V neděli je Den matek. Poradíme vám, co maminku zaručeně potěší

Dívka schovává dárkově zabalenou krabičku za zády, žena vedle ní má za zády kytici růží, čelem k nim sedí jejich maminka/babička na gauči VGstockstudio / Shutterstock.com

Na druhou květnovou neděli vychází Den matek, svátek, který oslavuje maminky, vzdává hold mateřství, a představuje tak skvělou příležitost pro děti, aby svým mámám poděkovaly a udělaly jim radost. Vedle krásné květiny a osobitého přáníčka můžete mamince darovat domácí mýdlo, čokoládové pralinky, společný zážitek či fotografické vzpomínky.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Kdy letos slavíme Den matek?

Den matek, někdy též Svátek matek, vychází na druhou květnovou neděli 14. 5. Jeho počátky jsou patrné už v římské oslavě mateřství Matronalie, která vycházela na první březnový den a uctívala bohyni Juno.

Den matek může navazovat též na tzv. Mothering Sunday, křesťanský svátek, při němž sloužící dostávali volno, aby mohli navštívit svůj domovský („mothering“) kostel. Mladí lidé při této příležitosti navštěvovali své rodiny a matkám nosili květiny.

Bonboniérou nic nezkazíte

Jaký dárek vybrat ke Dni matek?

Bohatá kytice, drobný šperk, parfém nebo něco sladkého na zub. To jsou dárky, které se v průběhu let zařadily mezi stálice, po nichž když sáhnete, rozhodně nic nezkazíte. Takové dárky jsou symbolem úcty, lásky a vděku. Vlastnoručně vyrobená pozornost ale vyjadřuje mnohem víc. Není totiž krásnější gesta, než když milovaná osoba stráví nad vymýšlením a realizací dárku pro vás hodiny času, jen aby vám udělala radost.

Domácí mýdla ve tvaru srdce, kolem sušené květy, formička, éterické oleje, surové mýdlo FotoHelin / Shutterstock.com

Domácí kosmetika nikdy neurazí

Krásné, přírodní a voňavé. Takové jsou kosmetické produkty vyrobené ve vaší kuchyni. Ať už je to vlastnoručně vytvořené mýdlo se sušenými květy, domácí peeling z kávové sedliny nebo šumivé bomby do koupele, tyto produkty vyrobíte za pár desítek minut a radost s nimi vykouzlíte raz dva. Recepty na jejich přípravu najdete bez problému na internetu nebo v hobby časopisech.

Prolistujte si aktuální akční letáky na Kupi.cz, jsou plné inspirace nejen na dárky pro maminky i tipů, kde sehnat potřebné suroviny na vlastnoruční výrobu dárků.

Tip: Mýdlo se sušenými květy

Na výrobu domácího mýdla budete potřebovat průhledné surové mýdlo, barvu na mýdlo, éterický olej nebo parfém, formičky na muffiny, ledové kostky nebo jiná silikonová tvořítka, zavařovací sklenici a hrnec.

Mýdlo nasekejte na drobné kousky, vhoďte je do zavařovací sklenice, kterou ponoříte do vodní lázně, přidejte barvu a pár kapek éterického oleje. Do silikonových tvořítek nasypte sušené květy a zalijte je mýdlovou směsí. Mýdlo nechte ztuhnout přes noc, nejlépe v lednici, aby šlo snáze vyklopit.

Formičky ve tvaru srdce, kousky čokolády, čokoládové knoflíky, metlička anastasiaromb / Shutterstock.com

Domácí čokoládové pralinky

Má vaše mamka ráda sladké, ale kupovaná bonboniéra vám připadá přízemní? Co takhle vyrobit čokoládové pralinky doma? Na dokonalé čoko bonbony s arašídovým máslem budete potřebovat pouze 180 g smetany ke šlehání, 135 g 100% arašídového másla, 120 g tmavé čokolády a 54 g bílé čokolády. Smetanu ohřejte, přidejte arašídové máslo, obě čokolády a míchejte, dokud se vše nerozpustí. Jemnost směsi můžete zvýšit našleháním tyčovým mixérem. Hmotu vlijte do formiček a po zatuhnutí bonbony vyklepněte a polijte mléčnou čokoládou.

Vyrobit můžete také čokoládová lízátka nebo čoko knoflíky – stačí, když na pečicí papír uděláte čokoládová kolečka, ozdobíte je dle libosti a necháte zatuhnout přes noc.

Na čoko pralinky můžete použít tvořítko na led

Darujte společný zážitek

Určitě se nebudete divit tomu, že největším dárkem je pro všechny maminky společně strávený čas. Pozvěte letos maminku do její oblíbené restaurace, do divadla, na výstavu nebo ji vezměte na výlet do přírody. Vedle nešlápnete ani s wellness pobytem s masážemi a saunou, na němž si maminka dokonale odpočine a zapomene na starosti všedních dní.

Matka s dcerou se drží za ruce Drazen Zigic / Shutterstock.com

Vzpomínky jsou víc než šperky

Jestli něco zaručeně vykouzlí úsměv na tváři, jsou to šťastné vzpomínky. Tak proč letos ke Dni matek nedarovat společné vzpomínky ve formě rodinného fotoalba nebo umně sestříhaného videa? Na výběr máte ohromné množství fotovýrobků, ať už je to fotokniha, fotografie vytisknutá na plátně, plakát nebo hrnek s fotkou dle vlastního výběru.