Jak vybrat správné trekové boty?

Detailní záběr na turistické boty na kamenech Inside Creative House / Shutterstock.com

Ať už jste občasný výletník, nebo naopak zdatný turista, vždycky budete potřebovat kvalitní boty. Jejich výběru je potřeba věnovat náležitou pozornost. Pokud byste totiž zvolili špatně, dočkali byste se otlačených nohou, zbytečné bolesti a zkažené túry. Rozmyslete si tedy, jaký typ bot pro vás bude vhodný, a vyhraďte si dostatek času i na zkoušení.

Přečtěte si také

Vláda zdražuje cigarety. Odhodlají se kuřáci konečně ke změně?

Terén

V prvé řadě si ujasněte, jakým terénem se budete pohybovat. Je samozřejmě rozdíl mezi procházkou lesem a zlézáním hor.

Nízké vs. vysoké

V úplném základu můžeme turistické boty rozdělit na nízké a kotníkové. Ty nízké jsou vhodné pouze na krátké a nenáročné výlety, které povedou po dobře upravených trasách. V létě můžete vyrazit i v outdoorových sandálech.

Pokud ale plánujete náročnější turistiku, určitě volte boty vyšší. Ty totiž zpevní kotník a lépe ochrání vaše chodidla i před nepřízní počasí. Turistické boty se však dělí ještě dále, do jednotlivých kategorií. Označují se písmeny od A (lehké vycházkové boty) až po D (profesionální obuv pro horolezce). Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Lehkou vycházkovou obuv koupíte se slevou i v supermarketu

Kategorie

Kategorie A

Jak už bylo řečeno výše, do této kategorie spadají boty pro nenáročné výletníky. Jsou lehké, a tudíž pohodlné. Mají měkkou podrážku a většinou nejsou kotníkové. Uplatníte je hlavně při procházkách po dobře zpevněných cestách.

Kategorie A/B

Tyto boty jsou o něco tužší, ale stále se hodí spíše na zpevněný, nenáročný terén. Mohou být už o něco vyšší, takže lépe ochrání kotník.

Kategorie B

V této kategorii najdete pevnější boty, které si můžete směle vzít i do středně náročného, nezpevněného terénu.

Žena si v obchodě s obuví vybírá turistické boty RossHelen / Shutterstock.com

Kategorie B/C

Tady už se jedná o pevné pohorky, v nichž lze vyrazit i na náročnější túru, třeba i s těžkým batohem na zádech.

Kategorie C

U této kategorie se již dostáváme k botám určeným pro skutečně náročnou turistiku. Jsou uzpůsobené i pro uchycení maček, takže v nich můžete vyrazit do hor i na ledovec.

Kategorie D

Boty z této kategorie budou vybírat skuteční profíci. Jedná se o obuv pro horolezce, takže je velmi odolná, zateplená a samozřejmě opatřená drážkami na připevnění maček. Na klasickou túru po zpevněných cestách se ale nehodí.

Materiál

Textilní versus kožené

Co se týče materiálu, dělají se boty buď z textilu (často v kombinaci s kůží), nebo celokožené.

Výhodou textilních bot je jejich lehkost a prodyšnost, ovšem hodí se spíše pro nenáročné výlety – proto je najdete zejména v kategoriích A a A/B. Boty do drsnějšího terénu bývají obvykle celokožené. Jsou odolnější proti poškození, a tím pádem vám při správné péči vydrží léta. Musíte ovšem počítat s tím, že jsou těžší a méně prodyšné. Vyšší je i jejich cena.

Nohy v pohorkách na kamenném povrchu HAJNY STUDIO / Shutterstock.com

Zkoušení a velikost

Pokud jste se rozhodli, který typ turistických bot si pořídíte, je potřeba si je pořádně vyzkoušet. Opravdu se v tomto případě nevyplatí objednávat na internetu. Vyhraďte si na návštěvu obchodu dostatek času a obrňte se trpělivostí. Nezapomeňte si vzít vhodné ponožky – takové, které budete v botě s největší pravděpodobností nosit.

Boty samozřejmě nesmí nikde tlačit, ale nesmí v nich být ani zbytečně mnoho prostoru navíc. Velikost by měla být zhruba o jeden centimetr větší, než je velikost vašich běžných bot.

Užijte si léto naplno

Před použitím prošlápněte

Při zkoušení je poctivě utáhněte a důkladně se v nich projděte. Ideální je, pokud v obchodě mají k dispozici nakloněnou rovinu, která simuluje chůzi do kopce. Nebo alespoň pár schodů, na kterých byste „výstup“ a „sestup“ otestovali. Prsty by se vám při tom rozhodně neměly dotýkat špičky boty. Pokud si nejste jistí, požádejte o radu zkušeného prodavače.

Jestliže jste si boty úspěšně přinesli domů, nezapomeňte je před náročnějším výletem trochu „prošlápnout“ na kratší procházce nebo klidně doma v bytě. Vaše nohy si na ně zvyknou a následující túru si pak užijete bez bolesti.