Období narcisů a tulipánů je tady. Co dělat, aby vám květiny ve váze co nejdéle vydržely?

Žena upravuje kytici tulipánů v květináči gpointstudio / Shutterstock.com

Letošní teplé počasí zařídilo, že nejen pulty květinářství, ale i zahrádky jsou obsypány jarními cibulovinami o něco dřív. Aby nám tyto květy ve váze dělaly radost co nejdéle, je třeba jim věnovat specifickou péči a vyzkoušet pár ověřených triků. Vyzkoušejte cukr či uhlí, seřízněte stonky a nezapomeňte pravidelně měnit vodu.

Přečtěte si také

Proč sekačka na trávu po zimě nefunguje? Závadu hledejte v nádrži

Jarní květy jsou už v prodeji

Pěstitelé na ně nedají dopustit a milovníci jara berou květinářství útokem, hned jak se objeví v nabídce. Řeč je o jarních cibulovinách, tedy tulipánech, narcisech, hyacintech a dalších poslech jara, kteří se u nás těší velké oblibě. Narcisy a tulipány jsou v květinářstvích nejčastěji k dispozici v jednodruhových svazcích plných uzavřených poupat, která teprve doma krásně rozkvetou. Tyto rané jarní květiny totiž většinou pochází z Holandska a na dlouhou cestu jsou důkladně zachlazené.

Různobarevné tulipány v záhonu Dawid Zawila / Shutterstock.com

Řezané cibuloviny potřebují péči

Řezané květiny potřebují specifickou péči, která se rozhodně vyplatí. Svazek vám díky tomu vydrží mnohem déle a květy budou déle krásné. Nejoblíbenějším druhem cibulovin jsou tulipány, jichž je známo přibližně 100 až 150 druhů. Původně pochází z Číny, přestože současnou největší pěstitelskou velmocí je Holandsko, z nějž se tulipány dováží do celého světa včetně České republiky.

Stejně jako další řezané květiny, i jarní cibuloviny je vhodné po vybalení z papíru seříznout. Seříznuté květiny do sebe lépe natahují vláhu, a proto vydrží déle čerstvé. Než květiny naaranžujete do vázy, otrhejte také spodní listy, které by byly ponořené do vody, mohly by totiž začít brzy zahnívat. Tulipány milují polostín a ledovou vodu. Do vázy proto můžete hodit pár kostek ledu.

Narcisy nechte nejprve „vypotit“

Mezi oblíbené cibuloviny patří vedle tulipánů i narcisy. Jejich obliba je tak vysoká, že existuje dokonce desetitisíce vyšlechtěných druhů a neustále vznikají další. Stonky žlutých a bílých narcisů vylučují sliz, který může být pro ostatní květiny toxický. Do vázy je proto dejte samostatně. Pokud však přesto toužíte po pestrobarevné kytici plné různých druhů, nechte narcisy nejprve takzvaně vypotit. Seřízněte jim stonky, podélně je nařízněte a ponořte je asi na hodinu do vody. Následně ji vylijte a kytici nakombinujte podle vašich představ do čisté vody, kterou pravidelně vyměňujte.

Žluté narcisy Kurt Vansteelant / Shutterstock.com

Výměna vody je důležitá

Pro udržení čerstvosti je ostatně pravidelná výměna vody a mytí vázy klíčovým faktorem. Životnost květin můžete prodloužit jednoduchým trikem. Stonky v kytici po vybalení seřízněte a na několik vteřin spařte v horké vodě. Květina se tak stáhne a ve váze vydrží mnohem déle. Do vody k jarním cibulovinám můžete nasypat též výživu, kterou seženete v každém květinářství nebo hobby marketu. Ta květům dodá potřebné živiny a zpomalí množení mikroorganismů, které způsobují vadnutí a hnití rostliny.

Chcete-li se raději vydat přírodní cestou, do vody vložte kousek černého uhlí, stroužek česneku nebo použitý sáček od zeleného čaje. I tyto babské rady mohou květinám prodloužit život. Řezané květiny udržujte dál od misky s ovocem, uvolňující se ethylen totiž urychluje vadnutí.

Smažený cuketový květ v těstíčku
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Smažený cuketový květ v těstíčku

Smažený cuketový květ? Možná vás nikdy nenapadlo, že cuketu byste mohli sníst ještě předtím, než dozraje její zelený plod. V degustačních menu dražších restaurací se objevuje i taková delikatesa, jako je smažený cuketový květ. Připravte si jej podle našeho receptu a pochutnáte si jako v drahé michelinské restauraci.

Smažený cuketový květ v těstíčku
Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy

Sváteční chlebíčky s tvarohem, křupavou jarní zeleninou a jedlými květy nádherně vypadají, ale jsou i doslova nabité vitamíny. Nejlépe si je vychutnáte na čerstvém celozrnném chlebu.

Sváteční chlebíčky s křupavou jarní zeleninou a jedlými květy

Na materiálu vázy záleží

Nejdéle vám květiny vydrží ve váze ze skla. Na rozdíl od té keramické totiž nemá póry, v nichž by se mohly držet případné bakterie. Důležité je také udržovat vázu dokonale čistou, při každé výměně vody ji proto nezapomeňte důkladně umýt. Pokud se přesto rozhodnete pro vázu keramickou, při výměně vody ji umyjte v myčce nebo vydezinfikujte přípravkem s obsahem chlóru. Poté ji pořádně opláchněte, naplňte novou vodou a vraťte do ní květiny.

Narovnejte pokroucené stonky

Tulipány mají tendenci se kroutit a ve váze tak nedrží, jak by měly. Pokud chcete neposedné stonky ukáznit, celou kytici zabalte do novinového papíru a na několik hodin ji postavte do kyblíku s teplou vodou až pod okraj květů. Uvidíte, jak se pokroucené stonky krásně narovnají. Než květiny naaranžujete do vázy, propíchněte každý stonek těsně pod květem špendlíkem a do vody ve váze přidejte jednu kávovou lžičku cukru.

Zdroj: Hobby instory, Prima living