Sušení je jednoduchý a efektivní způsob uchování potravin, který jako lidé využíváme už po tisíce let. Je to v podstatě snížení obsahu vody, díky kterému se jídlo tak rychle nezkazí - je odolnější vůči plísním a bakteriím. Existuje několik způsobů, jak si jednoduše doma usušit ovoce, zeleninu, houby nebo i maso.
Jednoduchý, ale trochu zdlouhavý a neekonomický způsob sušení, je pomocí trouby. Provádí se totiž s otevřenými dvířky, kdy necháte troubu péct delší dobu na nízkou teplotu. Musíte být ale velmi opatrní, pokud máte doma malé děti nebo zvířata. Dříve se takto často sušily houby, dnes tento způsob nahradily sušičky, které nepředstavují riziko popálení a lépe pohlcují pachy.
Jednoduše bez pomůcek jde sušit také na vzduchu, pokud nespěcháte na výsledek. Tento způsob se hodí třeba pro bylinky nebo česnek, kdy je jednoduše svážete do svazků a zavěsíte na tmavším suchém místě, ideálně třeba poblíž pece. Můžete si takto například vytvořit zimní zásoby ze zahrádky na chalupě.
Nejjednodušší a nejrychlejší výroba sušených dobrot je díky sušičce. Stačí nakrájet vybrané potraviny na tenké plátky (0,5 cm), nastavit sušičku na správnou teplotu a už jen čekat na výsledek. Řiďte se návodem, napoví vám, jakou teplotu máte nastavit. Obecně je to ale:
Pokud plánujete, že si sušičku na ovoce pořídíte, je nejvyšší čas. Blíží se letní sezóna, během které najdou sušičky potravin asi největší využití. Jelikož sušička ovoce slouží několik let, je vhodné si dobře rozmyslet, co od sušičky očekáváte. Rozhodně vybírejte podle těchto parametrů
V případě kruhových talířů sušiček je motor umístěn v dolní části sušičky. Vzduch tedy proudí vertikálně a způsobí, že sušení probíhá nerovnoměrně, je nutné v průběhu procesu talíře prohazovat, aby byly všechny potraviny usušeny za stejný čas.
Sušičky s hranatými talíři mají naopak motor umístěný na zadní straně sušičky a teplý vzduch prochází sušičkou v horizontálním směru. Takže nedochází k nerovnoměrnému sušení a pláty na sebe nevrstvíme, ale zasouváme je po jednom do sušičky, podobně jako plechy do trouby. Tyto typy bývají dražší.
Ať už jste zvolili jakoukoliv metodu sušení, aby vám potraviny vydržely, nechte je po dosušení vychladnout a uskladněte do uzavřených nádob. Uchovávejte v tmavé místnosti, která ale nemusí být příliš chladná. Takto vám vydrží až 2 roky.