Jak vybrat v obchodě ten správný prací prostředek?

O tom, jak se vám podaří vyprat, rozhoduje prací prášek či gel Canva

Reklamy na prací prášky nás ze všech stran bombardují tvrzeními o jejich magické účinnosti. Kde ale leží pravda? Rozhodli jsme se naplno ponořit do světa pracích prostředků a přinést vám všechny důležité informace, které potřebujete pro výběr toho správného.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Kdy prášek a kdy gel?

Zvolíte klasický prášek, nebo dáte přednost gelové variantě? To je základní otázka, kterou musíte řešit při každém nákupu pracích přípravků. Nejde však jenom o vaše osobní preference.

  • Obecně platí, že prášky patří k tzv. univerzálním pracím prostředkům, které se zaměřují na odstraňování skvrn a udržení bělosti.
  • Gely jsou spíše speciální a hodí se pro účely jako udržování barevnosti nebo praní jemného prádla.

Pokud tedy potřebujete doma vyprat velmi špinavé prádlo či prádlo, které by mělo zářit, pak zvolte raději prášek – v celkové účinnosti stále vítězí a nejlépe ze všech si poradí s vybělitelnými skvrnami. Ubrus politý kávou či bělostná košile potřísněná vínem? Kvalitní prací prášek je sázka na jistotu!

Naopak pro praní barevného prádla a prádla, které potřebuje pouze rychle vyprat, je lepší gelový prostředek. Ten se lépe rozpouští ve vodě a lze jej přidat přímo do pračky i na krátké programy, protože k aktivaci nepotřebuje příliš velkou teplotu.

  • Pokud se potýkáte s opravdu zákeřnou skvrnou, vyplatí se nejdříve aplikovat přímo na postižené místo gel nebo mýdlo, a až poté vložit daný kus do pračky s práškem.
  • Přípravku můžete přidat i více, než je uvedeno na obalu pro jednu dávku, zbytečně to ale nepřehánějte.
Pro zachování barev je vhodnější gel Canva

Dávejte si pozor na alergeny

Na etiketě pracích prostředků najdete údaje o tom, jestli obsahují látky škodlivé pro alergiky. Uvedeny jsou ovšem jenom ty, jejichž množství v prášku či gelu přesahuje 100 miligramů na 1 kilogram. Neuvedené alergeny tedy nejsou automatickou zárukou toho, že ve vás vyprané prádlo nevzbudí nepříjemnou alergickou reakci.

  • Na radosti vám nepřidá ani to, že by se v mnoha případech dalo alergenům zcela vyhnout, pokud by výrobce netrval na přidávání aromatických látek, které nemají žádný výrazný vliv na prací účinky.
  • Tyto vonné přídavky jsou nejčastějším zdrojem alergenů, a proto je nejlepší se aromatizovaným prostředkům vyhýbat.

V boji prášků a gelů v tomto případě vítězí spíše prášky, jelikož obsahují méně alergenů, a jsou tak vhodnější pro jedince citlivé na tyto látky.

Vhodný prací prostředek je základem každého praní Canva

Myslete šetrně

Kromě typu přípravku i obsahu alergenů se také vyplatí zaměřit se na to, jak je prací prostředek koncentrovaný. Poznáte to podle poměru jeho množství a počtu dávek na jedno praní – více dávek znamená větší koncentraci a efektivitu, ale také to, že balení déle vydrží a je celkově šetrnější k životnímu prostředí.

Velká balení málo koncentrovaného prášku více zamořují přírodu, přispívají k nadměrné výrobě plastů a zvyšují tak vaši vlastní stopu na znečišťování přírodního bohatství. Nenechávejte se nalákat ani na nákup levných, velkých balení pracích prostředků – často s nimi vyperete míň a méně šetrněji.

Tip: Rozdíly v cenách za 1 praní mezi privátní značkou a značkovým práškem jsou minimální:

  • Denkmit Vollwaschmittel (dm drogerie) – 20 pracích cyklů, cena za jedno praní 4,50 Kč
  • Ariel Mountain Spring – 20 pracích cyklů, cena za jedno praní 4,95 Kč