Recept na domácí kimchi: neodolatelnou fermentovanou zeleninu, která vás postaví na nohy

Kimchi ve sklenicích Canva

Podzim je ideálním období pro přípravu kvašené zeleniny. Lahůdky, která nejen skvěle chutná, ale také s nástupem chladnějších dnů příznivě působí na podporu imunity a proti nachlazení. Tentokrát pro vás máme recept na fermentovanou zeleninu s příchutí orientální Asie: korejské kimchi. Naučte se připravovat si jednoduše tuto oblíbenou pochoutku, která patří mezi nejzdravější pokrmy na světě. Jaké má účinky na naše zdraví, z čeho se dělá a s čím se nejčastěji konzumuje?

Přečtěte si také

5 hlavních příčin, proč máme pupínky na obličeji i v dospělosti
5 hlavních příčin, proč máme pupínky na obličeji i v dospělosti

Kvašené korejské národní jídlo

Pikantní fermentovaný křupavý zelný salát v korejském podání, to je kimchi. Jeho základ tvoří nasolené pekingské zelí a další zelenina smíchaná s kořeněnou pastou.

Kvašení neboli fermentace je jedním z nejzdravějších způsobů zpracování zeleniny. Přirozeně obsažený cukr v zelenině se za pomoci působení bakterií mléčného kvašení přeměňuje v kyselinu mléčnou, která nejen přispívá ke konzervaci pokrmu a uchování cenných vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek, ale dává mu také jedinečnou specifickou chuť.

Kimchi na mističce Canva

Superzdravá zelenina plná vitamínů

Kimchi údajně patří mezi nejzdravější pokrmy na světě. Překypuje vitamínem A, B1, B2 a C, dále vlákninou, minerálními látkami, jako je železo, selen a vápník, esenciálními aminokyselinami a v neposlední řadě také množstvím silných antioxidantů. Vlivem procesu fermentace obsahuje kimchi bakterie Lactobacillus, které působí jako silné probiotikum. Posilují zažívání a přispívají ke zdravému fungování trávicího systému.

Díky kombinaci všech vitamínů, živin a jiných zdraví prospěšných látek je skvělé při léčbě nachlazení a viróz a pro podporu imunity. Jeho konzumace snižuje špatný cholesterol, detoxikuje organismus, podporuje hubnutí, reguluje hladinu cukru v krvi, bojuje proti volným radikálům, zpomaluje proces stárnutí, zlepšuje celkovou vitalitu a skvěle funguje i jako vyprošťovák při kocovině.

Do čeho kimchi nakládat?

Ke kvašení použijte jakoukoliv zavařovací lahev, v obchodech ovšem můžete vybírat ze skleněných, keramických i plastových kvasných nádob nejrůznějších objemů a tvarů. Užitečným pomocníkem jsou i speciální závaží, která drží zeleninu dokonale ponořenou, nebo sklenice s odtokovým kohoutkem pro odpouštění přebytečné tekutiny, která se během fermentace přirozeně vytváří.

Nákupní tip:

  • Do 31. 8. seženete v Tescomě soupravu pro kvašení TESCOMA DELLA CASA 5 l se slevou 22 % za 339 Kč. Kvasná nádoba disponuje víčkem se speciálním ventilem, který uvolňuje tlak během kvašení, ale nepouští do sklenice vzduch. Dokoupit lze také příslušenství jako závaží (329 Kč / 3 ks) nebo mřížku pro kvašení.
  • V letáku Orion, který platí do konce srpna, zase najdete širokou nabídku keramických kvasných nádob v různých velikostech. Třeba nakládací hrnec Pickles (1,3 l) se zátkou a gumou pro dokonalé těsnění koupíte za 399 Kč, tradiční hrnce Zeláky od 349 Kč / 2,5 l. Také Orion nabízí řadu dalšího příslušenství, jako jsou těžítka a dřívka na zatížení nebo krouhadlo na zelí.

Pikantní příloha i součást pokrmů

V Koreji se kimchi servíruje jako příloha téměř ke každému jídlu, jeho výrazná chuť ovšem vynikne i jako ingredience mnoha dalších pokrmů. Přidává se například do smažené rýže podávané s vejcem, do asijských polévek a knedlíčků, masových kuliček, zeleninových jídel nebo smažených placek a omelet.

Kimchi jako příloha k asijskému pokrmu servírovanému na černém talíři Canva

Recept na domácí kimchi

Na nádobu o obsahu cca 2 litry (nebo dvě litrové) budete potřebovat:

  • 2 hlávky pekingského zelí
  • 150 g mrkve
  • 150 g bílé ředkve
  • (podle chuti můžete přidat i další zeleninu: okurky, dýni, papriky apod.)
  • 1 svazek jarní cibulky
  • cca 500 g soli na prosolení

Na pastu:

Množství surovin pro přípravu pasty berte jen orientačně. Protože je její chuť velice výrazná, ingredience dávkujte a upravujte podle vlastních preferencí.

  • 25–50 g cukru nebo medu
  • 70 g rýžové mouky (nahradit se dá bramborovým či kukuřičným škrobem)
  • 150 ml vody
  • 50–100 ml rybí omáčky
  • 30–50 g čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 větší cibuli
  • 1 paličku česneku
  • chilli papričky (čerstvé nebo sušené, tradičně se na kimchi používají drcené červené sušené papričky gochugaru)

Mrkev se bude hodit

Kupte se slevou Mrkev.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Očištěné a oschlé zelí nakrájejte na 3-5 cm široké plátky nebo kostky. Ty dávejte po částech do velké mísy a každou vrstvu bohatě zasypte solí. Důkladně promíchejte a nechte přes noc (cca 8 hodin) odpočívat. Občas promíchejte.
  2. Připravte si pastu: v menším hrnci svařte vodu s cukrem (medem) a rýžovou moukou (škrobem). Výslednou kašičku nechte vychladnout. V mixéru rozmixujte nakrájenou cibuli, zázvor, česnek, poté přidejte hotovou kašičku a společně umixujte pastu. Na závěr do ní přilijte rybí omáčku a přidejte chilli papričky. Vše dobře promíchejte.
  3. Hotové nasolené zelí několikrát propláchněte studenou vodou, dokud nebude akorát slané.
  4. Nakrájejte na menší kousky zbylou zeleninu, promíchejte se zelím a začněte pěchovat do sklenice. Každou vrstvu zeleniny potřete pastou a poté vše společně promíchejte. Obsah kvasné nádoby zatižte, aby byl vždy pod hladinou tekutiny, kterou zelenina začne pouštět.
  5. K uzavření nádoby použijte buďto speciální víčko, nebo vršek překryjte potravinovou fólií, abyste kimchi ochránili před prachem a mikroorganismy. Pokud nemáte sklenici s odpouštěcím ventilem, dejte pod nádobu prázdnou misku – během fermentace a pěnění může přebytečná tekutina odtékat.
  6. Nechte při pokojové teplotě kvasit několik dní.

Každý den pomocí čisté lžíce kimchi ochutnávejte a jakmile vám bude jeho chuť vyhovovat, přesuňte sklenici do ledničky, kde se proces fermentace zastaví a kimchi vám vydrží i několik týdnů. Podávejte posypané sezamem.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz