Mladé fazolky zpestří letní jídelníček. Podporují trávení a jsou plné vitamínů

Zelené fazolky jsou zdravé. Canva

Čerstvé zelené lusky ocení naše tělo i chuťové buňky. Proč jsou tak zdravé a jak je využít v kuchyni? Podívejme se na pár receptů.

Přečtěte si také

Sbíráte Funko POP? O figurky přestává být zájem, firma jich plánuje tisíce vyhodit
Sbíráte Funko POP? O figurky přestává být zájem, firma jich plánuje tisíce vyhodit

Co jsou flageolette?

Čerstvé mladé lusky fazolí platí za skvělou surovinu, protože jsou chutné a zdravé zároveň a lze je připravit mnoha způsoby.

Lusky mohou být zelené, žluté i fialové. Zajímavý mezistupeň mezi zelenými lusky a zralými semeny tvoří flageolette, což jsou fazole určené pro sklizeň semen ve voskové zralosti. Připravují se podobným způsobem jako fazolové lusky.

Co obsahují fazolové lusky

Mají hodně bílkovin, kyselinu listovou, vitaminy A, B, C i K, minerály jako vápník, fosfor, draslík, mangan, měď a železo.

Právě fazolové lusky jsou rovnocenným zdrojem vápníku srovnatelným s mlékem, což ocení především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která usnadňuje zažívání, i té rozpustné, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.

Zelené fazolky jsou zdrojem živin a zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsažené železo zase zvyšuje energetickou hladinu.

Určitě vám zachutnají

Chrání srdce a cévy

Účinné antioxidanty v podobě vitaminů a minerálů, zejména manganu, na sebe vážou volné radikály, které zvyšují riziko vzniku zánětů, srdečně-cévních onemocnění a nádorů, poškozují DNA a urychlují stárnutí. Draslík přispívá k čištění stěn cév, snížení hladiny cholesterolu a regulaci krevního tlaku.

Obnovují trávení

Díky vláknině bude naše trávení vyrovnanější, obnoví se vstřebávání živin a urychlí odbourávání tuků. Vyčistí se nám střeva, upraví vyprazdňování a střevní flóra bude v rovnováze.

Zdravější kosti a klouby

Díky vitaminu K a vápníku zelené fazolky vyrovnávají proces stavby kostí. Protizánětlivými účinky pak zmírňují potíže s klouby.

Prospěšné v těhotenství

Dušené zelené fazolky s několika kapkami olivového oleje a citronovou šťávou zmírňují nevolnost. Vzhledem k obsahu kyseliny listové snižují riziko vzniku vrozených vad plodu.

Pro diabetiky

Zelené lusky mají nízký glykemický index a obsahují vlákninu, proto zpomalují zvyšování hladiny cukru v krvi po jídle a jsou vhodné pro lidi trpící cukrovkou.

Vyzkoušejte recepty se zelenými fazolkami. Canva

Zelené fazolky na tymiánu a česneku

  • 400 g zelených fazolek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje

Čerstvé fazolky 10 minut povařte v osolené vodě a nechte okapat. Mražené fazolky dejte rovnou na pánev s kouskem másla a kapkou oleje, přidejte lžičku tymiánu a opékejte 7 minut. Pak osolte, přidejte prolisovaný česnek, promíchejte, přidejte sójovou omáčku a lžíci medu. Chvíli promíchávejte a restujte, dokud se chutě nepropojí. Můžete přidat i nakrájenou anglickou slaninu. Fazolky jsou vhodné jako zeleninová příloha ke grilovanému a pečenému masu i jako samostatné jídlo.

Sladkokyselé fazolky na smetaně s koprem

  • 400 g zelených fazolek
  • 1,5 lžíce nasekaného kopru
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml mléka
  • sůl
  • 1 lžíce cukru krupice
  • ocet dle chuti

Na pánvi rozpustíme máslo s olejem a osmažíme si cibulku, vedle zatím lehce spaříme fazolky v osolené vodě a scedíme. Cibuli zaprášíme moukou a mícháme, abychom získali světlou jíšku. Tu poté zalijeme mlékem, přidáme nasekaný kopr, fazolky, vše promícháme a krátce povaříme. Osolíme, osladíme a okyselíme. Podáváme s bramborem a vařeným vejcem.

Smetanové fazolky a kukuřice s masem

  • 500 g drůbežího masa
  • 1 kg brambor
  • 250 g fazolových lusků
  • 250 g kukuřice
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 lžička kmínu

Brambory ve slupce omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Nakrájenou slaninu na prudkém ohni osmahneme a necháme vypéct tuk. Ten zasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme, dokud nezesklovatí. Přidáme fazolky a kukuřici a na prudkém ohni restujeme 5 minut.

Ochutíme částí provensálského koření a pepře, přisypeme kuřecí maso pokrájené na kostky a restujeme, dokud maso není hotové. Pak přidáme zbytek provensálského koření, pepře a dochutíme solí. Stáhneme pánev z ohně a vmícháme kysanou smetanu. Podáváme s připravenými bramborami.

Doporučení při nákupu

Kupujte fazolky svěží zelené barvy, nepoškozené a s tvrdou slupkou. Můžete si je také vypěstovat i v nádobě na balkoně. Sklízet budete už 8 týdnů po zasetí.

Pozor na syrové fazole

Pokud vám lusky přezrají, můžete je nechat dozrát a sklidit semena. Ty je nutné namočit a uvařit. Syrová fazolová zrna, obzvláště ta červená, obsahují toxicky působící phytohemagglutinin, který může způsobit zažívací potíže. Varem se látka nicméně rozkládá a za 10 minut vaření se bezpečně odstraní.