Jedete pod stan, ale bojíte se komárů či pavouků? Vsaďte na tyto přípravky! Ochráníte sebe i stan

Žena leží ve spacáku v otevřeném stanu zedspider / Shutterstock.com

Láká vás stanování v přírodě, na festivalu nebo v kempu u vody, ale jen co si představíte všechny možné nezvané hmyzí návštěvníky kolem, naskakuje vám husí kůže? Naštěstí dnes existuje celá řada způsobů a ochran, jak komáry, pavouky, mouchy nebo mravence od stanů a spacáků odpudit, a přitom nenarušit voděodolné vlastnosti funkčních materiálů a neublížit životnímu prostředí.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Proč do stanu nepoužívat klasické hubicí spreje?

Ačkoliv slibují účinnou ochranu a eliminaci létavého či lezoucího hmyzu ve vnitřních i venkovních prostorách, typické spreje a repelenty z drogerií a domácích potřeb (např. od značek Biolit, Raid, Vandal, Cobra apod.) nejsou pro použití na stany, turistické batohy či krosny, hamaky a spací pytle úplně nejvhodnější variantou.

Mohou totiž narušit strukturu a funkčnost textilií outdoorového vybavení, což může vést ke ztrátě impregnace a voděodolnosti. Proto je důležité sáhnout po alternativních řešeních, která jsou nejen šetrná k životnímu prostředí, ale také zachovávají kvalitu vybavení.

Muž a žena sedí před stanem a stříkají se repelentem Dejan Dundjerski / Shutterstock.com

Jaké repelenty jsou nejlepší pod stan?

V první řadě je dobré hledat spreje a repelenty, které mají na etiketě označení „outdoor“ nebo přímo užití na stany, spací pytle či funkční oblečení, případně mají přírodní složení.

Nejčastěji jsou tyto výrobky určené pro poskytnutí ochrany před komáry a klíšťaty a fungují jako neviditelná moskytiéra, mohou ale také účinně odpuzovat mouchy, muchničky, ovády, tiplice a další druhy hmyzu. Mrkněte se například po následujících sprejích:

  • Predator Outdoor repelent impregnace (univerzální ochranný sprej proti hmyzu s impregnací na stany a funkční oblečení, neovlivňuje propustnost vodních par a lze jej použít i pro materiály s membránou, např. Gore-tex, Sympatex, Klimatex atd.);
  • Ecozone Přírodní odpuzovač pavouků (obsahuje 100 % přírodních ingrediencí a je vhodný i pro stany, zavazadla či karavany);
  • BROS Spray na oděvy proti klíšťatům (nenanáší se na tělo, je ideální na postříkání stanu nebo oblečení).

Jak na domácí repelent?

Vyzkoušet můžete i domácí přírodní „repelenty“ a odpuzovače za pár korun, které díky přírodnímu složení neuškodí ani vašemu oblečení, spací výbavě nebo batohům. Jejich základ vždy tvoří esenciální olejíčky zředěné vodou do postřiku a každá vůně odpuzuje různé druhy hmyzu:

  • citronela –⁠ nejčastější ingredience přírodních repelentů, efektivní zejména proti komárům;
  • eukalyptus –⁠ nejlépe odradí pavouky, komáry, mouchy, plotice a moly;
  • levandule –⁠ odpuzuje komáry, klíšťata, mouchy a blechy (navíc zklidňuje pokožku po možném bodnutí);
  • máta –⁠ působí proti komárům, pavoukům, mouchám, mravencům a vosám;
  • skořice –⁠ odrazuje především vosy a pavouky;
  • cedr –⁠ odpuzuje a likviduje komáry, mouchy, blechy, klíšťata, vši, mravence, roztoče a moly;
  • tea tree –⁠ účinný proti komárům, klíšťatům, vším, mravencům a včelám (po bodnutí pomáhá pokožku zklidňovat a zmírňuje její svědění).
Domácí repelent, na kterém je přeškrtnutý obrázek komára, esenciální oleje FotoHelin / Shutterstock.com

Ultrazvukové odpuzovače hmyzu

V případě plánovaného delšího stanování a kempování (nebo při obavách z opravdu velkých pavouků či drobných živočichů) se vyplatí zauvažovat nad pořízením některého z ultrazvukových odpuzovačů hmyzu. Existují i takové, které fungují na baterie a nejsou k nim potřeba elektrické zásuvky. Ultrazvukové odpuzovače se prodávají například ve variantě proti pavoukům či mravencům a kus obvykle pořídíte za 500–900 Kč.

Na podobném principu fungují i mobilní outdoorové odpuzovače mravenců a škůdců (včetně krtků a hlodavců) se solárním napájením, které jednoduše zapíchnete do trávy v blízkosti stanu, karavanu nebo zahradního posezení.

Zdroj: Saloos.cz, Living.iprima.cz, Drmax.cz, Nakemp.cz