.

Přečtěte si také

Cesty a nákupy v zahraničí se komplikují: Velký přehled všech zemí, kam nesmíme bez testu
Cesty a nákupy v zahraničí se komplikují: Velký přehled všech zemí, kam nesmíme bez testu

Suroviny

  • 500 g brambor (6 Kč)
  • 125 g mrkve (1,50 Kč)
  • 100 g celeru (1,50 Kč)
  • 100 g petržele (6 Kč)
  • 1 cibule (1,50 Kč)
  • 2 stroužky česneku (2 Kč)
  • 2 lžíce másla (6 Kč)
  • 2 lžíce mouky (0,30 Kč)
  • 1 lžíce majoránky (0,50 Kč)
  • 1 hrst sušených hub (15 Kč)
  • 1/2 lžičky kmínu (0,70 Kč)
  • sůl

Cena surovin celkem: 40 Kč, jedna porce vás tak vyjde na desetikorunu.

Rozpočet počítá s cenami potravin v březnu 2020. 

Bamboračka podle pana Cuketky Cuketka Skromná kuchyně

Postup

              1. Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou (asi 250 ml). Nechte změknout. Houby sceďte a uschovejte i vodu z hub. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, podrťte plochou nože a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (asi 1 cm).
              2. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout.
              3. Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí.
              4. Ke konci vmíchejte nasekaný česnek a majoránku, kterou promněte v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení a máte hotovo!

              Tip: Pokud si k polévce dáte pečivo, nemusíte už připravovat hlavní chod k obědu, polévka zasytí celou rodinu. 

              Přidat na Seznam.cz👈Přidejte si Kupi Magazín na homepage Seznamu!