Co si vzít s sebou na hory? Seznam věcí, které by vám rozhodně neměly chybět

Mladá rodina balí kufr v ložnici Ground Picture / Shutterstock.com

Chystáte se užít si poslední záchvěvy zimy před příchodem jarního období? Než vyrazíte na hory, ujistěte se, že jste doma nenechali nic potřebného. Podívejte se na náš seznam a užijte si horské zážitky naplno!

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

1) Oblečení

Jaké oblečení sbalit do kufru? Ať už balíte sebe nebo děti, nezapomeňte na dostatečné množství spodního prádla. Na horách oceníte i nátělníky a v zásobě by vám neměly chybět ponožky – volte teplé, ale i běžné.

Nohy by měly být neustále v suchu, což vzhledem ke sněhu a mrazu může být problém. Když si vezmete pár párů ponožek víc, nebudete litovat.

Do zásoby se hodí i nepromokavé kalhoty, tepláky, případně termo legíny, kterých existuje mnoho značek – Oyanda, Esmara a další. Skvělé termo komplety pořídíte i v prodejnách Lidl nebo Tesco za výhodné ceny. Volte takové, které vám nejlépe sednou. Měly by dokonale přilnout, jen tak budou stoprocentně funkční. Na vršek těla neprohloupíte s kvalitní mikinou či svetrem. A samozřejmě oceníte i rukavice, čepice a šálu.

V blízkosti hor se často nachází termální prameny, aquaparky či koupaliště. Zvažte proto, zdali s sebou nesbalit i plavky, ručník a další koupací potřeby, jako jsou plavecké brýle či sada na šnorchlování.

Kufr s věcmi na hory New Africa / Shutterstock.com

2) Jídlo

Jaké jídlo vzít s sebou na hory? Záleží samozřejmě na tom, jaké ubytování jste zvolili. V hotelu o vás bude dokonale postaráno, ale i tak oceníte menší svačinky na svah. Pokud hledáte něco, co vám dodá energii, zkuste sušené ovoce nebo oříšky. Zastánci zdravé stravy ocení i energetické tyčinky či sušené maso. Méně zdravou alternativou, za kterou vám poděkují hlavně děti, pak mohou být sušenky, bonbony, čokoláda atd. A jelikož jsou zimní sporty fyzicky náročné, přibalte si i minerální vody, sirupy a vitamíny.

Pokud jste zvolili ubytování v apartmánu či jinde, kde si musíte vařit sami, doporučujeme přibalit hotovky, těstoviny nebo rýži. Nikdo nechce na dovolené trávit hodiny v kuchyni, ulehčete si proto práci a vsaďte na snadná jídla.

3) Doklady a slevové kartičky

Nejdůležitější a také nejvíc zapomínané věci, které patří na každou dovolenou, zdůrazníme obzvlášť. Zkontrolujte si, zda máte platný občanský průkaz, případně pas. K této sadě přidejte ještě průkazy pojištěnce a slevové kartičky (např. ISIC). Při cestě do zahraničí se doporučuje vybrat si i přiměřeně velký obnos v hotovosti. Při cestách po Evropské unii může být tento obnos klidně menší, téměř všude zaplatíte kreditní nebo debetní kartou bez dalších poplatků.

Rodina sedí v zimním oblečení v autě FabrikaSimf / Shutterstock.com

4) Powerbanka i lékárnička aneb co se může hodit

Pro uchování zážitků si s sebou přibalte fotoaparát nebo alespoň mobil s dobrým foťákem a nabíječku. Nezapomeňte na cestovní doklady a hlavně na osobní léky. Pokud je vaše dovolená trochu více zálesácká, nezapomeňte i na nádobí, hrneček, příbory, utěrky, baterku, náhradní baterie, kapesní nůž, turistickou mapu. Téměř všude oceníte zapalovač, kapesní lékárničku, šitíčko, šňůru a kolíčky na prádlo či igelitové sáčky. Ve výbavě každého výletníka by neměla chybět ani kvalitní, nabitá power banka.

5) Deskové hry, knížky a časopisy

Na dovolené chcete relaxovat. Ne jezdit hodiny na svahu a pak ještě zabavovat potomky. Sbalte jim deskové hry, které zabaví velké i malé hráče. Jistě ocení i knihu, časopis a psací potřeby.

Zdroj: kupi.cz