Bramborový salát 5x jinak: Vyzkoušíte ten s jablkem, bez majonézy nebo slovenskou verzi?

pohled na bramborový salát poskládaný do tvaru stromečku Canva

Bez bramborového salátu si většina českých domácností neumí štědrovečerní stůl vůbec představit. Neznamená to ale ještě, že by se u všech doma objevoval neustále ten stejný. Pojďme se společně podívat na několik variant této tradiční dobroty – od absolutní klasiky až po lehkou, a tím pádem i zdravější verzi.

Přečtěte si také

Heinz našel muže, který přežil měsíc na moři jen díky kečupu. Chce mu koupit loď
Heinz našel muže, který přežil měsíc na moři jen díky kečupu. Chce mu koupit loď

Jednoduchý bramborový salát bez majonézy

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 1 cibuli
  • 1 nakládanou okurku
  • hrnek vody
  • pár lžic octa
  • 6 lžic sádla
  • sůl, pepř a špetku cukru
  • lžíci plnotučné hořčice

Vyzkoušejte osvědčené brambory na salát v akci

Jak na to

Naplňte hrnec vodou, přidejte slušnou dávku soli a přiveďte k varu. Přisypte brambory ve slupce a nechte je půl hodiny povařit, pak vodu slijte a brambory nechte pod pokličkou (v horku se samy dovaří, ale nebudou se rozpadat). Zálivku připravíte smícháním vody, sádla, hořčice, soli, pepře a cukru. Zamíchejte vše s oloupanými a nakrájenými bramborami a nahoru můžete ještě nasypat nakrájenou čerstvou petrželku.

Připravené suroviny na výrobu bramborového salátu Canva

Bramborový salát s náloží kořenové zeleniny

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 100 g celeru
  • 100 g hrášku
  • 300 g mrkve
  • 400 g nakládaných okurek
  • 1 cibuli
  • 4 vařená vejce
  • 400 ml majonézy
  • sůl, pepř, cukr
  • lák z okurek
  • petrželku

Jak na to

V osolené, horké vodě uvařte brambory se slupkou, které poté oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a na chvilku spařte. Všechnu kořenovou zeleninu taktéž pokrájejte (mrkev je lepší vařená) a smíchejte s bramborami, hráškem a nakrájenými vejci uvařenými natvrdo.

Vše následně promíchejte s majonézou a hořčicí a postupně dochuťte solí, pepřem, cukrem a lákem z okurek. Tento salát by se měl ideálně udělat až dva dny před Štědrým dnem a nechat uležet v lednici. Před podáním lze posypat troškou čerstvé, nasekané petrželky.

Domácí majonéza v dóze a vedle čerstvé vejce Canva

Slovenská verze bramborového salátu

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 7–8 menších nakládaných kyselých okurek
  • olivový olej
  • lák z okurek
  • pepř, sůl a cukr

Brambory jako u všech ostatních receptů nejdříve ve slupce povařte a pak oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stejně nakrájejte i okurky a cibuli. Smíchejte je s bramborami, dochuťte pepřem, solí a postupně po lžičkách přidávejte lák z okurek. Nakonec zakápněte troškou olivového oleje.

Nezapomeňte na majonézu

Lehký fit bramborový salát

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 3 bílé cibule
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • rostlinný olej
  • pár lžic plnotučné hořčice
  • sůl, pepř a ocet

Uvařené, oloupané a nakrájené brambory na větší kousky smíchejte s cibulí nakrájenou na kolečka a zalijte nejdříve lžící rostlinného oleje, hořčicí a poté teplým vývarem. Nechte společně odstát a průběžně míchejte i dochucujte. Celkově se jedná o řidší variantu než ostatní recepty a s menším množstvím kalorií.

Nakrájená červená jablka na měsíčky Canva

Speciální bramborový salát podávaný s jablky

Co budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 200 g nakládaných okurek
  • 200 g vařené mrkve
  • 200 g vařené petržele
  • 100 g celeru
  • 100 g hrášku
  • větší cibuli
  • jablko
  • 30 g plnotučné hořčice
  • 50 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy
  • 100 g bílého jogurtu
  • rostlinný olej
  • lák na okurky
  • sůl a pepř

Uvařené a oloupané brambory smíchejte s nakrájenou kořenovou zeleninou a hráškem. Přidejte nadrobno nasekanou cibuli a jablko s okurkami nakrájené na kostičky. Zálivku vytvořte z majonézy, jogurtu, zakysané smetany, trošky láku, hořčice a rostlinného oleje. Poté smíchejte se zeleninou a dochuťte solí a pepřem. Opět je vhodné nechat salát uležet jeden až dva dny před podáváním.