Rybíz je podceňované ovoce! Svými účinky na zdraví vás překvapí

Žena sklízí červený rybíz do cedníku PhotoJuli86 / Shutterstock.com

Rybíz je naprosto běžné a zdánlivě obyčejné ovoce českých zahrad. Existuje ho dokonce celá řada odrůd vyšlechtěných speciálně pro pěstování v nádobách na balkónech. Dělá se z něj skvělá marmeláda nebo výtečné víno. Věděli jste ale, že z hlediska obsažených zdraví prospěšných látek je vlastně superpotravinou?

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Jaké druhy rybízu existují?

Nejčastěji se setkáváme s rybízem červeným, černým a bílým. Existuje ale i jejich sladší kolega – rybíz růžový. Kromě jedlých druhů se také celá řada rybízových odrůd používá jako okrasné keře, například do živých plotů.

Co obsahuje rybíz?

Vitamín C

Jedlý rybíz je zdrojem vitamínu C, podobně jako třeba citron – přibližně 40 kuliček stačí na pokrytí doporučené denní dávky. Kromě plodů se však pro své příznivé účinky sbírají také semínka, listy, a v některých případech dokonce i kořen.

Rutin

Ze zmíněných běžných a snadno dostupných odrůd obsahuje nejvíc mikroživin rybíz černý. Jen vitamínu C má až třikrát více než rybíz červený či bílý. Dále se od nich liší také tím, že obsahuje vitamín P neboli rutin – látku, která prokazatelně posiluje pevnost a pružnost cévních stěn.

V rybízu hojně obsažený vitamín C navíc zlepšuje vstřebávání rutinu. Černý rybíz proto nejvíce ocení ti, které trápí popraskané žilky, křečové žíly nebo hemoroidy.

Vaničky bílého, černého a červeného rybízu Anna-Nas / Shutterstock.com

Jaké účinky na zdraví má rybíz?

Proti předčasnému stárnutí

Jako antioxidant chrání vitamín C ve spojení s draslíkem a flavonoidy organismus před negativním působením volných radikálů, čímž zabraňuje nadměrnému opotřebení i předčasnému stárnutí.

Imunita

Spolu s obsaženými betakaroteny (ze kterých se látkovou přeměnou stává vitamín A, pro posílení imunity druhá nejdůležitější látka) posiluje rybíz významně naši imunitu, preventivně tedy působí komplexně proti vzniku různých onemocnění.

Na kašel

Vypořádat se ale s některými nemocemi dokáže i v jejich průběhu. Čerstvé plody nebo šťáva z nich pomáhají tlumit dráždivý, suchý kašel a snižovat horečky i stres.

Zažívání a revma

Kromě rybízových plodů se dále zpracovávají listy, rovněž plné vitamínů, tříslovin a silic. Výluhy, čaje a odvary z listů harmonizují zažívání, pomáhají zmírnit projevy revmatismu a pro své močopudné schopnosti se rybízové listy také přidávají do různých detoxikačních směsí.

Menstruační bolesti

Ze semínek obsažených ve šťavnatých, sladkokyselých kuličkách se lisuje olej, který pomáhá ulevit od menstruačních bolestí a který příznivě působí na nerovnováhu způsobenou menopauzou. Je navíc bohatý na nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Regenerace jater

Kořen rybízu se zpracovává jen vzácně, protože se tím zničí celá rostlina. Pokud se ale k likvidaci rybízu chystáte tak jako tak, vykopaný kořen nasušte do zásoby – odvary z něj pomáhají regenerovat játra.

Rybízová bublanina
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Rybízová bublanina

Rybízová bublanina – to je nestárnoucí klasika, kterou v létě musíte ochutnat. Rybíz patří k nejzdravějším druhům bobulovin, a to díky obsahu vitamínů C, A, B a E a antioxidantů. Jemně nakyslá chuť tohoto letního ovoce v kombinaci s nadýchaným těstem budou výbornou sladkou tečkou k odpolední kávě.

Rybízová bublanina

Recept na rybízovou šťávu

1) Převařená

Na zhruba dva litry sirupu budete potřebovat:

  • 1,5 kg rybízu
  • 1 kg cukru krupice

Postup:

  1. Rybíz nejprve zbavíme stopek, případně zbytku listů, opláchneme a rozmačkáme. Přimícháme k němu 50 g cukru, překryjeme plátýnkem, vložíme do lednice a necháme takto tři až čtyři dny odstát. Během této doby celou směs jednou až dvakrát denně promícháváme.
  2. Poté směs přecedíme přes plátýnko do hrnce a přidáme k ní zbytek cukru. Pozvolna zahříváme a během toho sbíráme a odstraňujeme z povrchu lžící vznikající pěnu.
  3. Vaříme přibližně 15 až 20 minut, poté sirup slijeme do připravených, vyčištěných a ideálně teplem sterilovaných sklenic. Pevně uzavřeme a skladujeme na nějakém chladnějším místě – v komoře, sklepě či v lednici.
  4. Sirup ředíme vodou podle chuti tak, aby nám šťáva chutnala.
Domácí šťáva ve dvou nádobách, černý rybíz Foxxy63 / Shutterstock.com

2) Za studena

Na zhruba tři litry šťávy budete potřebovat:

  • 1,5 kg rybízu
  • 1 kg cukru krupice
  • 1 litr vody
  • 30 g kyseliny citronové
  • 3 g kyseliny sorbové

Postup:

  1. Rybíz zbavíme stopek a zbytku listů, opláchneme, vložíme do mísy a zalijeme vodou. Přidáme kyselinu citronovou, rybíz rozmačkáme a necháme v míse 24 hodin odstát.
  2. Druhý den celou směs ještě jednou vymačkáme a přecedíme přes plátýnko. Do scezené tekutiny přidáme cukr s kyselinou sorbovou a mícháme, dokud se cukr ve šťávě úplně nerozpustí (není nutné cukr rozmíchat naráz, stačí zamíchat občas a cukr se bez větší námahy za dva až tři dny rozpustí).
  3. Hotovou šťávou plníme sklenice, a pokud se ji nechystáme ihned spotřebovat, ukládáme do chladu.

Zdroj: biooo.cz, Vitalweb.cz, Vimcojim.cz, Ceskatelevize.cz