Na co všechno se dá použít jablečný ocet? Rychlejší hubnutí, pleť bez vrásek i čistá domácnost

Jablečný ocet v lahvi a jablka Natalia Klenova / Shutterstock.com

Ocet patří v kuchyni i v domácnosti k jedné z nejuniverzálnějších a nejzázračnějších surovin. A stejně tak je tomu v případě octa jablečného. Z jedné tekutiny vykouzlíte účinný a ekologický čistící prostředek, přípravek pro krásné vlasy i pleť, urychlovač hubnutí i lék na nachlazení. Inspirujte se našimi tipy a uvidíte, že na jablečný ocet nedáte už nikdy dopustit.

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Co obsahuje jablečný ocet?

Pokud staré přísloví praví – jedno jablko denně, půl zdraví, pak s jablečným octem získáte rovnou zdraví celé. Díky procesu fermentace se v jablečné šťávě tvoří celá řada enzymů, vitamínů, minerálů a stopových prvků, které pozvedají prospěšné účinky tohoto ovoce o úroveň výše.

Jablečný ocet většinou obsahuje 5 % kyseliny octové, má nízký obsah cukru a jako jediný z octů nepřispívá k překyselení organismu. Nejvíce cenných látek obsahuje nefiltrovaný a nepasterizovaný (většinou ho na pultech najdete zároveň v biokvalitě) – proto v obchodech vyhledávejte právě tento typ.

Jablečný ocet ve sklenici a rozkrájená jablka gowithstock / Shutterstock.com

Jak jablečný ocet pít a jak často?

Ačkoliv neexistuje jednotný návod k tomu, jak tento ocet pro posílení zdraví užívat, nejčastěji se uvádí množství 12 lžíce denně, což odpovídá maximální doporučené denní dávce 1030 ml. Konzumovat ho můžete bez obav i dlouhodobě.

Protože ale může být při pravidelném pití agresivní k zubní sklovině, je důležité jej ředit vodou a ideálně pít ráno nalačno. Poté je dobré zuby vždy ještě vyčistit. Jablečný ocet současně není vůbec vhodný pro osoby s citlivým žaludkem nebo diagnostikovanou cukrovkou 1. typu.

Jablečný koláč
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Střední

Jablečný koláč

Francouzský jablečný koláč bude doslova slast pro všechny milovníky francouzské kuchyně. Tento klasický dezert vás okouzlí svou dokonalou kombinací měkkého těsta a šťavnatých kousků jablek.

Jablečný koláč

7 důvodů, proč pít jablečný ocet

  1. Je přírodním antibiotikem.
  2. Je velmi účinný při boji s nachlazením a jeho kloktání se doporučuje při bolestech v krku.
  3. Pomáhá snižovat krevní tlak a cholesterol v krvi.
  4. Obsahuje velké množství draslíku a hořčíku.
  5. Detoxikuje, podporuje střevní mikroflóru, a tím i posiluje imunitu.
  6. Podporuje dobré trávení a činnost žaludečních kyselin.
  7. Je skvělým přírodním antioxidantem.

To ale rozhodně není vše. Čtěte dál, jaké další zázračné účinky pro naše zdraví, krásu i uklizenou domácnost jablečný ocet má.

Žena ve sportovním drží lahev a jablko Luis Molinero / Shutterstock.com

Na co je dobrý jablečný ocet?

Urychlí hubnutí

Vydali jste se letos konečně na cestu za vysněnou postavou? Pak si na ni přibalte i jablečný ocet. Začněte každé ráno 2 lžičkami rozmíchanými ve sklenici vody a vypitými nalačno. Spolu s pravidelným pohybem a vyváženou stravou vám pomůže nakopnout metabolismus, snížit hladinu cukru v krvi, navodit pocit sytosti, zpomalit ukládání tuků a zlepšit trávení i vylučování.

Tip: Pokud vám konzumace jablečného octa nevyhovuje, dá se koupit v lékárnách i zdravých výživách jako doplněk stravy ve formě tablet. Doporučená denní dávka octa v podobě sušeného prášku je cca 500 mg, některé přípravky toto množství obsahují v 1 tabletě, některé méně koncertované obsahují pouze 250–200 mg a je potřeba jich denně brát více (to při nákupu zvažte s ohledem na velikost balení a jeho cenu).

  • Například VitaHarmony Jablečný ocet 500 mg koupíte od 205 Kč/ 150 tbl., Dr.Max Jablečný ocet 200 mg za 219 Kč/ 120 kapslí. Některé přípravky jsou také obohaceny o vitamín C, chrom a vlákninu, třeba tablety MedPharma Jablečný ocet (v akci od 139 Kč/ 107 tbl.) či Grizly Jablečný ocet (139 Kč/ 100 tbl.).

Zkrášlí pleť i vlasy

Tato tekutá superpotravina má velmi příznivé účinky i při zevním použití. Jako základ si připravte roztok v minimálním poměru 1 díl jablečného octa na 2 díly vody (té ovšem může být i více). Pánům výborně poslouží jako voda po holení, dámám zase jako pleťové tonikum, které kůži na obličeji krásně vypne, vyčistí a zmírní známky stárnutí. Octová voda navíc pomáhá udržet přirozené kyselé pH pleti a podporuje její přirozenou obrannou bariéru.

Oblíbené je její použití i na vlasy. Pokožku hlavy zbaví nečistot, pomůže také v boji s lupy a vlasy budou lesklé a pevnější. Používejte jako oplach během mytí.

Jablečný ocet, jablko a kartáček kazmulka / Shutterstock.com

Uklidí, provoní a vyleští

Jablečný ocet využijete při úklidu celé domácnosti – od kuchyně až po koupelnu. Má antibakteriální a odmašťovací účinky, zbavuje zápachu, odstraňuje vodní kámen a dodá lesk dřevěným povrchům, podlahám, zrcadlům i oknům. Skvěle funguje také jako bytový sprej proti pachům. Stačí do něj přidat pár kapek oblíbeného éterického oleje. Pokud použijete specificky hřebíček, rozmarýn či citronelu, promění se navíc v přírodní repelent proti bodavému hmyzu.

  • Tip: Nebojte se jeho použití ani při mytí nádobí a praní. Používejte ho místo aviváže (navíc pročistí útroby pračky od zbytků pracích prostředků a dalších usazených nečistot) nebo jako náhradu prášku do myčky.

Přírodní mycí prostředek na ovoce a zeleninu

Pokud jste už někdy slyšeli o tom, že je ocet skvělým přírodním mycím prostředkem na chemicky ošetřené ovoce a zeleninu z obchodu, pak to platí i o tom jablečném. Dokonce ho lze použít i k oplachu čerstvého masa jako prevenci před možným výskytem bakterií. V neposlední řadě slouží jako konzervant – čerstvých plodů, které vám díky tomu vydrží v lednici déle čerstvé, i těch nakládaných (například zeleniny, hub apod.).

Zdroje: medicalnewstoday.com, https://www.healthline.com, kupi.cz