3 recepty na domácí majonézy bez vajec, které stojí za to vyzkoušet

Majonéza bez vajec? Poradíme vám hned tři její zajímavé variace Canva

Domácí majonéza bez vajec? Jde to! Přinášíme zajímavé tipy na lahodné dipy. Co třeba veganská verze z nálevu z cizrny nebo jemná česneková varianta se smetanou? Majonéze se meze nekladou – ozvláštní jakýkoli váš oblíbený pokrm. Tak na co máte chuť?

Přečtěte si také

Recept na houbový vývar po asijsku. Díky hlavní surovině jej můžete pít i jako lék
Recept na houbový vývar po asijsku. Díky hlavní surovině jej můžete pít i jako lék

Nechcete nebo nemůžete používat syrová vejce, avšak rádi byste si občas pochutnali na kvalitní majonéze? Nevěšte hlavu – přinášíme hned tři tipy na zajímavé variace majonézy, jejichž příprava je hračka. Vyzkoušíte je? Tyčový mixér do ruky a jde se na to!

Lahodná veganská majonéza

Jednoduchá příprava pomocí tyčového mixéru – stačí pár kroků a veggie majonéza je na světě. Co k její přípravě budete potřebovat?

  • 3 polévkové lžíce nálevu z cizrny v plechovce
  • 30 ml olivového oleje
  • 170 ml slunečnicového oleje
  • 1 polévkovou lžíci vinného octa
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • ½ polévkové lžíce soli

Do vysoké, úzké nádoby dejte všechny ingredience kromě olejů. Umixujte směs tak, aby se spojila. Poté přichází čas na zahuštění majonézy – za stálého mixování pomalu přilévejte olej, dokud směs nezíská požadovanou konzistenci. Hotovo – veganská majonéza je na světě!

Jak připravit veganskou majonézu

Smetanová majonéza s česnekem

Tato variace na majonézu sice není vhodná pro vegany, ale jinak ji ocení každý – příjemná smetanová chuť spolu s česnekem pohladí chuťové buňky nejednoho vášnivého jedlíka. Na její přípravu potřebujete:

  • 100 ml rostlinného oleje
  • 50 ml smetany
  • 1 polévkovou lžíci citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • ½ polévkové lžíce soli

Příprava je opět jednoduchá – mixér všechnu práci odvede za vás. Rozmixujte tedy všechny ingredience kromě oleje. Ten následně dolévejte, zatímco budete dál mixovat – jedině tak dojde k rychlému zahuštění původně tekutější směsi. Tato jemná majonéza se skvěle hodí nejen k masovým pokrmům. Dobrou chuť!

Domácí majonézu lze připravit na mnoho způsobů Canva

Rychlá majonéza z mléka

Také mléko může být základem chutné domácí majonézy. Přesvědčíte se? Stačí koupit plnotučné mléko a kvalitní rostlinný olej dle chuti. K její přípravě je potřeba:

  • 200 ml oleje
  • 100 ml plnotučného mléka
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • vinný ocet
  • dijonská hořčice
  • pažitka nebo petržel

Postup už znáte – stačí vytvořit směs ze všech surovin kromě oleje, který opatrně přilévejte až do zahuštění majonézy, o jejíž hedvábnou konzistenci se postará kvalitní tyčový mixér. Majonézu můžete ochutit dle vašich preferencí – vinný ocet, hořčice a bylinky jsou volitelné. Nechte si chutnat!

Sterilované okurky se hodí nejen do tatarky

Tip: Máte chuť na domácí tatarskou omáčku? Stačí přidat nastrouhané kyselé okurky, pepř a jarní cibulku.