Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Semena k nakličování. Zbaví nás zdravotních problémů

Semena k nakličování. Zbaví nás zdravotních problémů

Proč vlastně semínka nakličovat a klíčky konzumovat? Klíčky jsou velmi levným zdrojem vitamínů nejvyšší kvality! Miska plná čerstvých klíčků v bio kvalitě ze semen geneticky nemodifikovaných rostlin je hotovým pokladem. Klíčky dají našemu tělu životadárnou energii, posilují imunitu, psychiku i krásu. Můžeme si koupit hotové, již vypěstované klíčky a naklíčená semínka v obchodě, ale záruku kvality a čerstvosti si připravíte jen doma.

Přečtěte si také

Rychlý cuketový krém, lívance a koláč se sýrem. Recepty z cuket, které musíte vyzkoušet
Rychlý cuketový krém, lívance a koláč se sýrem. Recepty z cuket, které musíte vyzkoušet

V čem, jak a co naklíčit

Pořiďte si praktickou láhev pro naklíčení semínek. Snadno v ní semena propláchnete a předejdete hnilobným procesům, výskytu plísní i škodlivých mikroorganismů. Vhodné jsou i odkapávací keramické talířky a stojany, ve kterých mohou sklenice stát a přebytečná voda odteče. Sklenice se hodí na pěstování nejen luštěninových klíčků cizrny, ředkvičky, munga, alfalfy, jetele, čočky i klíčících směsí. Ze sklenice, plátýnka a gumičky si nakličovaní nádobu vyrobíte i sami.

Jak si naklíčit semínka ve sklenici

Plátýnko musíte vždy vyměnit za nové. Proplachujte semínka raději častěji, obzvlášť v létě. Před nakličováním vždy sklenice i pomůcky důkladně umyjte. Semínka nevystavujte přímému slunečnímu světlu, zvolte stín či šero a pokojovou teplotu kolem 18 až 20°C.

  • Semínka namočte do vody přímo ve sklenici asi na 8 hodin, aby vám nabobtnala. Pak vodu slijte a postavte ji do odkapávacího stojánku dnem vzhůru
  • Proplachujte semínka nejméně 2x denně
  • Většina semen začne klíčit už druhý den. Za 5 až 8 dnů je můžete konzumovat
  • Nejlepší jsou klíčky čerstvé, dají se skladovat pár dní v lednici
  • Obaly semen nejsou zdrojem velkého množství vitamínů a můžete je před konzumací vypláchnout

Jak nakličovat semena na speciálním sítu

Ve sklenici lze nakličovat jen semena, která po kontaktu s vodou nevytvářejí gel, který vám při pokusech o proplachování bude zacpávat sítko a následně znemožní odkapání. Pro tato semena si pořiďte sítko na klíčení s keramickým podtáckem. Výborné je na semena řeřichy, rukoly, chia a lněná semínka. Lze na nich pěstovat i jetel, hořčici či ředkvičku, kterou lze dát i do sklenic.

Jak naklíčit semínka v misce

Někdy se dá koupit rovnou i miska nakličovací se semínky.

  • Semínka namočte do vody. Na 15 minut postačí namočit semínka řeřichy, rukoly a semínka, která vytváří gel. Ostatní semena namáčejte 8 hodin, třeba ředkvičky, jetel a brokolici
  • Namočená semínka přeceďte přes sítko a rozprostřete pomocí nože či stěrky rovnoměrně po celé ploše misky. Sítko má okraj a semínka z něj nepadají
  • První dva dny nechte semínka zakrytá talířem nebo větší miskou. Lze je 2x denně vlhčit rozprašovačem
  • Třetí den je odkryjte a 2x denně vlhčete rozprašovačem. Jakmile prorostou kořínky skrz sítko, proplachujte semínka mírným proudem vody. Zbavíte je části obalů semen. Naklíčená ke konzumaci jsou za 5 až 8 dnů. Konzumujte klíčky i s kořínky, kde je mnoho vitamínů

Naklíčená semínka

Jakmile se semínko proměňuje přes klíček na výhonek, obsahuje řadu enzymů, zásobní škroby a na cukry. Je pak nekonečnou zásobárnu vitamínů, minerálů, bílkovin i enzymů. Podle druhu klíčků se liší i složení živin. Zejména jde o vitamíny skupiny B a C, minerály jako fosfor, hořčík, vápník a železo, chlorofyl pro regeneraci a detoxikaci, i aminokyseliny podporující imunitní systém a metabolizmus.