Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána

Nadýchané dýňové lívance pro výjimečná rána

Alespoň jednou za týden si všichni zasloužíme pomalé ráno. Pohodu, při které je čas na pořádnou snídani, ranní kávu a povídání, jež se klidně může protáhnout až do oběda. A právě na takovou sváteční snídani nebo brunch se výborně hodí lívance. A jelikož je podzim, budou dýňové. Nadýchané a vláčné s voňavým kořením a snadnou přípravou. 

Přečtěte si také

Z balkónu do tepla. Jak správně zazimovat truhlíkové rostliny?
Z balkónu do tepla. Jak správně zazimovat truhlíkové rostliny?

Lívance dělávám jen jednou za čas, protože mám vždycky pocit, že přípravou v kuchyni strávím roky. A přitom to není pravda. Tento recept jsem měla hotový během 15 minut. Hodí se však mít dopředu připravené pyré z dýně Hokkaidó. Koupíte ho samozřejmě v obchodě (např. v oddělení příkrmů pro děti nebo mezi mraženými potravinami), ale lepší je vyrobit si jej doma.

Spolu s dýňovým pyré už pak stačí jen smíchat pár ingrediencí a můžete podávat na stůl. Aby byly lívance zdravější, použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku a bio vejce. Jednotlivé přísady jsem odměřovala kávovou a polévkovou lžící, nebudete tedy potřebovat ani kuchyňskou váhu. 

Na ozdobení lívanců je nejlepší bílý jogurt nebo polotučný tvaroh s troškou medu, čerstvé ovoce a javorový sirup na polití. 

Základem lívanců je dýňové pyré, ideálně předem připravené doma.

Dýňové lívance recept (pro 4 osoby)

Co potřebujeme?

  • 4 polévkové lžíce dýňového pyré 
  • 150 ml vlažného mléka (použila jsem kravské)
  • 7 polévkových lžic hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 1 vejce
  • 2 kávové lžičky javorového sirupu
  • 1 kávová lžička koření do perníku 
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku
  • tuk na smažení (použila jsem řepkový olej)

Jak dýňové lívance připravit?

  1. Nejprve si odměřte do misky 7 lžic hladké mouky, přidejte 1 kávovou lžičku kypřicího prášku do pečiva a důkladně promíchejte, aby se mouka s kypřicím práškem hezky spojila. Dejte na chvíli stranou, mouku budeme potřebovat až úplně nakonec. 
  2. Do větší mísy si odměřte 4 polévkové lžíce dýňového pyré. Přidejte 150 ml vlažného mléka, 2 kávové lžičky javorového sirupu, 1 vejce a 1 kávovou lžičku koření do perníku. Pomocí metličky celou směs rozmíchejte, až vám vznikne kompaktní hladká kaše.
  3. Poté postupně po lžících přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Metličkou mouku pomalu zapracovávejte, dokud vám nevznikne hladké těsto připravené na smažení.
  4. Vezměte si teflonovou pánev se silnějším dnem a rozpalte na ní řepkový olej. Mělo by stačit pár kapek.
  5. Pomocí lžíce tvarujte silnější kulaté lívanečky a smažte je z každé strany zhruba 2 minuty na středně silném plameni. 
  6. Lívance podávejte s tvarohem a ovocem ještě teplé. 

FOTO: Anna Jančevová