Čas největších citrusů v našich obchodech opět přichází! Původem asijská pomela se zde sice prodávají po celý rok, právě na podzim a v zimě jsou ale nejlepší a také nejlevnější. Ukrývají v sobě plno cenných látek a jsou skvělá pro ty, kteří se snaží hubnout. Spousta lidí ovšem stále bojuje s jejich loupáním a využitím v kuchyni. V našem článku vám proto poradíme, jak pomela jíst a co z nich připravovat.
Důvodů, proč si pomelo často dopřávat, existuje mnoho. Má osvěžující sladkokyselou chuť a řadu příznivých účinků na naše tělo:
Zralost a šťavnatost pomela není vždy přes tlustou slupku jednoduché poznat, v obchodě vám ale může napovědět hned několik věcí.
Plod by měl mít vždy žlutou barvu, která smí místy přecházet až v oranžovou (pokud je většina slupky zelená, pravděpodobně je nezralý), na omak by měl být lehce měkký a po přivonění byste měli cítit příjemně citrusovou vůni (hořkost naznačuje přezrálost, která mimo jiné pomelu zvyšuje jeho energetickou hodnotu). A protože rychle vysychá a ztrácí svou šťavnatost, vždy by mělo být v obchodě zabalené do fólie.
Jak jsme již naznačili v úvodu článku, právě nyní je nejlepší čas si pomela vychutnávat ve velkém. Podle odborníků můžeme klidně sníst jeden až dva plody denně.
Tip: Při současných akčních cenách, které se pohybují kolem 39,90 Kč/ks, ušetříte většinou oproti ceně běžné (cca 70 Kč/ks) i 42 procent.
Jako první budete muset zdolat vnější tlustou slupku (ta pro zajímavost tvoří asi 30 % jeho hmotnosti). Ideálně si pomozte nožem a v několika místech ji vertikálně nařízněte. Jakmile pomelo zbavíte slupky, rozdělte jednotlivé dílky a z každého z nich ještě důkladně oloupejte bílou blanku, která je obaluje.
Ta je totiž extrémně hořká a čím více jí na dužině necháte, tím horší chuť bude pomelo mít. Až si tedy budete chtít večer sednout k televizi s mísou brambůrků, zabavte se raději jeho loupáním – a odměnou vám bude dietní, vitamíny nabité exotické ovoce.
Tip: Odřízněte vrch pomela a polévkovou lžicí oddělte dužinu od slupky. Půjde to velmi jednoduše, protože mezi dužinou a slupkou je měkká bílá vrstva. Pomelo zbavte blanky a oloupané kousky můžete servírovat v misce, která vám vznikla ze slupky po vydlabání.
Pomelo doporučujeme jíst syrové, kdy je pro nás nejprospěšnější – má nejvíce vitamínů a naopak nejméně kalorií. Hodí se do müsli a kaší nebo do jogurtu, do smoothie a výborné je i v citrusových salátech podávaných ke kuřecímu masu či rybám. Ze šťavnaté dužiny můžete také vymačkat čerstvou šťávu.
Oloupanou kůru lze schovat pro domácí kandování nebo výrobu marmelády. Nezapomeňte ji důkladně omýt – anebo, v ideálním případě, využijte slupky z bio pomela. Pro to ale nejspíš budete muset zajít do menších stánků s ovocem a zeleninou či na farmářské trhy. V supermarketech na něj totiž moc často nenarazíte.
Kůru z pomela lze spolu s dalšími citrusy a kořením (skořice, hřebíček, badyán, anýz apod.) taktéž svařit v kastrůlku s vodou a vytvořit si tak přírodní domácí osvěžovač vzduchu s vánoční vůní.
Zdroj: webmd.com, healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, kaloricketabulky.cz, zdrava-vyziva.net, mojezdravi.cz