Vyplatí se kupovat šumivé vitamíny a fungují vůbec? Záleží na dávkování!

Vyplatí se kupovat šumivé vitamíny a fungují vůbec? Záleží na dávkování! Canva

Proč jsou šumivé vitamíny tak oblíbené? Většině lidem zkrátka chutnají. Ovocná chuť, osvěžující bublinky a jako bonus vitamíny. Mnohdy v pořádné dávce. Že je to dobře, říkáte si? Omyl. I přemíra vitamínů nám může výrazně uškodit. Za které „šumáky" je zbytečné dlouhodobě utrácet?

Přečtěte si také

Mléčný postřik na růže: Chrání před chorobami a vytváří na listech ochranný film proti mšicím

Šumivé tablety jsou ideální v případech, kdy potřebujeme jednorázově doplnit nějaký vitamín nebo minerál, například hořčík či železo při sportu, křečích nebo únavě. Jejich pravidelná a preventivní konzumace však už takové pozitivní přínosy mít nemusí. Proč tomu tak je?

Když se do vitamínů přimíchá chemie

V první řadě je na vině plno chemických příměsí, umělých aromat a barviv, které se do tablet přidávají, aby se dobře rozpouštěly, šuměly, měly lákavou barvu a chuť, a které nám současně při dlouhodobé konzumaci vůbec neprospívají.

Konkrétně se jedná o uhličitan sodný (podporuje šumění), který člověku zvyšuje denní příjem sodíku, a dále o nejrůznější sladidla. Výjimkou nejsou ani škodlivá azobarviva, která jsou zodpovědná za syté barvy připravených nápojů.

Aby se tablety dobře rozpouštěly, měly lákavou barvu a chuť, přidává se do nich uhličitan sodný, sladidla i azobarviva Canva

Škodí i nadbytek vitamínů

Dalším problémem šumivých tablet je fakt, že mnohdy obsahují mnohem více vitamínů nebo minerálů, než je naše tělo schopno v jednorázové dávce vstřebat. Ve výsledku tak většinu těchto látek vyloučíme (v případě, že jsou rozpustné ve vodě, jako například vitamín C), nebo se nám naopak v těle hromadí (to se děje například u vitamínu A nebo D, které se rozpouští v tucích), což může mnohdy způsobit vážné zdravotní komplikace.

  • Typickým příkladem je v tomto ohledu již zmíněný vitamín C. Jeho doporučená denní dávka je 80 mg, při nachlazení se může zvednout až na 250 mg, což je maximální množství, které je naše tělo během cca 90 minut schopno absorbovat.
  • Mnohé šumivé tablety však obsahují v jedné tabletě až 1 000 mg vitamínu C, tedy zhruba dvanáctkrát více než se doporučuje.

Pokud si tak dáte během dne tablet více, snadno může dojít k předávkování. Při vysokých dávkách vitaminu C se navíc snižuje jeho vstřebatelnost a organismus nemusí být v budoucnu schopen tuto látku z přirozených zdrojů efektivně extrahovat.

Pokud vás trápí nedostatek vitamínů dlouhodobě, nejúčinnější je přijímat je z ovoce a zeleniny. Canva

Obal výrobku prozradí vše

Podle legislativního nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům jsou výrobci povinni uvádět výživové hodnoty výrobků, včetně obsahu vitamínů a minerálů. Na obalech šumivých vitamínů se tak vždy dočtete, v jakém množství zdraví prospěšné látky obsahují (na 1 tabletu) a kolik procent doporučené denní dávky (DDD) pro dospělého člověka to je.

Pro představu uvádíme doporučenou denní dávku u vitamínů a minerálů, které se nejčastěji v podobě šumivých tablet prodávají. Pokud máte nějaké doma nebo se pro ně chystáte do obchodu, schválně se do složení podívejte:

  • Vitamín C – 80 mg
  • Vitamín D – 5 µg (mikrogramů)
  • Vitamín B6 – 1,4 mg
  • Hořčík – 375 mg
  • Vápník – 800 mg
  • Zinek – 10 mg
  • Železo – 14 mg

Jaké vitamíny tedy kupovat?

Samozřejmě, nejúčinnější vitamín C je ten, který sníme v ovoci nebo zelenině. Je to dáno tím, že jeho přírodní forma má schopnost vázat na sebe další látky, které jeho účinek i vstřebatelnost v těle podporují – což uměle vytvořené vitamíny C ve formě kyseliny askorbové neumí.

Obdobně to platí i u dalších vitamínů a minerálů, které je vždy nejúčinnější (a mnohdy i levnější) přijímat z přirozeně pestré a zdravé stravy. Pokud se však chcete na nějakou výpomoc spolehnout, vhodné jsou v tomto ohledu vitamínové a potravinové doplňky v kapslích z celulózy (ta se snadno rozpouští) obsahující co nejvíce přírodních složek, které umožní a podpoří vstřebatelnost všech účinných látek.