Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

Pampeliškový čaj Chamille White / Shutterstock.com

Pampelišky patří mezi jedny z prvních poslů jara. Někteří je vnímají jako krásnou ozdobu přírody, pro jiné je to plevel, který vyroste i uprostřed chodníku. Věděli jste, že celou pampelišku můžete sníst? Od květu až po kořen je jedlá a nejen to, má velké množství využití, které z ní dělají doslova žlutý poklad. Jaké má pampeliška přínosy a jak ji můžete využít?

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Kdy vyrazit na pampelišky?

Pampelišku můžeme trhat od jara až do podzimu. Jde o dvouděložnou rostlinu z čeledi hvězdnicovitých, která je známá také jako smetánka.

Smetánka se označuje podle svého mlíčí, které v pampelišce najdeme, když rozlomíme stonek. Věřte tomu nebo ne, ale jde také o dobrý zdroj kaučuku.

Pampelišky jsou považovány za plevel, protože dokážou vyrůst téměř všude, ale preferují půdy bohaté na dusík. Typický je pro ně masivní a dlouhý kořen, který ztěžuje odstranění této rostliny ze záhonu.

Pampeliškový med
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Pampeliškový med

Také jste chodili sbírat s babičkou pampelišky a potom z nich vyráběli sladký pampeliškový med? Není to samozřejmě med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem, nicméně je levný a velice dobrý. Příprava je velmi jednoduchá, takže si ho doma zvládne připravit opravdu každý.

Pampeliškový med
Zelníky s bylinkovým dipem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Zelníky s bylinkovým dipem

Dokřupava usmažené zelníky neboli zelné placky jsou skvělou obměnou klasických bramboráků. Díky kysanému zelí, které obsahuje spoustu živin a vitamínů, jsou krásně vláčné, velmi chutné a ještě prospějí vašemu zdraví. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jejich příprava je velmi jednoduchá.

Zelníky s bylinkovým dipem

Co pampelišky obsahují?

Ačkoliv se pampeliška neoznačuje tradičně jako superpotravina, je horkým kandidátem. Je bohatá na vitamíny A, B, C, E a K. Z minerálů obsahuje železo, draslík, hořčík a vápník. V listech najdeme také zdraví prospěšné polyfenoly a vlákninu.

Jak a kde je sbírat?

Jako doplněk stravy můžete utrhnout i pampelišku u cesty, ale je vhodné ji nejprve opláchnout, protože na ní ráda odpočívá celá škála hmyzu. Nikdy nesklízejte ani nepoužívejte rostliny z trávníků, kde byly použity pesticidy a herbicidy. Pampeliška se odedávna používá jako potravina i lék a je dobré vědět, kdy jednotlivé části rostliny sbírat.

  • Kořen – sbíráme před rozkvětem rostliny v březnu až dubnu
  • Listy – v průběhu celého roku, ale nejlépe v květnu až září
  • Nať s kořenem – březen až duben
Záběr na ruku trhající pampelišky Light and Vision / Shutterstock.com

Jaké jsou jejich účinky?

Kořeny pampelišky mohou být použity k léčbě problémů s játry, ledvinami a žlučníkem. Jsou vhodné i pro diabetiky, protože jak kořeny, tak i listy mohou při konzumaci snížit hladinu glukózy v krvi, zejména nalačno. Polyfenoly v listech bojují proti zánětům v těle.

Některé sloučeniny v pampelišce mohou snižovat hladiny triglyceridů a cholesterolu, které jsou klíčovými rizikovými faktory pro srdeční onemocnění. Četné studie zjistily, že extrakt z pampelišek má tendenci zpomalovat růst rakovinotvorných buněk. Pampeliška má antivirové a antibakteriální vlastnosti. V neposlední řadě dokáže chránit před poškozením kůže způsobeným sluncem, stárnutím a akné.

Jak je užívat?

Obecně jsou pampelišky považovány za bezpečné. Jelikož se k léčbě i konzumaci používají tisíce let, je to jeden z nejrozšířenějších a nejznámějších léků. Ve vzácných případech mohou ale způsobit alergickou reakci nebo reagovat s některými léky, proto nejprve vyzkoušejte menší množství. Neexistují přesná doporučení ohledně dávkování, ale neměli byste překračovat následující denní množství:

  • Čerstvé listy: 4–10 g denně
  • Sušené listy: 4–10 g denně
  • Listová tinktura: 2–5 ml třikrát denně
  • Čerstvá listová šťáva: 5 ml dvakrát denně
  • Tekutý extrakt: 5–10 ml denně
  • Čerstvé kořeny: 2–8 g denně
  • Sušený prášek: 250–1 000 mg čtyřikrát denně
Pampeliškový med istetiana / Shutterstock.com

Co z pampelišek vyrobit?

Pampeliškový med

Na výrobu 1 litru medu použijte 200–300 otevřených květů pampelišek, 1 litr vody, 1 citron, 1 pomeranč a 1 kilogram cukru. Květy s vodou dejte do hrnce spolu s nakrájeným citronem a pomerančem. Vařte 20 minut, pak směs nechte odležet. Druhý den sceďte a přidejte cukr. Vařte a míchejte, dokud směs nezhoustne.

Pampeliškové víno

Používá se jako lék a jeho výroba není o nic těžší než výroba medu. Cca kilogram květů povařte ve 2,5 litru vody a nechejte louhovat do druhého dne. Následně tekutinu sceďte. V jiné nádobě povařte 2 litry vody s 1,5 kilogramu cukru a po vychladnutí tuto oslazenou vodu smíchejte s pampeliškovým vývarem. Přidejte nakrájený citron a kostku droždí. Poté stočte do lahví a zakryjte kvasnou zátkou. Ke konzumaci bude víno připravené, až kousky citronu klesnou ke dnu.

Pampeliškový čaj

Pomáhá při detoxikaci i hubnutí. Nejlepší je čaj z kořene, ale můžete ho připravit i z listů nebo květů. Stačí zalít horkou vodu a nechat louhovat 5–10 minut. U kořene postačí 1 lžička na šálek, u listů zhruba hrst lístků na šálek a u květů asi 10 kusů na šálek. Kořen pampelišky můžete usušit, dát do nádoby a čaj si udělat kdykoliv během roku.

Zdroje: Medical News Today, Bylinky, Healthline, Česká televize