Vyzkoušejte rebarboru naslano! Jak se dá jíst k masu, v polévkách nebo slaných koláčích?

Nakrájená rebarbora na dřevěném stole kostrez / Shutterstock.com

Milujete rebarboru, nebo ji chcete konečně ochutnat? Právě teď v květnu máte jedinečnou příležitost, kyselé výhonky se totiž sezónně konzumují pouze zhruba do poloviny června. Co však mnoho lidí netuší je, že je rebarbora výborná i naslano. Máme pro vás pár tipů, jak reveň neboli rebarboru kombinovat se slanými surovinami a jak ji zakomponovat do polévek, omáček i hlavních jídel.

Přečtěte si také

Je bílá čokoláda skutečně čokoládou, nebo se jedná pouze o klam výrobců?

Ovoce, nebo zelenina?

Tradičně se rebarbora používá pro přípravu sladkých koláčů a buchet, kompotů, marmelád či sirupů. Také proto rozsekl v roce 1947 americky soud tehdejší dlouholetý spor verdiktem, že je rebarbora ovocem, i když z botanického hlediska se vlastně jedna o zeleninu. Její využití v polévkách, omáčkách, salátech i hlavních jídlech se proto, v kombinaci s ostatními druhy zeleniny, přímo nabízí.

Chuťově si dále velmi dobře rozumí s drůbežím či jehněčím masem, rybami a mořskými plody, s orientálním kořením, chilli nebo cibulí, stejně tak se zakysanou smetanou, kozím sýrem a fetou A jak ji zakomponovat?

Zkuste spojení rebarbory a sýru

Jako příloha k játrům i kachně

Snadnou, přesto netradiční přílohu během chvilky vykouzlíte, když na másle podusíte překrájené výhonky rebarbory. Pak je můžete dochutit podle vlastních preferencí. Svařená rebarbora spolu s jablky je výborná přimíchaná ke kuřecím játrům na cibuli, případně můžete čerstvou rebarboru, jablka a cibuli přidat do pekáčku ke kachně určené do trouby.

Podušená rebarbora s červeným vínem a pepřem se zase skvěle hodí k jehněčímu masu nebo ke grilovanému či pečenému hovězímu (podávejte např. s bramborovou kaší nebo polentou).

jehněčí kotlety s rebarborovou omáčkou z červeného vína a polentou Tasty Life / Shutterstock.com

Polévky s mořskými plody i čočkou

Nakyslá chuť rebarbory krásně vynikne zejména v asijských polévkách, doporučujeme ji vyzkoušet např. v thajské Tom Yum, která se připravuje z kuřecího a krevetového vývaru a šalotky, a dále se dochucuje rajčaty, žampiony nebo shiitake, rybí omáčkou, citronovou trávou, zázvorem, koriandrem či kokosovým mlékem. Obdobně se ale hodí do jakýchkoliv svěžích rybích vývarů a polévek s mořskými plody.

Oblíbená je také rebarborová polévka se zakysanou smetanou a luštěninami. V hrnci stačí na cibuli orestovat kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer), poté přidat pokrájenou rebarboru, přisypat čočku (cca 1 hrnek na 1,5–2 l tekutiny), osolit, opepřit a vše zalít asi dvěma litry zeleninového, kuřecího či hovězího vývaru a poté vařit do změknutí všech surovin. Polévka se podává s nasekanou zelenou petrželkou a kopečkem zakysané smetany.

Slaný rebarborový koláč

Dezertů se nemusíte vzdávat ani ve slaných variantách. K jejich přípravě můžete použít listové těsto, kupované i domácí pro slané koláče nebo quiche, případně na plech vyválet z mouky, vody a oleje nekynutou placku na pizzu. Jako náplň potom můžete použít například kombinaci rebarbory, zakysané smetany, medu, tymiánu, vlašských ořechů, kozího sýru a jarní cibulky.

Čatní z rebarbory - sada ingrediencí a koření na vaření Fuzull Hanum / Shutterstock.com

Čatní ke steakům, sýrům i luštěninám

Máte-li rádi sladko-slané párování jídel, pak rozhodně stojí za vyzkoušení domácí rebarborová omáčka nebo čatní, které se po vzoru indické kuchyně hodí například ke grilovanému či pečenému masu a zelenině, luštěninovým pokrmům i k tvrdým sýrům, topinkám, chlebovým plackám nebo kari.

Stačí rozvařit rebarboru spolu s ovocem či zeleninou (jablka, cibule, česnek, chilli papričky, mrkev apod.), přidat trochu medu či třtinového cukru, osolit a opepřit, případně podlít trochou vody a vařit do zhoustnutí. Hotová omáčka je výborná i jako marináda pro nakládání kuřecího či hovězího masa na gril.

Máte chuť na něco ostřejšího?

Recept na orientální rebarborové čatní

  1. 200 g najemno nakrájené cibule osmažte na troše olivového oleje spolu s 50 g čerstvého strouhaného zázvoru, zalijte 300 ml vinného octa a povařte alespoň 5 minut.
  2. Poté přidejte 300 g nadrobno pokrájených jablek, stejně tak 300 g sušeného ovoce (mix švestek, meruněk, brusinek, rozinek apod.), 200 g třtinového cukru, 2 prolisované stroužky česneku, hrst hořčičných semínek, 8 kuliček pepře, citronovou kůru, sůl a špetku kari koření.
  3. Vše vařte dalších 10 minut a pak do hrnce nasypte 500 g nakrájené rebarbory a nechte probublávat do zhoustnutí (cca 20 až 30 minut). Hotové přelijte do čistých sklenic.