Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Jak vybrat sušičku na ovoce. Sezóna sušení hub se blíží!

Jak vybrat sušičku na ovoce. Sezóna sušení hub se blíží!

Sušení je jednoduchý a efektivní způsob uchování potravin, který jako lidé využíváme už po tisíce let. Je to v podstatě snížení obsahu vody, díky kterému se jídlo tak rychle nezkazí - je odolnější vůči plísním a bakteriím. Existuje několik způsobů, jak si jednoduše doma usušit ovoce, zeleninu, houby nebo i maso. 

Přečtěte si také

Síťky z lojových koulí mohou být pro ptáky opravdu nebezpečné
Síťky z lojových koulí mohou být pro ptáky opravdu nebezpečné

Sušení v troubě

Jednoduchý, ale trochu zdlouhavý a neekonomický způsob sušení, je pomocí trouby. Provádí se totiž s otevřenými dvířky, kdy necháte troubu péct delší dobu na nízkou teplotu. Musíte být ale velmi opatrní, pokud máte doma malé děti nebo zvířata. Dříve se takto často sušily houby, dnes tento způsob nahradily sušičky, které nepředstavují riziko popálení a lépe pohlcují pachy.

Přírodní sušení na vzduchu

Jednoduše bez pomůcek jde sušit také na vzduchu, pokud nespěcháte na výsledek. Tento způsob se hodí třeba pro bylinky nebo česnek, kdy je jednoduše svážete do svazků a zavěsíte na tmavším suchém místě, ideálně třeba poblíž pece. Můžete si takto například vytvořit zimní zásoby ze zahrádky na chalupě.

sušené potraviny uchovávejte v uzavřených dozach

Moderní vynález sušička

Nejjednodušší a nejrychlejší výroba sušených dobrot je díky sušičce. Stačí nakrájet vybrané potraviny na tenké plátky (0,5 cm), nastavit sušičku na správnou teplotu a už jen čekat na výsledek. Řiďte se návodem, napoví vám, jakou teplotu máte nastavit. Obecně je to ale:

  • Bylinky a koření: 35 – 40 °C 
  • Ovoce, zelenina a houby: 50 – 55 °C 
  • Maso: 55 – 60 °C

Pokud plánujete, že si sušičku na ovoce pořídíte, je nejvyšší čas. Blíží se letní sezóna, během které najdou sušičky potravin asi největší využití. Jelikož sušička ovoce slouží několik let, je vhodné si dobře rozmyslet, co od sušičky očekáváte. Rozhodně vybírejte podle těchto parametrů

  • plata - čím více plat, tím v sušičce najednou zpracujeme více surovin
  • teplota - regulace teploty je velmi důležitá 
  • co chceme sušit - jablka a houby usušíte asi v každé dokonale, ale pokud plánujete sušit třeba Jerky, což je sušené maso, pak musíte vybírat z těch dražších modelů, které mají vyšší teploty v menu
  • kabel - délka kabelu rozhoduje, rozmyslete si, kde budete chtít mít sušičku umístěnou - přeci jen, je hlučná a při sušení se vypařuje i mnohdy nelibá vůně pro okolí (houby, švestky aj.)
  • talíře na bylinky - budete sušit i byliny? Pak potřebujete talíře s menšími oky!

Kruh nebo obdélník?

V případě kruhových talířů sušiček je motor umístěn v dolní části sušičky. Vzduch tedy proudí vertikálně a  způsobí, že sušení probíhá nerovnoměrně, je nutné v průběhu procesu talíře prohazovat, aby byly všechny potraviny usušeny za stejný čas.

Sušičky s hranatými talíři mají naopak motor umístěný na zadní straně sušičky a teplý vzduch prochází sušičkou v horizontálním směru. Takže nedochází k nerovnoměrnému sušení a pláty na sebe nevrstvíme, ale zasouváme je po jednom do sušičky, podobně jako plechy do trouby. Tyto typy bývají dražší. 

Jak uskladnit, co jste si usušili

Ať už jste zvolili jakoukoliv metodu sušení, aby vám potraviny vydržely, nechte je po dosušení vychladnout a uskladněte do uzavřených nádob. Uchovávejte v tmavé místnosti, která ale nemusí být příliš chladná. Takto vám vydrží až 2 roky.