Tohle jste o malinách a jahodách nevěděli! Bělí zuby, nabudí k vášnivé noci a mnoho dalšího

Žena má na klíně misků s jahodami Elizaveta Galitckaia / Shutterstock.com

V horkých dnech, na jaké letošní léto zatím rozhodně není skoupé, má člověk často chuť vyměnit kus masa na talíři spíš za lehčí jídlo, nejlépe takové, kde je spousta čerstvé zeleniny a ovoce. I když asi většina z nás nejraději sáhne po pořádně šťavnatém melounu nebo broskvi, opomíjet bychom neměli ani jahody a maliny. Mají totiž řadu blahodárných účinků na naše zdraví.

Přečtěte si také

Bělejší a dezinfekčně čisté prádlo? Přidejte do praní aspirin nebo ústní vodu

Maliny vyčistí střeva a pomohou zhubnout

Maliny jsou pro naše zdraví neuvěřitelně univerzálním pomocníkem. Chcete shodit nějaké to kilo? Možná vám s tím pomůže právě hrst malin, které si dopřejete každý den. Díky obsaženým tříslovinám totiž umí pročistit střeva a odvést z těla přebytečnou vodu. Jsou účinné i v boji s vysokým tlakem, protože hlídají hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Maliny tedy jednoznačně doporučujeme každému, kdo myslí na blaho svého srdce a chce ho ochránit před cévními chorobami. Jako bonus v nich pak najdete i minerální látky, jako je fosfor, železo, vápník a zinek. A to taky není k zahození.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou

Lahodný tvarožník s ovocem a drobenkou je vynikající dezert, na který se neprávem tak trochu pozapomnělo. Je na něj potřeba tak málo ingrediencí, že ani nebudete muset do obchodu a na výsledku si zaručeně pochutná celá rodina.

Tvarožník s malinami a křupavou drobenkou
Tapiokový pudink s malinami
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Tapiokový pudink s malinami

Tapiokový pudink s malinami musíte vyzkoušet! Můžete jej zakoupit v obchodě se zdravými potravinami nebo si ho s naším receptem připravit doma. Tapiokové perly jsou bez alergenu, neobsahují lepek a jsou lehce stravitelné. Jsou populární především v asijské kuchyni, kde se používají do dezertů, nápojů a pudingů.

Tapiokový pudink s malinami

Jahody dokážou vybělit zuby

Pokud jsme o malinách psali v samých superlativech, ani jahody v tomto směru nejsou žádní břídilové. Představte si, že mohou velmi účinně a relativně levně pomoci v boji za bílý chrup. Vděčit za to můžeme kyselině jablečné, která při smíchání s trochou prášku do pečiva dokáže zafungovat lépe než drahé a často neúčinné bělicí pasty. Směsí si pravidelně čistěte zuby a uvidíte sami.

Člověk drží v rukou čerstvé jahody. Aia DS / Shutterstock.com

Radost budou mít ledviny a možná i váš partner

O tom, že jsou jahody plné vitaminu C, se asi nemusíme zeširoka rozepisovat. Co jste ale možná nevěděli, je fakt, že napomáhají proti tvorbě ledvinových a močových kamenů. Podobně jako maliny, i jahody si umí poradit také se spalováním uloženého tuku a mohou pomoci omladit pleť.

  • Schválně – vyzkoušejte levnou přírodní pleťovou masku a rozmačkejte si jahody s medem a smetanou. Pokud na ně nedostanete chuť dřív, než si je nanesete na obličej, možná po několika opakováních pocítíte příjemný rozdíl.

Co však zřejmě oceníte ještě víc, je fakt, že vás jahody mohou velmi příjemně nastartovat k vášnivé noci ve dvou. Poděkovat za to můžeme antioxidantům a zinku v nich obsažených. Ne nadarmo si tak často dáváme jahody do skleničky se šampaňským.

Kolik jahod a malin spořádat denně?

Podle odborníků je doporučená denní dávka jahod a malin následující:

  • Jahody: Optimální množství je kolem 150-200 gramů jahod denně, což odpovídá zhruba 10-15 kusům. Toto množství poskytne tělu dostatek antioxidantů, vitamínu C a dalších prospěšných látek. Vyšší příjem jahod, až 500 gramů denně, může mít ještě silnější pozitivní účinky na zdraví.
  • Maliny: Doporučená denní porce malin se pohybuje okolo 125-150 gramů, tedy přibližně 1 šálek. Toto množství dodá organismu významné antioxidanty, vitamin C, vlákninu a další důležité živiny. I u malin platí, že vyšší konzumace až 250-300 gramů denně může zdravotní benefity ještě znásobit.

Co Čech, to tři kila jahod

Dá se říct, že jahody už mají v našich domácnostech své nezastupitelné místo. Ostatně, kdo by si jimi alespoň občas nevyzdobil palačinky, neupekl koláč nebo si neudělal poctivou domácí jahodovou marmeládu. Každý z nás dokonce spořádá průměrně tři kila jahod ročně.

Abyste z nich ale měli ten správný chuťový zážitek, nejlepší bude koupit si je na farmářském tržišti, nebo si je zajít natrhat rovnou na pole. V supermarketech totiž více než tři čtvrtiny jahod pocházejí z dovozu. Podle ovocnářů jsou takové plody méně chutné. Jahody ze Španělska nebo Polska se totiž sklízí ještě zelené a po stovkách kilometrů strávených v kamionu dozrávají ve skladu.

Zdroje: Kupi, Healthline, WebMD, Medical News Today, Byrdie