Bramborový salát 5× jinak: Vyzkoušíte ten s jablkem, bez majonézy nebo slovenskou verzi?

Bramborový salát na talíři, vedle hořčice, paprička, citron a olej from my point of view / Shutterstock.com

Bez bramborového salátu si většina českých domácností neumí štědrovečerní stůl vůbec představit. Neznamená to ale ještě, že by se u všech doma objevoval neustále ten stejný. Pojďme se společně podívat na několik variant této tradiční dobroty – od absolutní klasiky až po lehkou, a tím pádem i zdravější verzi.

Přečtěte si také

Svěží restart? Pochutnejte si na 3 výborných jarních polévkách

1. Bramborový salát bez majonézy – recept

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 cibuli
  • 1 nakládanou okurku
  • hrnek vody
  • pár lžic octa
  • 6 lžic sádla
  • sůl, pepř a špetku cukru
  • lžíci plnotučné hořčice

Jak na to?

Naplňte hrnec vodou, přidejte slušnou dávku soli a přiveďte k varu. Přisypte brambory ve slupce a nechte je půl hodiny povařit, pak vodu slijte a brambory nechte pod pokličkou (v horku se samy dovaří, ale nebudou se rozpadat). Zálivku připravíte smícháním vody, sádla, hořčice, soli, pepře a cukru. Zamíchejte všechny ingredience s oloupanými a nakrájenými bramborami a nahoru můžete ještě nasypat nakrájenou čerstvou petrželku.

Bramborový salát v misce, kyselé okurky na talíři FotosDo / Shutterstock.com

2. Bramborový salát s celerem – recept

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 100 g celeru
  • 100 g hrášku
  • 300 g mrkve
  • 400 g nakládaných okurek
  • 1 cibuli
  • 4 vařená vejce
  • 400 ml majonézy
  • sůl, pepř, cukr
  • lák z okurek
  • petrželku

Postup

V osolené, horké vodě uvařte brambory se slupkou, které poté oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a na chvilku spařte. Všechnu kořenovou zeleninu taktéž pokrájejte (mrkev je lepší vařená) a smíchejte s bramborami, hráškem a nakrájenými vejci uvařenými natvrdo.

Vše následně promíchejte s majonézou a hořčicí a postupně dochuťte solí, pepřem, cukrem a lákem z okurek. Tento salát by se měl ideálně udělat dva dny před Štědrým dnem a nechat uležet v lednici. Před podáním lze posypat troškou čerstvé nasekané petrželky.

Člověk promíchává ingredience na salát s majonézou Ivelin Denev / Shutterstock.com

3. Slovenský bramborový salát – recept

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 7–8 menších nakládaných kyselých okurek
  • olivový olej
  • lák z okurek
  • pepř, sůl a cukr

Postup

Brambory jako u všech ostatních receptů nejdříve ve slupce povařte a pak oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stejně nakrájejte i okurky a cibuli. Smíchejte je s bramborami, dochuťte pepřem, solí a postupně po lžičkách přidávejte lák z okurek. Nakonec zakápněte troškou olivového oleje.

Domácí majonéza
Čas přípravy: 1 min Obtížnost: Snadný

Domácí majonéza

Chutnou domácí majonézu vyrobíte za pouhou 1 minutu a jen ze 6 surovin, potřebujete pouze tyčový mixér. Ten udělá práci za vás a vyhnete se tak pracnému ručnímu šlehání.

Domácí majonéza

4. Lehký bramborový salát – recept

Co budete potřebovat

  • 1 kg brambor
  • 3 bílé cibule
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • rostlinný olej
  • pár lžic plnotučné hořčice
  • sůl, pepř a ocet

Postup

Uvařené, oloupané a nakrájené brambory na větší kousky smíchejte s cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte nejdříve lžící rostlinného oleje, hořčicí a poté teplým vývarem. Nechte společně odstát a průběžně míchejte i dochucujte. Celkově se jedná o řidší variantu než u ostatních receptů a s menším množstvím kalorií.

Mistička bramborového salátu, jablka janosmarton / Shutterstock.com

5. Bramborový salát s jogurtem a jablkem – recept

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 200 g nakládaných okurek
  • 200 g vařené mrkve
  • 200 g vařené petržele
  • 100 g celeru
  • 100 g hrášku
  • větší cibuli
  • jablko
  • 30 g plnotučné hořčice
  • 50 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy
  • 100 g bílého jogurtu
  • rostlinný olej
  • lák na okurky
  • sůl a pepř

Postup

Uvařené a oloupané brambory smíchejte s nakrájenou kořenovou zeleninou a hráškem. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli a jablko s okurkami nakrájené na kostičky. Zálivku vytvořte z majonézy, jogurtu, zakysané smetany, trošky láku, hořčice a rostlinného oleje. Poté smíchejte se zeleninou a dochuťte solí a pepřem. Opět je vhodné nechat salát uležet jeden až dva dny před podáváním.

Zdroj: kupi.cz, jidlo.cz