Připravte si bezkonkurenční domácí zmrzlinu, po jejímž ochutnání nebudete chtít jinou než právě tu vlastní. Použijete totiž jen poctivé ingredience bez přidaných dochucovadel, a navíc si vytvoříte kombinace, které máte nejraději.
Pokud chcete vytvářet luxusní krémové zmrzliny, je potřeba mít v kuchyni malého a šikovného pomocníka. Tím není nikdo jiný než zmrzlinovač, který mícháním zbaví směs krystalků vody. Připravíte tak zmrzlinu, která vás neomrzí – a naopak se stane příjemným gurmánským zážitkem.
Plánujete-li hostit celou rodinu a přátele, pak vsaďte na zmrzlinovač s kompresorem, který funguje automaticky – suroviny pro zmrzlinu zároveň šlehá i mrazí. Jestliže však nejste nároční, možná vám postačí ekonomická varianta – zmrzlinovač bez kompresoru nebo ruční zmrzlinovač. Počítejte ale s tím, že u těchto variant musíte chladicí nádobu předem namrazit v mrazničce.
Tip na zmrzlinovače: Nenáročné potěší ekonomický ruční zmrzlinovač od Tescomy za 699 Kč. Ten má kliku, s jejíž pomocí promícháte směs v chladicí nádobě – jednoduché a zmrzlina bude na světě!
Chcete-li však něco lepšího a bez práce, můžete sáhnout po zmrzlinovači s kompresorem od Sage, třeba po modelu BCI600. Přistroj je vybaven 12 přednastavenými programy a funkcí udržení chladu až na 3 hodiny. Nádobu o objemu 1 litru vychladí až na -30°C před použitím, takže lahodnou zmrzlinu nebo sorbet máte opravdu během chvilky hotové, bez zdlouhavého čekání.
Máte zmrzlinovač? Nastal čas vybrat ingredience. Než se pustíte do výroby zmrzliny podle některého z receptů (třeba právě od nás), nezapomeňte všechny složky dobře vychladit. Taktéž je dobré směs nejprve důkladně rozmixovat a vyšlehat – pro dokonalou konzistenci.
Když se řeknou pistácie, možná si představíte nejen slané oříšky, ale také pistáciovou zmrzlinu. Tak proč si ji neudělat doma? Připravte si 375 g mascarpone, cukr dle chuti, 200 g loupaných, nesolených pistácií a lžičku strouhané citronové kůry. Nesmíme zapomínat ani na 4 vejce.
Začněte tím, že smícháte žloutky s mascarpone a citronovou kůrou. Zvlášť vyšlehejte sníh z bílků a cukru, který následně opatrně vmícháte do připravené směsi. Zbytek práce za vás udělá zmrzlinovač. Nechte si chutnat a nezapomeňte zmrzlinu ozdobit kousky pistácií.
V jednoduchosti je krása – to platí také pro výtečnou banánovou zmrzlinu. Pokud máte při ruce půl kila banánů, cukr a 200 ml smetany, můžete si umíchat skutečnou dobrotu. Předem vychlazené banány rozmixujte s cukrem a smetanou na hustý krém. Nakonec použijte zmrzlinovač a můžete rovnou podávat.
Klasika – to je univerzální vanilková zmrzlina. My pro vás máme recept vylepšený o sušenky.
Na vanilkovou zmrzlinu potřebujete hrnek a tři čtvrtě smetany, šálek a čtvrt mléka, cukr dle chuti, vanilkový lusk či extrakt a oblíbené sušenky (výborné jsou karamelové). Začněte zahřátím hrnečku smetany s vanilkou a cukrem – přidejte špetku soli. Nenechte přejít do varu – jen zahřejte tak, aby se cukr a sůl rozpustily. Poté přidejte zbytek smetany a ostatní ingredience a vše nechte vychladnout v lednici. Nakonec znovu promíchejte a přidejte do zmrzlinovače. Na závěr můžete smíchat s kousky sušenek nebo s nastrouhanou čokoládou.