Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Rebarbora - chutná zelenina, kterou se můžete i otrávit. Recept na levný rebarborový koláč

Rebarbora - chutná zelenina, kterou se můžete i otrávit. Recept na levný rebarborový koláč

Rebarboru, nebo také reveň, používáme zejména do koláčů a moučníků. Její chuť je příjemně nakyslá a osvěžující. Jak ji konzumovat? Podívejme se, v čem je prospěšná, na co si dát pozor i na chutné recepty z rebarbory.

Přečtěte si také

Solit či nesolit? Která sůl je nejvhodnější?
Solit či nesolit? Která sůl je nejvhodnější?

Ve východní medicíně se rebarbora používá na posílení vitality a dodání energie. Doporučuje se při potížích se zažíváním, při zácpě, zmírňuje potíže s játry a žlučníkem. Ve větším množství ale může podráždit žaludek. Prospívá krevnímu oběhu a při zánětech ulevuje od bolesti. Předností je její nízká energetická hodnota 84 kJ ve 100 g.

Co je vlastně rebarbora

Rebarbora - Reveň vlnitá, latinsky Rheum rhabarbarum je něco mezi ovocem a zeleninou. Rostlina náleží do rodu reveň, čeledi rdesnovité a pěstuje se jako zelenina. Používá se zase spíše jako ovoce do koláčů a moučníků. Pochází z Tibetu a dříve byla používána jako lék. Sklízí se od května do poloviny června. Podle lidových zvyklostí se stonek nebo řapík konzumuje podle letního slunovratu. Později se v ní vytváří mnoho kyseliny šťavelové, která pak přebíjí její pozitivní účinky.

V akčních letácích na Kupi.cz se objevuje rebarbora:

  • čerstvá
  • mražená
  • konzervovaná

Obsah látek

Řapíky jsou značnou zásobárnou vitaminů, především skupiny B. Obsahuje i menší množství vitaminu C. Má vysoký obsah kyseliny listové, draslíku, manganu a vápníku. Konzumuje se výhradně tepelně upravená. Listy obsahují jedovaté sloučeniny a obsah kyseliny šťavelové je mnohem vyšší než v řapících. Kvůli ní by to s množstvím rebarbory neměli přehánět lidé s ledvinovými potížemi a revmatismem. Kousek koláče s rebarborou si ale dopřát mohou.

Jak konzumovat rebarboru

Před přípravou řapíky omyjte a stáhněte slupku. U mladých výhonků to není nutné. Používá se na koláče z piškotového těsta s drobenkou. Rebarborou můžete naplnit klasické buchty i závin z listového těsta. Můžete ji nakrájet a pár minut povařit v cukrové vodě, obalit v cukru a vytvořit si bonbony. Použít se dá i do salátů, müsli, kaší a jogurtů. Zavařuje se jako džem a kompot. Můžete si z ní připravit čatní, hodí se do omáček. 

Rebarbora v kuchyni

Rebarborový crumble

Crumble nebo také krambl je drobenkový koláč bez těsta. Podává se v zapékacích miskách. Vychutnejte si křupavou drobenku s rebarborou. Její chuť je lahodná a osvěžující.

Suroviny

  • svazek 10 kusů řapíků z rebarbory
  • 1 kus badyánu
  • 1 svitek skořice celé
  • 2 až 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce griotky nebo portského vína
  • 1 balení zakysané smetany

Suroviny na drobenku

  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g hrubé nebo polohrubé mouky

Rebarboru omyjte a nakrájejte na kousky o velikosti 2 cm. Tenká slupka při tepelné úpravě změkne. I s kořením ji dejte do hrnce, posypte cukrem a zalijte griotkou nebo portským vínem. Na mírném ohni ji provařte 2 až 3 minuty do měkka, ne na kaši. Nechte ji zchladnout, nejlépe přes noc, pak se krásně proleží.

Vyndejte koření, dejte ji do zapékací misky nebo malých misek a posypte drobenkou, připravenou smícháním a promnutím uvedených surovin. Vložte ji do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zezlátnutí. Šťáva z rebarbory bude probublávat a zhoustne. Vyjměte ji z trouby, nechte trochu vychladnout a podávejte se zakysanou smetanou.

Rebarbora - konzumují se jen stonky, listy jsou jedovaté

Na co si dát pozor

Jak už bylo zmíněno, v listech se koncentrují nezdravé látky a mohou způsobit i otravu. Abyste se však otrávili, museli byste sníst až 5 kg těchto kyselých listů. Konzumace listů se ale nedoporučuje.