Granátové jablko je v českých zemích zatím spíše opomíjenou potravinou, a to je velká škoda. Pod svou tuhou slupkou totiž skrývá zrníčka plná zdraví. Nebude náhodou, že je toto ovoce v mnoha kulturách považováno za pokrm bohů. Pojďme se podívat na to, proč tomu tak je, a hlavně jak jej správně oloupat a zařadit do našeho jídelníčku!
Granátové jablko je doslova posedlé červenou, kterou elegantně nese nejen slupka, ale také semínka. Těch v jednom plodu najdete několik stovek. A každé z nich přináší řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků.
Mezi nejvýznamnější vitamíny patří A, skupina B (zejména B1, B2, B3) a vitamín E. Obsahuje také vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. Vaše tělo ocení i vysokou dávku taninů či flavonoidů. Další pozitivum je, že jsou semínka velmi bohatá na vlákninu (pomáhá s trávením). Většina látek je přitom ukrytá nejen v nich, nýbrž i v dužině a slupce.
Kolem „bubáku“ vyřízněte do slupky nožem kruh o průměru 2–3 cm. Jednou rukou držte jablko, druhou odstraňte vyříznutou slupku za vystouplou část směrem vzhůru. Odkryjí se semena uložená do pouzder. Nožem nakrojte (opět pouze slupku) jablíčko ve spojích pouzder podélně až dolů – obdobně, jako když loupete pomeranč. Jednotlivé části pak půjdou hravě uvolnit a vytvoříte hvězdičku, jak je vidět na fotografii.
Kupte se slevou Granátové jablko.
Granátové jablko se hodí i do salátů, kde například rozvine chuť sýrů nebo avokáda. Velmi chutné je v kombinaci s hummusem. Zdravou snídani si můžete připravit například s chia semínky, do kterých zamícháte pár zrníček granátového jablka. A neztratí se ani v teplých pokrmech – vychutnejte si ho s rybou nebo s grilovaným masem.
Velmi oblíbenou variantou je i džus či šťáva z granátového jablíčka, které se dají koupit v obchodech. Zde je také vyřešen problém peciček, které mnohé z nás odrazují od konzumace tohoto červeného pokladu. Pokud si chcete 100% šťávu připravit doma, doporučujeme pořídit si výkonný odšťavňovač, který oddělí pecičky s dužinou od ovocné šťávy.
Doba přípravy: 10 min, počet porcí: 2
Ingredience
Postup
Granátové jablíčko vyloupejte podle našeho návodu. Z limety odstraňte kůru a oba plody zpracujte v odšťavňovači. Šťávu poté smíchejte v mixéru s kostkami ledu. Do sklenice nachystejte velkého panáka ginu, přilijte polovinu směsi z mixéru a dolijte tonikem. Na závěr ozdobte drink snítkou tymiánu – dodá mu zajímavou a nevšední chuť.