Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte med, víno nebo čaj

Pampeliškový čaj Canva

Pampelišky patří mezi jedny z prvních poslů jara. Někteří je vnímají jako krásnou ozdobu přírody, pro jiné je to plevel, který vyroste i uprostřed chodníku. Věděli jste, že celou pampelišku můžete sníst? Od květu až po kořen je jedlá a nejen to, má velké množství využití, které zní dělají doslova žlutý poklad. Představíme si, jaké má pampeliška přínosy a jak ji můžete využít.

Přečtěte si také

Jak funguje indukční deska a jak vybrat tu nejlepší pro vás?
Jak funguje indukční deska a jak vybrat tu nejlepší pro vás?

Co byste o ní měli vědět?

Pampelišku můžeme natrhat od jara až po podzim. Jde o dvouděložnou rostlinu z čeledi hvězdnicovitých, která je známá také jako smetánka. Smetánka se označuje podle svého mlíčí, které v pampelišce najdeme, když rozlomíme stonek. Věřte tomu nebo ne, ale jde také o dobrý zdroj kaučuku, ze kterého se ještě dnes vyrábí pneumatiky.

Ačkoliv existuje více druhů pampelišek, jelikož se mezi sebou v přírodě neustále kříží, existují stovky mikrospecií, které se zkrátka označují jako pampelišky smetánky. Fascinující je květ pampelišky, který se skládá ze zhruba 200 jednotlivých jazykových květů, které rostou na dutém stvolu. Pampelišky jsou považovány za plevel, protože dokážou vyrůst téměř všude, ale preferují půdy bohaté na dusík. Typický je pro ně masivní a dlouhý kořen, který ztěžuje odstranění této rostliny ze záhonu.

Najděte si bylinkový čaj v akci

Pampeliška jako superpotravina?

Ačkoliv se neoznačuje tradičně jako superpotravina, je horkým kandidátem. Je bohatá na vitamíny A, B, C, E a K. Z minerálů obsahuje železo, draslík, hořčík a vápník. Listy jsou bohaté na polyfenoly. Je zde obsaženo i velké množství vlákniny.

Jako doplněk stravy můžete utrhnout i pampelišku u cesty, ale vhodné ji nejprve opláchnout, protože na ní ráda odpočívá celá škála hmyzu. Nikdy nesklízejte ani nepoužívejte rostliny z trávníků, kde byly použity pesticidy a herbicidy. Pampeliška se odedávna používá jako potravina i lék a je dobré vědět, kdy jednotlivé části rostliny sbírat.

  • Kořen – sbíráme před rozkvětem rostliny v březnu až dubnu
  • Listy – v průběhu celého roku, ale nejlépe v květnu až září
  • Nať s kořenem – březen až duben
Pampelišky vzrostlé v trávě Canva

Zdravotní výhody

Kořeny pampelišky mohou být použity k léčbě problémů spojených s játry, ledvinami a žlučníkem. Jsou vhodné i pro diabetiky, protože jak kořeny, tak i listy mohou při konzumaci snížit hladinu glukózy v krvi, zejména nalačno. Polyfenoly v listech bojují proti zánětům v těle.

Některé sloučeniny v pampelišce mohou snižovat hladiny triglyceridů a cholesterolu, které jsou klíčovými rizikovými faktory pro srdeční onemocnění. Snižují rovněž krevní tlak v důsledku svého diuretického účinku a obsahu draslíku. Četné studie zjistily, že extrakt z pampelišek má tendenci zpomalovat růst rakovinných buněk. Pampeliška má antivirové a antibakteriální vlastnosti. Také dokáže chránit před poškozením kůže způsobeným sluncem, stárnutím a akné.

Kolik pampelišek konzumovat?

Obecně jsou pampelišky považovány za bezpečné. Jelikož se k léčbě i konzumaci používají tisíce let, je to jeden z nejrozšířenějších a nejznámějších léků. Ve vzácných případech může pampeliška způsobit alergickou reakci nebo reagovat s některými léky, proto nejprve vyzkoušejte menší množství, a když je vaše tělo bude dobře snášet, můžete množství zvýšit. Neexistují přesná doporučení ohledně dávkování, ale neměli byste překračovat následující denní množství:

  • Čerstvé listy: 4–10 gramů denně
  • Sušené listy: 4–10 gramů denně
  • Listová tinktura: 2–5 ml třikrát denně
  • Čerstvá listová šťáva: 5 ml dvakrát denně
  • Tekutý extrakt: 5–10 ml denně
  • Čerstvé kořeny: 2–8 gramů denně
  • Sušený prášek: 250–1 000 mg čtyřikrát denně
Pampeliška zpracovaná v nálevu Canva

Použití pampelišek

Saláty a oblohy – Pampeliškové listy nebo i květy se skvěle hodí jako obloha a součást salátů. Proč utrácet za salát v obchodech, když máte plné louky pampelišek. Listy jsou osvěžující, šťavnaté a salátům dodají šmrnc. Listy zlepšují trávení a obzvláště je oceníte u těžkých jídel.

Pampeliškový med – K výrobě 1 litru medu použijte 200–300 otevřených květů pampelišek, které důkladně opláchnete od broučků. Dále potřebujete 1 litr vody, 1 citron, 1 pomeranč a 1 kilogram cukru. Květy s vodou dáte do hrnce, přidáte nakrájený citron a pomeranč. Vařte 20 minut, pak směs nechte odležet do druhého dne. Druhý den směs scedíte a poté do získané tekutiny přidáte cukr. Vařte a míchejte, dokud směs nezhoustne. následně ji stačí rozdělit do sklenic.

Zajděte si do supermarketu pro luční med

Pampeliškové víno – Používá se jako lék a jeho výroba není o nic těžší než výroba medu. Nasbíráte cca 1 kilogram květů, které povaříte ve 2,5 litrech vody a necháte louhovat do druhého dne. Následně tekutinu scedíte. V jiné nádobě povaříte 2 litry vody s 1,5 kilogramy cukru a po vychladnutí tuto oslazenou vodu smícháte s vaším pampeliškovým vývarem. Přidáte nakrájený citron a kostku droždí. Poté víno stočíte do lahví a zakryjete kvasnou zátkou. Ke konzumaci bude připravené, když kousky citrónu klesnou ke dnu. Pokud je to na vás příliš složité, můžete si koupit hotové pampeliškové víno.

Pampeliškový čaj – je skvělý pro detoxikaci i hubnutí. Nejlepší je z kořene, ale můžete si ho připravit i z listů nebo květů. Příprava je snadná, stačí zalít horkou vodu a nechat louhovat 5–10 minut. Podává se vlažný. U kořene postačí 1 lžička na šálek, u listů zhruba hrst lístků na šálek a u květů asi 10 kusů na šálek. Kořen pampelišky můžete usušit, dát do nádoby a čaj si udělat kdykoliv během roku.