Depilace cukrovou pastou, voskem nebo krémem: Jak na dokonale hladkou pokožku?

Žena si žiletkou holí nohu potřenou pěnou na holení LightField Studios / Shutterstock.com

Hladké nohy a podpaží bez nevzhledných chloupků jsou základem pro většinu žen (i mužů). V letních měsících je odstraňování chloupků žhavým tématem, protože šaty a tílka jsou na denním pořádku. Jakým způsobem se dopracujeme k hladké pokožce? Podívejme se na pár variant, které zvládnete sami doma, ale i na ty, které je lepší nechat na profesionálech.

Přečtěte si také

Báječná žebírka, která se rozplývají na jazyku: Udělejte si legendární Memphis žebírka podle známého šéfkuchaře

Depilace cukrovou pastou doma

Depilaci cukrovou pastou zvládnete sami, i když pravda, chce to praxi. Ale co pro krásu neudělat, že?

Kde ji koupit?

Cukrovou pastu koupíte běžně v jakékoli drogerii nebo také na internetu.

Návod, jak na to

Pastu stačí rozehřát ve vodní lázni. Nahřát ji můžete na pár sekund i v mikrovlnce. Existují také speciální ohřívače cukrové pasty, které udrží stálou ideální teplotu pro depilaci. Hmotu, která bude připomínat konzistenci medu, prsty nebo špachtlí rozetřeme na místo, které chceme depilovat.

Důležité je pastu roztírat proti směru růstu chloupků a následně prsty nebo depilačními pásky pastu strhnout opačným směrem. Cukrová pasta je vhodná i pro citlivou pokožku a snižuje podráždění po samotné depilaci.

Žena si aplikuje rozehřátou pastu na nohy špachtlí, v ruce drží misku, ve které je cukrová pasta Friends Stock / Shutterstock.com

Depilace voskem

Stejně jako depilace cukrovou pastou je i depilace voskem vhodná pro domácí použití. Vosk lze koupit v podobě depilačních pásků, které stačí rozehřát mezi dlaněmi, nebo v podobě roll-onu, který se nahřeje ve vodní lázni. Postup je stejný jako u cukrové pasty, s tím rozdílem, že při této depilaci se na strhnutí chloupků používají pásky.

Depilační krém

Bezbolestná a jednoduchá metoda odstranění chloupků. Na druhé straně není efektivní na 100 % a odér chemických látek, které se postarají o oslabení chloupků, může někomu vadit. Depilační krém stačí natřít na místo určené k depilaci, počkat pár minut, než látky začnou působit, a poté oslabené chloupky smýt nebo setřít špachtlí (je většinou u depilačního krému).

Epilace strojkem

Jednoduchý, ale velmi bolestivý způsob, jak nežádoucí chloupky odstranit. Existuje celá řada strojků v různých cenových relacích, nicméně u každého jde o vytrhnutí chloupků i s kořínkem a ne každý si na bolest dokáže zvyknout. Výhodou ovšem je, že epilovat můžete v pohodlí domova.

Holení

Nejčastější způsob je holení, ke kterému stačí ostrá žiletka a pěna na holení. V drogeriích najdeme velké množství holicích strojků a přípravků na holení. Častým holením je ale pokožka podrážděná a chloupky mohou růst více. Je to tedy nekonečný boj!

Žena stojí před zrcadlem a na podpaží si přikládá epilátor New Africa / Shutterstock.com

Jak se zbavit pupínků a podrážení po holení?

Ideálně den předem před holením pravidelně provádějte peeling. Zabráníte tak nepříjemnému zarůstání chloupků a vytvoření pupínků. Volte pěnu či gel na holení pro citlivou pokožku, zkusit můžete také olej na holení, který je velmi jemný a dobře zabraňuje podráždění.

Doporučujeme zvolit holítko s více břity, ideálně 5 až 6, tím dosáhnete hladšího a lepšího oholení s minimem pupínků. Holítko pravidelně měňte, s tupými břity nedosáhnete hladkého oholení, pokožku podráždíte a můžete se pořezat.

Jak zklidnit pokožku po holení?

Po holení opláchněte oholenou oblast studenou vodou. Studená voda pomůže uzavřít póry a snížit podráždění. Nezapomeňte pokožku namazat hydratačním mlékem. Hydratace je klíčová pro udržení pokožky vláčné a zabraňuje dalšímu podráždění. Na různé druhy ranek a podráždění skvěle funguje i gel z aloe vera. Aloe vera má silné zklidňující a hydratační vlastnosti.

Fotoepilace IPL

Fotoepilace IPL je založená na intenzivním pulsním světle, které působí na kořínek chloupku, oslabí ho a zničí. Jde o trvalý způsob odstraňování chloupků. Nevýhodou je, že nefunguje na všechny typy chloupků. Čím silnější pigment, tím lépe. IPL fotoepilaci lze použít i doma, jelikož na trhu najdeme IPL epilátory, ale častěji je tento způsob epilace prováděn v profesionálních salónech.

Profesionálka epiluje ženě nohy pomocí IPL laseru elenavolf / Shutterstock.com

Epilace laserem

Metoda, která je velice účinná a odstraní chloupky trvale. Používá se pouze v kosmetických salónech vyškolenými pracovníky a jedná se o metodu, která je časově i finančně nejnáročnější. Ovšem na druhé straně se jednou provždy zbavíte nechtěných chloupků na celém těle.