Silvestrovské chuťovky pro každého, také ve veganské a low carb verzi

Čtyři pizzové šneky v košíku soeka / Shutterstock.com

Dokonalé silvestrovské pohoštění, se kterým zabodujete u přátel a rodiny? Pochutnejte si na delikatesách a užijte si společné chvíle s blízkými. Přinášíme inspiraci na neotřelé chuťovky pro každého, nyní také ve veganské, low carb nebo třeba bezlepkové verzi. Zábava může začít!

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Máte ve svém okolí vegetariána, vegana či někoho, kdo se stravuje se sníženým množstvím sacharidů nebo trpí nesnášenlivostí laktózy či lepku? Mějte připravené pohoštění pro všechny. Silvestrovské tapas podle našich receptů si zamilujete – a báječné okamžiky si užijete všichni. Společně.

Low carb sýrové chipsy

Zapomeňte na tradiční brambůrky. Pokud chcete potěšit low carb či keto strávníky, připravte jim sýrové chipsy z trouby, které si však oblíbí úplně každý. Jsou slané, křupavé a výjimečné – přidejte ten správný dip a máte vyhráno.

Najděte vhodný sýr v akci

Budete potřebovat:

Jak na to? Plátkovou goudu nakrájejte na trojúhelníky. Vyskládejte sýr na plech vyložený pečicím papírem a pečte, dokud chipsy nezezlátnou. Falešné chipsy můžete namáčet do dipu ze zakysané smetany, rajčatové salsy nebo třeba guacamole.

Špízy z mozzarelly, cherry rajčátek a bazalky, piniové oříšky, pesto SMarina / Shutterstock.com

Caprese jednohubky s domácím pestem

Milujete salát Caprese? Pak na slavnostním silvestrovském stole nesmí chybět! Podávejte jej ale chytře – v podobě chutných, barevných jednohubek.

Budete potřebovat:

Nejprve rozmixujte oříšky s lístky bazalky, olivovým olejem a kořením na husté pesto. Poté napichujte na párátko vždy půlku rajčátka obalenou v listu bazalky a polovinu mini mozzarelly. Na vršek můžete umístit trošku domácího pesta a balzamiko. Podávejte vychlazené.

Veganské pizzové šneky

Pizzové rolky ve veganské verzi? Vyzkoušejte je i vy, jistě vás překvapí.

Budete potřebovat:

Připravené listové těsto natřete směsí, kterou si předem umícháte z rajčatového protlaku a ajvaru. Poté na něj pokládejte plátky veganského sýra a rozdroleného nebo nastrouhaného uzeného tempehu. Těsto pečlivě srolujte a následně krájejte na centimetr široké plátky, které můžete posypat sezamem. Pečte na 200 °C zhruba 20 až 30 minut. Rolky jsou vhodné nejen pro vegany a vegetariány, ale rovněž pro vaše blízké, kteří ze zdravotních důvodů nemohou jíst mléčné produkty.

Kupte ajvar v akci

Opečená cizrna

Cizrna, kterou můžete bez výčitek podávat na silvestrovském večírku. Konzervovanou cizrnu stačí opéct v troubě a pochutnat si na zajímavé delikatese.

Budete potřebovat:

Jak na to? Slitou a propláchnutou cizrnu smíchejte v misce s trochou olivového oleje, sladké papriky, soli a pepře – a hurá s ní na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 230 °C asi 15 minut. Poté cizrnu promíchejte a nechte ji péct ještě dalších 15 minut. Pozor, způsobuje závislost!

Šunkové rolky na prkénku Elena Shashkina / Shutterstock.com

Klasika: Silvestrovské rolky

A na závěr jedna klasika, kterou nikdo nepohrdne – šunkové rolky.

Budete potřebovat:

Plátky šunky potřete sýrem a přidejte okurku a pepř. Poté je můžete srolovat, spojit párátkem a ozdobit bylinkami. Rychlá chuťovka, která hned zmizí z talířů!