Dobrého kuchaře dělá plná spíž. Jaké suroviny mít doma, aby stále bylo co vařit?

Dózy se zavařenými potravinami Canva

Ať už patříte k vyhlášeným kuchtíkům nebo se ke kuchyni přiblížíte sotva jednou týdně, příprava jídel bude snazší, dáte-li svému vaření řád. Kuchyně vám přitom nemusí praskat ve švech, stačí mít v zásobě základní suroviny, z nichž snadno vykouzlíte nepřeberné množství receptů. Záchranu při přípravě receptů představují těstoviny, luštěniny, konzervy všeho druhu, mražená zelenina či mražené pečivo, které zachrání každé uspěchané ráno.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Přílohy ke každému jídlu

Základem vašich zásob by měly být přílohy všeho druhu. Těstoviny, rýže, bulgur, kuskus nebo quinoa jsou nejen trvanlivé a velmi variabilní, ale navíc chutné a výživné. Stačí k nim přidat sezónní zeleninu a čerstvé maso nebo rybu a chutné jídlo plné nejdůležitějších živin je na stole.

Dobrým tipem je skladovat sušené přílohy v průhledných dózách, které umožňují nejen pohodlně najít, co hledáte, ale také doplnit včas zásobu suroviny, která vám dochází.

Doplňte si svoje zásoby těstovinami v akci

Spižírna plná konzerv

Ačkoli nejvíce vitamínů, minerálů i chuti obsahují čerstvé suroviny, občas není zbytí a je třeba uvařit z toho, co domácí zásoby nabízí. Konzervy vám ve spižírně vydrží dlouhé měsíce a zachrání vás u ohromného počtu receptů. Mezi největší stálice patří konzervovaná rajčata, ze kterých snadno uděláte omáčku na těstoviny, cizrna, která se rozmixováním se sezamovou pastou promění v chutný hummus, červené fazole na polévku, tuňák do pomazánky či těstovin a kokosové mléko, které se hodí na přípravu kari nebo při pečení.

Luštěniny na tisíc způsobů

Kromě těstovin a rýže vám při každém vaření vytrhnou trn z paty luštěniny všeho druhu. Nejenže jich existuje nepřeberné množství, takže je lze připravit na tisíce způsobů, ale navíc jsou velmi výživné, protože mají vysoký obsah bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. Díky tomu mají nízký glykemický index, takže se energie z nich přijatá uvolňuje postupně a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Ve spižírně využijete červenou, zelenou či černou čočku, cizrnu, různé druhy fazolí nebo hrách.

Otevřené konzervy s hráškem, ananasem, rybami nebo houbami Canva

Čerstvá a mražená zelenina

Pokud chcete vařit ze zásob, v lednici vždy mějte k dispozici kořenovou zeleninu, z níž vykouzlíte polévku i omáčku, plodovou zeleninu, jako je paprika nebo okurka, a pár druhů ovoce jen tak k zakousnutí. Pokud zrovna není sezóna čerstvého ovoce a zeleniny, v kuchyni vás může zachránit i mražená varianta. Může to být brokolice, květák, fazolky, hrášek nebo kukuřice, z nichž snadno připravíte rychlé rizoto, kari, čínu nebo krémovou polévku.

Nezmeškejte zeleninu v akci

Mraženou zeleninu nemusíte kupovat, zamrazte si něco z letní sklizně. Zeleninu omyjte, nakrájejte na menší kousky a zamrazte v menších sáčcích. Odřezky a slupky z takto zpracované zeleniny mohou posloužit pro přípravu domácího zeleninového vývaru. Stejně tak můžete zmrazit ovoce, které využijete při přípravě koláčů, do snídaňové kaše nebo na lívance.

Cibule, základ každého jídla

Co se zeleniny týče, ve spižírně by nikdy neměly chybět dostatečné zásoby cibule. Ta je totiž nepostradatelnou přísadou a základem nejen českých jídel, ale i cizokrajných receptů. Bez cibule neuděláte omáčku, představuje základ pod každé maso a využijete ji i do salátů a vegetariánských jídel. Spolu s česnekem ji skladujte v suchu a temnu a vydrží vám dlouhé měsíce.

Bez koření to nejde

Za pomoci koření lze s použitím stejných surovin uvařit hned několik různých jídel. Kromě cukru, soli a pepře byste měli svou domácnost vybavit paprikou, kmínem a majoránkou pro vaření české klasiky. Bazalku, tymián a oregano použijte pro recepty s nádechem Itálie a v neposlední řadě zázvor, skořice, kari a kurkuma, s jejichž pomocí vykouzlíte nejednu orientální specialitu. Vedle koření by ve vaší domácnosti neměly chybět olivový olej, kterým dochutíte saláty, těstoviny a luštěniny, a máslo, které lze použít na omaštění brambor i smažení.

Oříšky a semínka

Rychlá svačinka, přísada do salátů, do snídaňové kaše, do müsli nebo při pečení. Sušené ovoce, oříšky a semínka dodají nejen chuť, ale zvyšují též nutriční hodnoty každého jídla. Jsou totiž plné vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin. Nezapomeňte je skladovat v uzavřených nádobách, aby nezvlhly nebo je nenapadli moli.

Plánování nákupů, konec plýtvání

Zbytečné plýtvání a vyhazování jídla je problém celosvětového měřítka. Průměrný Evropan vyhodí mezi 96 a 115 Kg jídla ročně, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Abyste pomohli zabránit tomuto plýtvání, začněte vaření a nákup surovin plánovat dopředu a skladujte jednotlivé suroviny správně.

Snažte se nakupovat suroviny pouze na týden dopředu a nepodléhejte slevám. Dle výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR by díky tomuto plýtvání ušetřila průměrná česká rodina 8 000 Kč ročně.