Holandský řízek: Vynikající česká klasika se sýrem

Holandský řízek s bramborovou kaší a zeleninou, servírovaný na bílém talíři Arkadiusz Fajer / Shutterstock.com

Holandský řízek je zlatá česká klasika. Tato pochoutka se připravuje ze směsi mletého bůčku a sýra. Jde o relativně nový recept, který se u nás začal podávat po druhé světové válce. Příprava holandského řízku není náročná a je i poměrně rychlá. Nejlépe si ho vychutnáte s bramborovou kaší. Tak jdeme vařit!

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Má holandský řízek něco společného s Holandskem?

Pojďme se podívat trochu do historie. V raném novověku (16.–18. století) se jako pokrmy na holandský způsob označovaly jídla s ančovičkami, což byl hlavní artikl, který se tehdy vozil z Holandska do Čech.

Recepty na holandské řízky z různých kuchařek ovšem ančovičky nikdy neobsahovaly. Jediná spojitost s Holandskem je tak podle sýrů, které se do holandského řízku dávají. Obvykle do nich používáme eidam nebo goudu – a právě Edam a Gouda jsou názvy holandských měst.

Holandské řízky se u nás začaly vařit až po druhé světové válce. V kuchařkách se první recepty na toto jídlo objevují od 60. let minulého století.

Řízečky z panenky v parmazánové strouhance
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Řízečky z panenky v parmazánové strouhance

Řízečky z panenky v parmazánové strouhance podávané se zeleninovým salátem potěší každého gurmána. Salát z rukoly skvěle doplní a odlehčí chuť masa a výslednou kombinaci si nejlépe vychutnáte k obědu nebo večeři.

Řízečky z panenky v parmazánové strouhance
Vídeňský řízek
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek, v originále Wiener Schnitzel, je tenký telecí plátek obalený v trojobalu. Ideálně má být velký přes celý talíř a podává se s citronem a bramborovým salátem. Chutná malým i velkým a je léta ověřenou klasikou rakouské gastronomie.

Vídeňský řízek

Recept na holandský řízek

Ingredience:

  • 750 g mletého vepřového bůčku
  • 300 ml mléka
  • 200 g goudy
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka na obalení
  • strouhanka na obalení
  • olej na smažení
Řízek se smaží na pánvi Marian Weyo / Shutterstock.com

Postup:

  • Mleté maso dejte do misky a přilejte mléko – směs promíchejte, pořádně uhlaďte, mísu přikryjte potravinářskou folií a nechte nejlépe přes noc uležet v lednici (mléko maso zjemní a řízky budou chutnější).
  • Následující den sceďte přebytečné mléko, k masu přidejte nahrubo nastrouhanou goudu, jedno vejce, sůl a pepř. Směs promíchejte a nechte chvíli odpočinout.
  • Mezitím si připravte trojobal: Do jedné misky nasypejte hladkou mouku, do druhé rozklepněte dvě vajíčka a prošlehejte je. Do třetí misky si připravte strouhanku.
  • Z masové směsi vytvarujte karbanátky. Doporučujeme si před tvarováním namočit ruce ve vodě.
  • Karbanátky obalte v trojobalu. Nejprve v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
  • Holandské řízky smažte na rozpáleném oleji dozlatova, cca osm minut z každé strany.

Recept je uvedený na čtyři porce.

Květákový řízek
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Květákový řízek

Obalované růžičky květáku zná každý, v tomto je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Květákový řízek
Kuřecí řízek v jogurtu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Kuřecí řízek v jogurtu

Kuřecí řízek marinovaný v jogurtu musíte rozhodně vyzkoušet. Marinádu si můžete ochutit podle našeho receptu, případně si ji připravte tak, jak ji máte rádi. Každopádně vám garantujeme, že tyhle řízky budete chtít dělat pořád dokola.

Kuřecí řízek v jogurtu

Zajímavosti ze světa řízků

  • První pokrmy podobné dnešním řízkům jsou známé už ze starověkého Řecka, Arábie a Španělska.
  • Za vídeňský řízek můžou taky Češi! Do Vídně, na dvůr císaře Františka Josefa I., jej v trošku pozměněné podobě přinesl český maršál Josef Václav Radecký. Radecký tento pokrm znal z Benátek, kde se řízek obaloval ve strouhance a parmezánu. Ovšem na císařském dvoře ve Vídni neměl kuchař parmezán, a tak místo něj použil mouku a vejce.

Jaký řízek máte nejraději? Holandský, vídeňský, nebo klasiku v podobě vepřového či kuřecího řízku?

Zdroje: Kupi.cz, Zmlsané dějiny, Forbes