Žluté melouny jsou teď nejlevnější. Umíte od sebe rozeznat jednotlivé druhy?

Ruka drží žlutý meloun v supermarketu David Fuentes Prieto / Shutterstock.com

Máte rádi cukrové melouny? Mezi milovníky letního ovoce možná nemají tolik příznivců jako jejich typičtí červení vodní příbuzní, rozhodně ale stojí za ochutnání. Řada lidí navíc netuší, že žlutých melounů existuje hned několik druhů. Víte, v čem se liší z hlediska vzhledu, chuti, využití v kuchyni nebo své ceny v obchodech?

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Co byste měli vědět o žlutých melounech?

Označuje se tak skupina menších kulatých až oválných plodů, které jsou typické svou hutnější světle žlutou až oranžovou dužinou se svěží, jemně sladkou tropickou chutí. Podobně jako vodní melouny jsou i tyto vhodné při hubnutí, protože mají velmi málo kalorií a jsou z většiny tvořeny organickou vodou plnou vitamínů a minerálů.

Všeobecně jsou žluté melouny skvělou přísadou do ovocných i zeleninových salátů, studených melounových polévek, do letních dezertů, smoothie a koktejlů (jako ozdoba i rozmixovaná dužina). Velmi dobře se také párují s vyzrálou šunkou prosciutto, s lososem (čerstvým i uzeným či marinovaným) nebo se sladšími víny i šampaňským.

Zažeňte chuť na sladké melounem

Které odrůdy žlutých melounů se dají koupit?

Žlutých melounů existuje hned celá řada kultivarů. Vedle odrůdy Charentais či izraelské Ogen jsou pro nás nejzajímavější především následující tři: Honeydew, Cantaloupe a Galia.

Ty se totiž běžně prodávají i v našich supermarketech (včetně internetových) a zrovna nyní jsou v obchodech nejen dobře dostupné, ale často se navíc objevují v akčních nabídkách. Pokud jste tedy dostali na žluté melouny chuť, právě teď máte možnost je ve slevách ulovit i více než o 40 % levněji (přidejte si je na Kupi.cz do oblíbených položek a žádná akce vám neunikne). A po kterém sáhnout?

Různé druhy cukrových melounů New Africa / Shutterstock.com

Meloun Honeydew

Má hladkou, zářivě žlutou slupku, která uvnitř ukrývá světle nazelenalou dužinu s jemnou sladkou chutí. Tento cukrový meloun se obzvlášť dobře páruje s šumivým vínem, někdy se dokonce podává vychlazený – rozmixovaný a zalitý šampaňským. Cukrová chuť Honeydew se nejlépe rozvine při pokojové teplotě, skladovat se doporučuje při 10 °C.

  • Kolik stojí a váží? Běžná cena se pohybuje kolem 59,90 Kč / 1 kg, v akcích aktuálně i 39,90 Kč za kus. Jeden plod má obvykle 1,5 kg.
Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem

Inspirujte se naším receptem, který se skvěle hodí pro horké letní dny. Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem je skutečnou delikatesou, kterou připravíte za pár minut a v lednici ji můžete mít pro nečekanou návštěvu v zásobě.

Studená melounová polévka s jahodami a bílým vínem

Meloun Cantaloupe neboli kantalup

Vzhledově se od předešlého poněkud liší. Jeho dužina je sytě oranžová (po rozkrojení je podobná dýni) a má příjemně sladkou chuť a vůni připomínající ananas s tóny manga. Slupka je spíše zelená, na povrchu je typická vystouplá síť prasklin.

V kuchyni se kromě všeobecného využití (viz výše) hodí také k masovým jídlům a jeho čerstvá chuť naopak zvlášť vynikne při dobrém vychlazení. Podobně jako ananas, kterému je chuťově podobný, můžete kantalup vyzkoušet i k různým asijským jídlům nebo ho zakomponovat do marinád, (pálivých) omáček a dipů.

  • Kolik stojí a váží? Běžná cena se pohybuje kolem 69,90 Kč / 1 kg, v akcích aktuálně i 32,90 Kč / 1 kg. Jeden plod má obvykle 1,3 kg.
Meloun kantalup obalený v prosciuttu Olha Zaitseva / Shutterstock.com

Meloun Galia

Poslední z u nás populárních a často prodávaných je hybrid obou předešlých kultivarů žlutých melounů. Podobně jako u kantalupu nese jeho nažloutlá slupka náznaky vystouplého síťování, uvnitř se nachází sytě žlutá dužina s velmi aromatickou vůní a výrazně cukrovou chutí. Skladovat se doporučuje v ledničce.

Galia se velmi dobře kombinuje s kyselejším a barevným letním ovocem (rybízem, jahodami, borůvkami nebo citrusy), je proto jako stvořený pro přípravu ovocných salátů, smoothie a svěžích dezertů. Někdy se dokonce strouhaný přidává do těst buchet a moučníků, aby byly krásně vláčné (a sladké i bez většího množství cukru). Oblíbený je také jako středomořský předkrm podávaný s lososem, prosciuttem nebo jiným marinovaným či sušeným chuťově výrazným masem.

  • Kolik stojí a váží? Běžná cena se pohybuje kolem 59,90–69,90 Kč / 1 kg, v akcích aktuálně i 29,90 Kč / 1 kg. Jeden plod má obvykle 1,2 kg.