Čerstvé zelené lusky ocení naše tělo i chuťové buňky. Proč jsou tak zdravé a jak je využít v kuchyni? Podívejme se na pár receptů.
Čerstvé mladé lusky fazolí platí za skvělou surovinu, protože jsou chutné a zdravé zároveň a lze je připravit mnoha způsoby.
Lusky mohou být zelené, žluté i fialové. Zajímavý mezistupeň mezi zelenými lusky a zralými semeny tvoří flageolette, což jsou fazole určené pro sklizeň semen ve voskové zralosti. Připravují se podobným způsobem jako fazolové lusky.
Mají hodně bílkovin, kyselinu listovou, vitaminy A, B, C i K, minerály jako vápník, fosfor, draslík, mangan, měď a železo.
Právě fazolové lusky jsou rovnocenným zdrojem vápníku srovnatelným s mlékem, což ocení především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která usnadňuje zažívání, i té rozpustné, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.
Zelené fazolky jsou zdrojem živin a zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsažené železo zase zvyšuje energetickou hladinu.
Kupte se slevou Fazolky zelené mražené Frigoexim.
Účinné antioxidanty v podobě vitaminů a minerálů, zejména manganu, na sebe vážou volné radikály, které zvyšují riziko vzniku zánětů, srdečně-cévních onemocnění a nádorů, poškozují DNA a urychlují stárnutí. Draslík přispívá k čištění stěn cév, snížení hladiny cholesterolu a regulaci krevního tlaku.
Díky vláknině bude naše trávení vyrovnanější, obnoví se vstřebávání živin a urychlí odbourávání tuků. Vyčistí se nám střeva, upraví vyprazdňování a střevní flóra bude v rovnováze.
Díky vitaminu K a vápníku zelené fazolky vyrovnávají proces stavby kostí. Protizánětlivými účinky pak zmírňují potíže s klouby.
Dušené zelené fazolky s několika kapkami olivového oleje a citronovou šťávou zmírňují nevolnost. Vzhledem k obsahu kyseliny listové snižují riziko vzniku vrozených vad plodu.
Zelené lusky mají nízký glykemický index a obsahují vlákninu, proto zpomalují zvyšování hladiny cukru v krvi po jídle a jsou vhodné pro lidi trpící cukrovkou.
Čerstvé fazolky 10 minut povařte v osolené vodě a nechte okapat. Mražené fazolky dejte rovnou na pánev s kouskem másla a kapkou oleje, přidejte lžičku tymiánu a opékejte 7 minut. Pak osolte, přidejte prolisovaný česnek, promíchejte, přidejte sójovou omáčku a lžíci medu. Chvíli promíchávejte a restujte, dokud se chutě nepropojí. Můžete přidat i nakrájenou anglickou slaninu. Fazolky jsou vhodné jako zeleninová příloha ke grilovanému a pečenému masu i jako samostatné jídlo.
Na pánvi rozpustíme máslo s olejem a osmažíme si cibulku, vedle zatím lehce spaříme fazolky v osolené vodě a scedíme. Cibuli zaprášíme moukou a mícháme, abychom získali světlou jíšku. Tu poté zalijeme mlékem, přidáme nasekaný kopr, fazolky, vše promícháme a krátce povaříme. Osolíme, osladíme a okyselíme. Podáváme s bramborem a vařeným vejcem.
Brambory ve slupce omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Nakrájenou slaninu na prudkém ohni osmahneme a necháme vypéct tuk. Ten zasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme, dokud nezesklovatí. Přidáme fazolky a kukuřici a na prudkém ohni restujeme 5 minut.
Ochutíme částí provensálského koření a pepře, přisypeme kuřecí maso pokrájené na kostky a restujeme, dokud maso není hotové. Pak přidáme zbytek provensálského koření, pepře a dochutíme solí. Stáhneme pánev z ohně a vmícháme kysanou smetanu. Podáváme s připravenými bramborami.
Kupujte fazolky svěží zelené barvy, nepoškozené a s tvrdou slupkou. Můžete si je také vypěstovat i v nádobě na balkoně. Sklízet budete už 8 týdnů po zasetí.
Pokud vám lusky přezrají, můžete je nechat dozrát a sklidit semena. Ty je nutné namočit a uvařit. Syrová fazolová zrna, obzvláště ta červená, obsahují toxicky působící phytohemagglutinin, který může způsobit zažívací potíže. Varem se látka nicméně rozkládá a za 10 minut vaření se bezpečně odstraní.