Jak chutná masopust? Recept na rychlé boží milosti, smažené koblihy a škvarkové pagáče

Koblihy na talíři a vedle frkačky a čepičky na party Canva

Období masopustu není o půstu, jak si většina lidí podle názvu myslí. Ba naopak! Masopust byl vždy svátkem, který půstu předcházel. A proto bylo potřeba ho náležitě využít a na dlouhé postní období se připravit. Masopust tak obvykle znamenal čas radosti, zábavy, tance a hlavně dobrého jídla. Jitrnice, škvarky, klobásky, smažené koblihy nebo boží milosti, to jsou tradiční pokrmy, které k období masopustu patří. Vyzkoušejte si doma připravit některá masopustní jídla podle našich receptů.

Přečtěte si také

Na co se zaměřit při výběru nového polštáře a peřiny?
Na co se zaměřit při výběru nového polštáře a peřiny?

Kdy začíná a končí masopust?

Obecně se dá říct, že masopust je slavnostní období, které začíná svátkem Tří králů, tedy 6. ledna, a pevné datum konce nemá, protože se vždy vztahuje k Velikonocům, které patří mezi pohyblivé svátky.

Konec masopustu je stanoven na masopustní úterý, tedy den před Popeleční středou, kdy začíná čtyřicetidenní období půstu. Vzhledem k tomu, že Velikonoční pondělí připadá každoročně na odlišný den, nelze stanovit přesné datum konce masopustu, které by bylo každý rok stejné.

Tři koblihy nepravidelného tvaru v celku, jedna rozpůlená na tácku Canva

Recept na smažené koblihy

Ingredience:

  • 50 g másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • vanilkový cukr
  • lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce rumu
  • 250 ml mléka
  • lžíce cukru
  • 30 g droždí
  • 500 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • džem
  • tuk na smažení
  • cukr na obalení

Domácí koblihy si můžete udělat se svou oblíbenou příchutí

Postup:

V míse utřete změklé máslo s cukrem. Do směsi vmíchejte žloutky s vanilkovým cukrem a postupně přidávejte citronovou šťávu a rum. Odlijte trochu vlažného mléka do menší misky a rozdrobte do něj droždí, vsypte lžíci cukru a mouky a poté lehce promíchejte – mísu přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). Do žloutkové směsi přidejte kvásek, zbytek mouky se solí a vlažné mléko. Vypracujte těsto, které nechte asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a vyválejte asi centimetr vysokou placku. Tu pak rozdělte na dvě části. Pomocí tvořítka (nebo sklenice) si na jedné straně těsta jemně naznačte kruhy. Do středu každého kruhu dejte lžíci marmelády a přiklopte druhou polovinou těsta. Na vyvýšených místech, kde je marmeláda, těsto přehněte a stlačte po stranách tak, aby marmeláda nemohla vytéct ven.

Kolečka nechte vykynout zhruba 20 minut (v polovině doby kynutí koblížky otočte, aby nakynuly stejnoměrně). V dostatečném množství tuku (tak, aby koblihy plavaly) je osmažte. Ideální je smažit na středním stupni, nejprve z jedné strany pod pokličkou, kterou pak odkryjte, otočte koblížky a dosmažte je dozlatova. Nechte okapat a obalte v moučkovém cukru.

Hotové pocukrované boží milosti na talíři Canva

Recept na boží milosti

Recept na boží milosti se většinou dědí v rodině z generace na generaci. Pokud jste po své babičce rodinný recept na toto tradiční velikonoční cukroví nezdědili, můžete si ho zkusit připravit třeba podle toho našeho.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce bílého vína
  • 5 lžic zakysané smetany
  • špetka soli
  • lžička citronové kůry
  • 50 g másla
  • olej na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Zakysaná smetana v tomto receptu nesmí chybět!

Postup:

Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem, žloutky, bílým vínem a smetanou. Přidejte špetku soli, citronovou kůru a změklé máslo. Vše zpracujte v těsto, které poté nechte v lednici minimálně půl hodiny odpočinout. Z těsta vyválejte asi 4 cm silnou placku a rádlem na těstoviny tvořte trojúhelníky nebo obdélníky, jež uprostřed ještě dvakrát nakrojte.

Boží milosti vkládejte do rozpáleného oleje a nechte je osmažit dozlatova. Během smažení se nafouknou. Ještě teplé je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Tip: Naše babičky boží milosti smažily na sádle.

Škvarkové pagáče v utěrce Canva

Recept na škvarkové pagáče

Škvarkové pagáče jsou o něco náročnější na přípravu, ale o to více vám budou chutnat. Voňavým zlatavým dukátkům s kmínem odolá jen málokdo.

Ingredience:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 350 ml mléka
  • 400 g škvarků
  • 1 vejce
  • 60 ml oleje
  • kostka droždí
  • 5 lžic cukru
  • lžíce soli
  • vejce na potření
  • kmín na posypání

Mléko na pečení pořiďte se slevou

Postup:

Do mísy dejte zhruba polovinu vlažného mléka, pět lžic cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. Mezitím si v druhé míse smíchejte zbytek mléka, mouku, vejce, olej a přidejte vzešlý kvásek. Ze směsi vypracujte těsto a nechte ho 10 minut odpočinout. Poté těsto na pomoučeném vále vyválejte na asi půl centimetru vysoký obdélník a posypte ho vlažnými škvarky. Placku se škvarky osolte podle chuti. Obdélník pak na třikrát přeložte a nechte 10 minut odpočinout.

Po 10 minutách postup zopakujte – těsto přeložte na třikrát a opět nechte odpočívat. Poskládaný plát pak rozválejte válečkem do obdélníku vysokého zhruba dva až tři centimetry a vykrajujte kolečka pomocí vykrajovátka nebo sklenice. Ta pak přemístěte na plech a nechte nakynout. Pagáče před tím, než je dáte do vyhřáté trouby, na povrchu lehce nařízněte ostrým nožíkem a potřete rozšlehaným vejcem. Na závěr posypte kmínem, poté pečte na 190 °C asi čtvrt hodiny.