Není kakao jako kakao! Poznejte instantní kvalitu od hnědého prášku s cukrem

Kakao ke snídani udělá radost nejen dětem. Canva

Dobrý šálek kakaa po ránu je radostí, kterou si obvykle dopřávají děti. Otázkou však je, jestli má smysl vůbec mluvit o kakau, když nakoupené instantní nápoje z velké části obsahují především cukr. Podívali jsme se proto kakau na zoubek a povíme vám, jak nejlépe ho v obchodě vybírat.

Přečtěte si také

Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Přínos kakaa je znám od dávných věků

Kakao hojně využívala mayská kultura, která jej považovala za součást pokrmu bohů. Od Mayů se jeho používání postupně rozšířilo do celého světa díky kolonizaci amerického kontinentu od 15. století.

Kakao je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají mnoha procesům v našem organismu, zejména v kardiovaskulárním systému. Nejvíce prospěšné pro naše tělo jsou tzv. polyfenoly, jejichž množství v kakau je ovlivněno mnoha faktory. Jednak může být nižší obsah polyfenolů přirozeně v kakaových bobech, uměle snížit jej však dokáže i způsob, jakým je s nimi nakládáno. Proces alkalizace má například na polyfenoly negativní účinek.

Pravidelná dávka kvalitního kakaa má blahodárné účinky na naše srdce a je v našem jídelníčku žádoucí. Je třeba si ale dávat pozor na to, co konzumujeme společně s kakaem.

Více kakaa, méně cukru

Při výběru kakaa nebo kakaových nápojů věnujte bedlivou pozornost etiketě, na které se dozvíte mimo jiné skutečný obsah kakaa v produktu. Často se pohybuje kolem 20 %, narazit lze ovšem i na výrobky s mnohem větším obsahem kakaa.

Procento kakaa by mělo být prioritním faktorem při nákupu, naopak příliš velkým množstvím cukru se nechte odradit. Není výjimkou, že cukr tvoří až 80 % z instantního kakaa a v podstatě tedy kupujete sladidlo místo výrobku z kakaových bobů. I v méně extrémních případech se obsah cukru pohybuje vysoko, třeba kolem 60 %.

Platí, že čím více je kakao tvořeno cukrem, tím méně má smysl ho dát do nákupního vozíku. Výrobci někdy kromě toho přidávají také minerály či vitamíny, jde však spíše o lákadlo bez větší hodnoty – lepší je doplnit si tyto látky takovým způsobem, který do vás nedostane hromadu cukru. A už vůbec bychom neměli najít velké množství cukru v produktech určených na vaření a pečení.

Kakao je skvělé na pečení. Canva

Věděli jste, že...

Granko je nejoblíbenější a nejprodávanější rozpustné kakao v Česku i na Slovensku? Svoji oblíbenost získalo zejména díky jednoduché přípravě a unikátní chuti, kterou si všichni pamatujeme již od dětství. Začalo se vyrábět v roce 1979 v národním podniku Čokoládovny v závodě Sója Kolín a jeho název vznikl v soutěži spotřebitelů spojením slov GRANulované KakaO.

Co je vlastně holandské kakao?

Někteří lidé si myslí, že stěžejní úlohu ve výběru kakaa by měla mít jeho barva – tedy čím tmavší, tím lepší. Ve skutečnosti má kakao lehce nahnědlou barvu a tmavší odstíny jsou způsobené jeho zpracováním, především alkalizací. Tento proces spočívá ve smíchání kakaa se silně zásaditým roztokem, který z něj vyloučí přílišnou kyselost a také částečně jeho hořkost.

Tím vzniká tzv. holandské kakao, které se liší od kakaa, co si alkalizací neprošlo (tomu říkáme kakao přírodní). Na našem trhu jednoznačně převažují kakaa holandského typu. Je to rozdíl například oproti Spojeným státům, kde se více používá kyselejší přírodní kakao. Pokud se vám tedy někdy nepodařil americký recept na kakaový dezert, s největší pravděpodobností za to může chybějící kyselá složka.

Nástrahy v kakau

Hlavním nebezpečím při nadměrné konzumaci kakaa může být příjem nadbytku těžkých kovů, především kadmia. U nás jsou pro něj nicméně stanoveny zákonné limity a drtivá většina výrobků na našem trhu tyto podmínky již splňuje. Neváhejte proto vybírat s rozmyslem. Až si budete příště dávat k snídani čerstvé pečivo s hrnkem kakaa, můžete vědět, že si dopřáváte kvalitu pro chuťové buňky i zdraví.