Rebarbora - chutná zelenina, kterou se můžete i otrávit. Recept na levný rebarborový koláč

Rebarbora – chutná zelenina, kterou se můžete i otrávit. Canva

Rebarboru, nebo také reveň, používáme zejména do koláčů a moučníků. Její chuť je příjemně nakyslá a osvěžující. Jak ji konzumovat? Podívejme se, v čem je prospěšná, na co si dát pozor i na chutné recepty z rebarbory.

Přečtěte si také

Ráj plný kabelek a bot ALDO rekonstruuje své prodejny. Kdy otevírají a na co se můžete těšit?
Ráj plný kabelek a bot ALDO rekonstruuje své prodejny. Kdy otevírají a na co se můžete těšit?

Posiluje zdraví

Ve východní medicíně se rebarbora používá na posílení vitality a dodání energie. Doporučuje se při potížích se zažíváním, při zácpě, zmírňuje potíže s játry a žlučníkem. Ve větším množství ovšem může podráždit žaludek. Prospívá krevnímu oběhu a při zánětech ulevuje od bolesti. Předností je její nízká energetická hodnota 84 kJ ve 100 g.

Co je vlastně rebarbora

Rebarbora – reveň kadeřavá, latinsky Rheum rhabarbarum, je něco mezi ovocem a zeleninou. Rostlina náleží do rodu reveň, čeledi rdesnovité a pěstuje se jako zelenina. Používá se ale spíše jako ovoce do koláčů a moučníků. Pochází z Tibetu a dříve byla používána jako lék.

Sklízí se od května do poloviny června. Podle lidových zvyklostí se stonek nebo řapík konzumuje v závislosti na letním slunovratu. Později se v ní vytváří mnoho kyseliny šťavelové, která pak přebíjí její pozitivní účinky.

Obsah látek

Řapíky jsou značnou zásobárnou vitaminů, především skupiny B. Obsahují i menší množství vitaminu C. Rebarbora má dále vysoký obsah kyseliny listové, draslíku, manganu a vápníku. Konzumuje se výhradně tepelně upravená. Listy obsahují jedovaté sloučeniny a obsah kyseliny šťavelové je mnohem vyšší než v řapících. Kvůli ní by to s množstvím rebarbory neměli přehánět lidé s ledvinovými potížemi a revmatismem. Kousek koláče s rebarborou si ale dopřát mohou.

Jak konzumovat rebarboru

Před přípravou řapíky omyjte a stáhněte slupku. U mladých výhonků to není nutné. Používá se na koláče z piškotového těsta s drobenkou. Rebarborou můžete naplnit klasické buchty i závin z listového těsta. Můžete ji nakrájet a pár minut povařit v cukrové vodě, obalit v cukru a vytvořit si bonbony. Použít se dá i do salátů, müsli, kaší a jogurtů. Zavařuje se jako džem a kompot, můžete si z ní připravit čatní a hodí se také do omáček.

Upečte koláč

Kupte se slevou Rebarbora.

Porovnat slevy

Na co si dát pozor

Jak už bylo zmíněno, v listech se koncentrují nezdravé látky a mohou způsobit i otravu – abyste se však otrávili, museli byste jich sníst až 5 kg. Konzumace listů se nicméně obecně nedoporučuje.

Rebarbora je oblíbenou ingrediencí do moučníků. Canva

Rebarborový crumble

Crumble nebo také krambl je drobenkový koláč bez těsta. Podává se v zapékacích miskách. Vychutnejte si křupavou drobenku s rebarborou. Její chuť je lahodná a osvěžující.

Suroviny

  • svazek 10 kusů řapíků z rebarbory
  • 1 kus badyánu
  • 1 svitek skořice celé
  • 2 až 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce griotky nebo portského vína
  • 1 balení zakysané smetany

Suroviny na drobenku

  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g hrubé nebo polohrubé mouky

Rebarboru omyjte a nakrájejte na kousky o velikosti 2 cm. Tenká slupka při tepelné úpravě změkne. I s kořením ji dejte do hrnce, posypte cukrem a zalijte griotkou nebo portským vínem. Na mírném ohni ji provařte 2 až 3 minuty do měkka, ne na kaši. Nechte ji zchladnout, nejlépe přes noc, pak se krásně proleží.

Vyndejte koření, dejte ji do zapékací misky nebo malých misek a posypte drobenkou připravenou smícháním a promnutím uvedených surovin. Vložte ji do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zezlátnutí. Šťáva z rebarbory bude probublávat a zhoustne. Vyjměte ji z trouby, nechte trochu vychladnout a podávejte se zakysanou smetanou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz