Trápí vás špatné zažívání a zácpa? Zkuste změny, které vám prospějí

Muž sedí na posteli a drží se za břicho Krakenimages.com / Shutterstock.com

Problémy se zažíváním má více než 80 % populace. Většina lidí se za to ovšem stydí, což je důvod, proč se o těchto komplikacích veřejně moc nemluví. Ony ale dokážou hodně znepříjemnit život. Pokud se to týká i vás, zjistěte, co dělat pro lepší zažívání a jakým potravinám se raději vyhnout.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Co způsobuje potíže se zažíváním?

Mezi projevy špatného zažívání řadíme nadýmání (plynatost), zácpu, průjmy, křeče v břiše a pálení žáhy. Příčin existuje více. Kromě vybraných a všem pravděpodobně známých potravin to také mohou být žvýkačky, psychické problémy, nepravidelná strava, stres, cigarety nebo některé z léků.

Problematické potraviny

Mezi těžko stravitelné potraviny patří například květák, luštěniny, zelí a brokolice. Ty způsobují častější nadýmání, pocit plného břicha a déle se tráví.

Na vině může být také vláknina. Sama o sobě je její konzumace pro tělo důležitá a prospěšná, nicméně pokud je v jídelníčku obsažena v nadbytečné míře, může být pro zažívání spíše škodlivá.

Žena leží schoulená na sedačce a drží se za břicho PeopleImages.com - Yuri A / Shutterstock.com

Jak zabránit problémům se zažíváním?

Klíčem ke zdravému a bezproblémovému zažívání je samozřejmě zdravá a pravidelná strava. Do jídelníčku zařaďte hodně zeleniny a vyvarujte se smažených a tučných pokrmů. Zažívací problémy také způsobuje kouření a přemíra alkoholu, zejména toho tvrdého.

Do jídelníčku dále odborníci doporučují zařadit probiotika. Ta obnovují střevní mikroflóru a napomáhají tak ke správné funkci zažívacích procesů. Probiotika dokážou zbavit nadýmání, zlepšit trávení a udržovat zdravou mikroflóru. Koupíte je v každé lékárně bez předpisu a jejich užívání můžete zahájit kdykoli při pocitu, že vaše zažívání nefunguje správně – o kombinaci s dalšími léky se poraďte v lékárně.

Zásady pro správné zažívání

  • dostatek pohybu
  • vypít alespoň dva litry vody denně
  • dostatečný příjem vlákniny (25 až 30 g denně)
  • pravidelné vyprazdňování

Potraviny pro správné zažívání

Bakterie, které našemu zažívání prospívají, najdeme v zakysaných mléčných výrobcích – jogurty, kefírová mléka atd. –, dále také v celozrnných výrobcích, ovoci, zelenině, libovém mase, drůbežím mase a vepřové panence. Libové maso totiž obsahuje více bílkovin než tuků.

Dvě sklenice plné kefíru ataliaPopova / Shutterstock.com

Jak zabránit zácpě?

Pokud trpíte přímo na zácpu, nevyhýbejte se ovoci, zelenině a celozrnným pokrmům. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin, a to alespoň dva litry vody denně. Zácpu naopak zhoršují nezdravá jídla s vysokým obsahem tuku a cukru.

Prevencí je vyvážená strava, pomalé žvýkání a pravidelné chození na toaletu. Pomoci může také dostatečný pohyb a spánek.

Co (ne)jíst při podrážděném žaludku?

Pokud jste problémům nestihli zabránit, doporučujeme si dát pár dní dietu pro úpravu zažívání a zklidnění žaludku. Takový jídelníček by měl být odlehčený, aby s ním váš žaludek měl co nejméně práce.

V těchto dnech je dobré konzumovat banány, celer, na vodě nebo páře připravenou cuketu, rýži a vařené a dušené kuřecí nebo krůtí maso. Nepoužívejte příliš koření, povolené jsou pouze bylinky na dochucení. Škodí sůl i pepř, ty by mohly žaludek opět podráždit. Stejné to je také s alkoholem a kávou, které jsou při této dietě zcela tabu. Jestli jste kuřáci, zkuste cigarety při dietě úplně vyřadit, nebo alespoň výrazně omezit.

Naopak se snažte pít odvary z čerstvé máty nebo mátové čaje, heřmánek a meduňku, které žaludek zklidní.

Kdy vyhledat pomoc lékaře?

Pokud vaše problémy přetrvávají dlouhodobě, výrazně vám komplikují život a způsobují bolest, vyrazte na vyšetření k lékaři. Může se totiž jednat například o celiakii, žaludeční vřed, Crohnovu chorobu nebo žlučníkové kameny. Ani jedno z uvedených se nedá vyléčit bez léků, doporučené stravy nebo operace.

Zdroj: Mesicnikzdravi.cz, Prozeny.cz, Vimcojim.cz, Mojezdravi.cz, Klubzdravi.cz