Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Mladé fazolky zpestří letní jídelníček. Podporují trávení a jsou plné vitamínů

Mladé fazolky zpestří letní jídelníček. Podporují trávení a jsou plné vitamínů

Fazolové lusky přinášejí velký užitek do kuchyně. Čerstvé zelené lusky ocení naše tělo i chuťové buňky. Proč jsou tak zdravé a jak je využít v kuchyni? Podívejme se na pár receptů.

Přečtěte si také

Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst
Exotické kaki je plné vitamínů, ale jen málokdo jej umí správně jíst

Čerstvé mladé lusky fazolí jsou skvělou surovinou. Jsou chutné a zdravé zároveň. Lze je připravit mnoha způsoby. Lusky mohou být zelené, žluté i fialové. Zajímavý mezistupeň mezi zelenými lusky a zralými semeny tvoří flageolette, což jsou fazole určené pro sklizeň semen ve voskové zralosti. Připravují se podobným způsobem, jako fazolové lusky.

Co obsahují fazolové lusky

Mají hodně bílkovin, kyselinu listovou, vitaminy A, B, C i K, minerály jako vápník, fosfor, draslík, mangan, měď a železo. Rovnocenným zdrojem vápníku, srovnatelným s mlékem, jsou právě fazolové lusky, což ocení především rodiče dětí s alergií na mléčnou laktózu. Fazole mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která usnadňuje zažívání, i té rozpustné, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.

Zásobárna živin

Zelené fazolky jsou skvělým zdrojem živin a zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu. Obsažené železo nám zvyšuje energetickou hladinu.

Chrání srdce a cévy

Účinné antioxidanty v podobě vitaminů a minerálů, zejména manganu, na sebe vážou volné radikály, které zvyšují riziko vzniku zánětů, srdečně cévních onemocnění a nádorů, poškozují DNA a urychlují stárnutí. Draslík přispívá k čištění stěn cév, snížení hladiny cholesterolu a regulaci krevního tlaku.

Zelené fazolky

Obnovují trávení

Díky vláknině bude naše trávení vyrovnanější, obnoví se vstřebávání živin a urychlí odbourávání tuků. Vyčistí se nám střeva, upraví vyprazdňování a střevní flóra bude v rovnováze.

Zdravější kosti a klouby

Díky vitaminu K a vápníku zelené fazolky vyrovnávají proces stavby kostí. Díky protizánětlivému účinku zmírní potíže s klouby.

Prospěšné v těhotenství

Dušené zelené fazolky s několika kapkami olivového oleje a citronovou šťávou zmírňují nevolnost. Díky obsahu kyseliny listové sníží riziko vzniku vrozených vad plodu.

Pro diabetiky

Zelené lusky mají nízký glykemický index a obsahují vlákninu, proto zpomalují zvyšování hladiny cukru v krvi po jídle a jsou vhodné pro lidi trpící cukrovkou.

Mladé fazolky

Zelené fazolky na tymiánu a česneku

  • 400 g zelených fazolek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje

Čerstvé fazolky 10 minut povařte v osolené vodě a nechte okapat. Mražené fazolky dejte rovnou na pánev s kouskem másla a kapkou oleje, přidejte lžičku tymiánu a opékejte 7 minut. Pak osolte, přidejte prolisovaný česnek, promíchejte, přidejte sojovou omáčku a lžíci medu. Chvíli promíchávejte a restujte, dokud se chutě nepropojí. Můžete přidat i nakrájeno anglickou slaninu. Fazolky jsou vhodné jako zeleninová příloha ke grilovanému a pečenému masu i jako samostatné jídlo.

Sladkokyselé fazolky na smetaně s koprem

  • 400 g zelených fazolek
  • 1,5 lžíce nasekaného kopru
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml mléka
  • sůl
  • 1 lžíce cukru krupice
  • ocet dle chuti

Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme cibuli dorůžova. Fazolky krátce spaříme v osolené vodě a scedíme. Cibuli zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme světlou jíšku. Vše zalijeme mlékem, rozmícháme, přidáme nasekaný kopr, spařené fazolky a krátce provaříme. Osolíme, osladíme a okyselíme. Podáváme s bramborem a vařeným vejcem.

Smetanové fazolky a kukuřice s masem

  • 500 g drůbežího masa
  • 1 kg brambor
  • 250 g fazolových lusků
  • 250 g kukuřice
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 lžička kmínu

Brambory ve slupce omyjeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Nakrájenou slaninu na prudkém ohni osmahneme a necháme vypéct tuk. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme, dokud nezesklovatí. Přidáme fazolky a kukuřici. Na prudkém ohni restujeme 5 minut. Přidáme část provensálského koření a pepře, kuřecí maso pokrájené na kostky a restujeme, dokud maso není hotové. Pak přidáme zbytek provensálského koření, pepře a dochutíme solí. Stáhneme pánev z ohně a vmícháme kysanou smetanu. Podáváme s připravenými bramborami.

Fazolky v kuchyni

Doporučení při nákupu

Kupujte zelenou fazolku svěží zelené barvy, nepoškozenou a s tvrdou slupkou. Můžete si ji vypěstovat i v nádobě na balkoně. Sklízet můžete už 8 týdnů po zasetí.

Pozor na syrové fazole

Pokud nám lusky přezrají, můžeme je nechat dozrát a sklidit semena. Ty je nutné namočit a uvařit. Syrová fazolová zrna, obzvláště ta červená, obsahují toxicky působící phytoheamoglutinin, který může způsobit zažívací potíže. Varem se látka rozkládá a za 10 minut vaření se bezpečně odstraní.