Jak chutná masopust? Recept na rychlé boží milosti, smažené koblihy a škvarkové pagáče

Koblihy na talíři a vedle frkačky a čepičky na party Canva

Období masopustu není o půstu, jak si většina lidí podle názvu myslí. Ba naopak! Masopust byl vždy svátkem, který půstu předcházel. A proto bylo potřeba ho náležitě využít a na dlouhé postní období se připravit. Masopust tak obvykle znamenal čas radosti, zábavy, tance a hlavně dobrého jídla. Jitrnice, škvarky, klobásky, smažené koblihy nebo boží milosti, to jsou tradiční pokrmy, které k období masopustu patří. Vyzkoušejte si doma připravit některá masopustní jídla podle našich receptů.

Přečtěte si také

Nenápadný zabiják ve vaší domácnosti. Za otravou oxidem uhelnatým stojí špatně seřízený kotel
Nenápadný zabiják ve vaší domácnosti. Za otravou oxidem uhelnatým stojí špatně seřízený kotel

Kdy začíná a končí masopust?

Obecně se dá říct, že masopust je slavnostní období, které začíná svátkem Tří králů, tedy 6. ledna, a pevné datum konce nemá, protože se vždy vztahuje k Velikonocům, které patří mezi pohyblivé svátky.

Konec masopustu je stanoven na masopustní úterý, tedy den před Popeleční středou, kdy začíná čtyřicetidenní období půstu. Vzhledem k tomu, že Velikonoční pondělí připadá každoročně na odlišný den, nelze stanovit přesné datum konce masopustu, které by bylo každý rok stejné.

Tři koblihy nepravidelného tvaru v celku, jedna rozpůlená na tácku Canva

Recept na smažené koblihy

Ingredience:

  • 50 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • vanilkový cukr
  • lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce rumu
  • 250 ml mléka
  • lžíce cukru
  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • džem
  • tuk na smažení
  • cukr na obalení
Domácí koblihy si můžete udělat se svou oblíbenou příchutí

Postup:

V míse utřete změklé máslo s cukrem. Do směsi vmíchejte žloutky s vanilkovým cukrem a postupně přidávejte citronovou šťávu a rum. Odlijte trochu vlažného mléka do menší misky a rozdrobte do něj droždí, vsypte lžíci cukru a mouky a poté lehce promíchejte – mísu přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). Do žloutkové směsi přidejte kvásek, zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte asi centimetr vysokou placku. Tu pak rozdělte na dvě části. Pomocí tvořítka (nebo sklenice) si na jedné straně těsta jemně naznačte kruhy. Do středu každého kruhu dejte lžíci marmelády a přiklopte druhou polovinou těsta. Na vyvýšených místech, kde je marmeláda, těsto přehněte a stlačte po stranách tak, aby marmeláda nemohla vytéct ven.

Kolečka nechte vykynout zhruba 20 minut (v polovině doby kynutí koblížky otočte, aby nakynuly stejnoměrně). V dostatečném množství tuku (tak, aby koblihy plavaly) je osmažte. Ideální je smažit na středním stupni, nejprve z jedné strany pod pokličkou, kterou pak odkryjte, otočte koblížky a dosmažte je dozlatova. Nechte okapat a obalte v moučkovém cukru.

Hotové pocukrované boží milosti na talíři Canva

Recept na boží milosti

Recept na boží milosti se většinou dědí v rodině z generace na generaci. Pokud jste po své babičce rodinný recept na toto tradiční velikonoční cukroví nezdědili, můžete si ho zkusit připravit třeba podle toho našeho.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 5 lžic zakysané smetany
  • špetka soli
  • lžička citronové kůry
  • 50 g másla
  • olej na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení
Zakysaná smetana v tomto receptu nesmí chybět!

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, žloutky, bílým vínem a smetanou. Přidejte špetku soli, citronovou kůru a změklé máslo. Vše zpracujte v těsto, které poté nechte v lednici minimálně půl hodiny odpočinout. Z těsta vyválejte asi 4 cm silnou placku a rádlem na těstoviny tvořte trojúhelníky nebo obdélníky, jež uprostřed ještě dvakrát nakrojte.

Boží milosti vkládejte do rozpáleného oleje a nechte je osmažit dozlatova. Během smažení se nafouknou. Ještě teplé je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Tip: Naše babičky boží milosti smažily na sádle.

Škvarkové pagáče v utěrce Canva

Recept na škvarkové pagáče

Škvarkové pagáče jsou o něco náročnější na přípravu, ale o to více vám budou chutnat. Voňavým zlatavým dukátkům s kmínem odolá jen málokdo.

Ingredience:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 350 ml mléka
  • 400 g škvarků
  • 1 vejce
  • 60 ml oleje
  • kostka droždí
  • 5 lžic cukru
  • lžíce soli
  • vejce na potření
  • kmín na posypání
Mléko na pečení pořiďte se slevou

Postup:

Do mísy dejte zhruba polovinu vlažného mléka, pět lžic cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. Mezitím si v druhé míse smíchejte zbytek mléka, mouku, vejce, olej a přidejte vzešlý kvásek. Ze směsi vypracujte těsto a nechte ho 10 minut odpočinout. Poté těsto na pomoučeném vále vyválejte na asi půl centimetru vysoký obdélník a posypte ho vlažnými škvarky. Placku se škvarky osolte podle chuti. Obdélník pak na třikrát přeložte a nechte 10 minut odpočinout.

Po 10 minutách postup zopakujte – těsto přeložte na třikrát a opět nechte odpočívat. Poskládaný plát pak rozválejte válečkem do obdélníku vysokého zhruba dva až tři centimetry a vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka nebo sklenice. Ta pak přemístěte na plech a nechte nakynout. Pagáče před tím, než je dáte do vyhřáté trouby, na povrchu lehce nařízněte ostrým nožíkem a potřete rozšlehaným vejcem. Na závěr posypte kmínem, poté pečte na 190 °C asi čtvrt hodiny.