Fazolové lusky přinášejí velký užitek do kuchyně. Čerstvé zelené lusky ocení naše tělo i chuťové buňky. Proč jsou tak zdravé a jak je využít v kuchyni? Podívejme se na pár receptů.
Čerstvé mladé lusky fazolí jsou skvělou surovinou. Jsou chutné a zdravé zároveň. Lze je připravit mnoha způsoby. Lusky mohou být zelené, žluté i fialové. Zajímavý mezistupeň mezi zelenými lusky a zralými semeny tvoří flageolette, což jsou fazole určené pro sklizeň semen ve voskové zralosti. Připravují se podobným způsobem, jako fazolové lusky.
Mají hodně bílkovin, kyselinu listovou, vitaminy A, B, C i K, minerály jako vápník, fosfor, draslík, mangan, měď a železo. Rovnocenným zdrojem vápníku, srovnatelným s mlékem, jsou právě fazolové lusky, což ocení především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která usnadňuje zažívání, i té rozpustné, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.
Zelené fazolky jsou skvělým zdrojem živin a zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsažené železo nám zvyšuje energetickou hladinu.
Účinné antioxidanty v podobě vitaminů a minerálů, zejména manganu, na sebe vážou volné radikály, které zvyšují riziko vzniku zánětů, srdečně cévních onemocnění a nádorů, poškozují DNA a urychlují stárnutí. Draslík přispívá k čištění stěn cév, snížení hladiny cholesterolu a regulaci krevního tlaku.
Díky vláknině bude naše trávení vyrovnanější, obnoví se vstřebávání živin a urychlí odbourávání tuků. Vyčistí se nám střeva, upraví vyprazdňování a střevní flóra bude v rovnováze.
Díky vitaminu K a vápníku zelené fazolky vyrovnávají proces stavby kostí. Díky protizánětlivému účinku zmírní potíže s klouby.
Dušené zelené fazolky s několika kapkami olivového oleje a citronovou šťávou zmírňují nevolnost. Díky obsahu kyseliny listové sníží riziko vzniku vrozených vad plodu.
Zelené lusky mají nízký glykemický index a obsahují vlákninu, proto zpomalují zvyšování hladiny cukru v krvi po jídle a jsou vhodné pro lidi trpící cukrovkou.
Čerstvé fazolky 10 minut povařte v osolené vodě a nechte okapat. Mražené fazolky dejte rovnou na pánev s kouskem másla a kapkou oleje, přidejte lžičku tymiánu a opékejte 7 minut. Pak osolte, přidejte prolisovaný česnek, promíchejte, přidejte sojovou omáčku a lžíci medu. Chvíli promíchávejte a restujte, dokud se chutě nepropojí. Můžete přidat i nakrájeno anglickou slaninu. Fazolky jsou vhodné jako zeleninová příloha ke grilovanému a pečenému masu i jako samostatné jídlo.
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme cibuli dorůžova. Fazolky krátce spaříme v osolené vodě a scedíme. Cibuli zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme světlou jíšku. Vše zalijeme mlékem, rozmícháme, přidáme nasekaný kopr, spařené fazolky a krátce provaříme. Osolíme, osladíme a okyselíme. Podáváme s bramborem a vařeným vejcem.
Brambory ve slupce omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Nakrájenou slaninu na prudkém ohni osmahneme a necháme vypéct tuk. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme, dokud nezesklovatí. Přidáme fazolky a kukuřici. Na prudkém ohni restujeme 5 minut. Přidáme část provensálského koření a pepře, kuřecí maso pokrájené na kostky a restujeme, dokud maso není hotové. Pak přidáme zbytek provensálského koření, pepře a dochutíme solí. Stáhneme pánev z ohně a vmícháme kysanou smetanu. Podáváme s připravenými bramborami.
Kupujte zelenou fazolku svěží zelené barvy, nepoškozenou a s tvrdou slupkou. Můžete si ji vypěstovat i v nádobě na balkoně. Sklízet můžete už 8 týdnů po zasetí.
Pokud nám lusky přezrají, můžeme je nechat dozrát a sklidit semena. Ty je nutné namočit a uvařit. Syrová fazolová zrna, obzvláště ta červená, obsahují toxicky působící phytoheamoglutinin, který může způsobit zažívací potíže. Varem se látka rozkládá a za 10 minut vaření se bezpečně odstraní.