Koukáte při výběru čokolády na procenta napsaná na obalu? Pak jste obětí mýtu

Kousky hořké, mléčné a bílé čokolády New Africa / Shutterstock.com

Čokoláda je sladkou neřestí, kterou si jednou za čas dopřeje snad každý. Její výběr ale nemusí být tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. Na obalu byste si měli ohlídat jak složení, tak původ, a to především u čokolády bílé. Jak nesáhnout vedle?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Jak podle složení poznat kvalitní čokoládu?

Základním parametrem, který vám hned napoví, je obsah jiných látek, než jsou kakaová sušina, kakaové máslo a sladidlo, jímž může být třeba třtina.

V kvalitní čokoládě pro žádné stabilizátory, aromata, dochucovadla a další přidané složky není prostor. Stejně jako pro palmový olej nebo jiný rostlinný tuk, kterými se někdy při výrobě nahrazuje kakaové máslo.

Využijte slevových akcí na lahodnou čokoládu

Jak je to s procenty na obalu?

Snadno vás může napálit číslo uvedené na obalu, za nímž je značka procent. Dost možná si totiž řeknete, že daná čokoláda obsahuje třeba 86 % kakaových bobů, což svědčí o tom, že je kvalitní. Ale pozor, tento údaj vůbec nemusí vypovídat o tom, kolik je v pochutině kakaových bobů. Naopak vyjadřuje objem kakaové hmoty v sušině, což mnohdy znamená kakao a kakaové máslo – a to už jsou meziprodukty z kakaových bobů.

Žena si prohlíží obaly dvou čokolád v obchodě BearFotos / Shutterstock.com

Jak zjistit původ čokolády?

Jak se čokoláda vyráběla, se jen tak nedozvíte, přesto lze zapátrat a vše potřebné díky internetu poměrně snadno zjistit. Jedině tak se totiž přesvědčíte, zda výrobce používá kvalitní boby, které byly praženy i mlety šetrně – jen díky tomu v nich totiž zůstane ta správná chuť i prospěšné látky.

Všímejte si označení Fair Trade, které zajišťuje, že daný produkt splňuje etické standardy. V mnoha zemích světa je totiž častá práce v nedůstojných podmínkách, či dokonce práce dětská, a to i na plantážích s kakaovými boby. U potravin s certifikací Fair Trade si však můžete být jisti, že při jejich výrobě nedošlo k vykořisťování a nespravedlnostem, ale bylo dbáno na zlepšení životních podmínek, respekt a ochranu lidských práv.

Proč bývá kvalitní čokoláda dražší?

Ano, za kvalitní čokoládu si často musíme připlatit. Je to logické, bývá totiž vyrobená tradičními způsoby a z těch nejlepších ingrediencí, což je časově i finančně náročnější, než tomu je u průmyslových čokolád. Cena tabulky se pak může pohybovat okolo 100 a více korun.

Žena si před obličejem drží tabulku bílé čokolády Pixel-Shot / Shutterstock.com

Je bílá čokoláda opravdu čokoláda?

Jistě už jste někdy slyšeli, že bílá čokoláda není čokoládou v pravém slova smyslu. Jak se to vezme. Pokud je vyrobena správně, a tedy je kvalitní, pak o ní jako o čokoládě mluvit můžeme. Neobsahuje sice kakaový prášek, ale kakaové máslo ano.

Na trhu se však samozřejmě objevují i takové kousky, které jsou plné jiných tuků, a přesto mohou být prodávané pod označením bílá čokoláda. Naše legislativa totiž říká, že bílá čokoláda musí obsahovat minimálně 20 % kakaového másla, 14 % mléčné sušiny a 3,5 % mléčného tuku. O tom, co má nebo nemá být ve zbylých procentech, už bohužel nerozhoduje.

Podobně jako u klasické čokolády i tady platí, že ve složení by měly být pouze základní ingredience: kakaové máslo, sušené mléko, smetana a sladidlo, přírodní emulgátor a vanilkový extrakt. Nic víc.

Pohlídejte si akce na čokoládu

Shrnutí: Na co bychom si měli dát pozor při výběru čokolády?

  • Složení: Dlouhý výčet surovin není vizitkou kvality.
  • Procenta: Často nevypovídají o tom, jaký je obsah kakaových bobů.
  • Cena: Bude pravděpodobně vyšší, protože vyrobit kvalitní čokoládu je dražší.