Trápí vaše miminko zoubky? Vyhrajte vychytávku, která pomůže bolest zmírnit

Když bolí zoubky, je to pro děti i rodiče velké trápení. Canva

Bolest při růstu zoubků dokáže miminko velice potrápit. Není se čemu divit, vždyť prořezávání dásněmi není jednoduché, a někdy ho dokonce doprovází horečky. Zkušené maminky proto radí, čím svým dětem v tomto období ulevily.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Proč se jim říká mléčné?

O tom, proč se prvním zubům říká mléčné, existuje více vysvětlení. Tím prvním je například to, že se začínají prořezávat v době, kdy je dítě obvykle ještě kojeno, druhé zase přezdívku přisuzuje tomu, že jsou bělejší než druhé zuby.

Jaké jsou příznaky růstu zubů?

Miminko je podrážděné, častěji pláče, budí se a může mít i zvýšenou teplotu. Rodiče zvažují návštěvu lékaře, protože netuší, co jejich drobka trápí. To je samozřejmě vždy správně, právě doktor vám nejlépe pomůže zjistit, co se děje. Dost možná ovšem půjde o první projevy toho, že se miminku na svět klube zoubek.

„Příznaky“ růstu mléčných zubů se někdy objevují ještě dřív, než místo, kde zub roste, zčervená. Proto je zpočátku těžko odhadnutelné, jestli opravdu jde o tuto běžnou situaci, nebo třeba nějaký zdravotní problém.

Mezi nejčastější příznaky růstu zoubků patří:

  • nervozita
  • plačtivost
  • probouzení se s pláčem
  • nespavost
  • slintání
  • zvýšená teplota
  • nateklá, zčervenalá dáseň
  • strkání si věcí, prstů do pusinky
Maminky radí, jak miminku ulevit od bolesti. Canva

Které zoubky kdy rostou?

Nepanikařte, pokud se vašemu potomkovi začnou zoubky klubat jinak, než si přečtete. Vývoj je naprosto individuální, a my vám proto můžeme přinést jen obvyklé načasování.

  • mezi 6. a 16. měsícemřezáky, kterých je osm
  • mezi 13. a 24. měsícem – první čtyři stoličky
  • mezi 23. a 33. měsícem – druhé čtyři stoličky
  • mezi 16. a 23. měsícem – čtyři špičáky

Na co vsází zkušené maminky?

Oslovili jsme maminky, které s růstem zoubků u svých dětí mají bohaté zkušenosti, aby se podělily s tím, co jim pomáhalo. Převažoval Calgel, který volně koupíte v lékárnách. Obsahuje lokální anestetika a antiseptika omezující růst choroboplodných zárodků. Maže se přímo na dásničky a je určen pro děti od 5 měsíců věku. O použití se nejprve poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

Pomáhá chlad a okusování

Další častou radou bylo chladit dudlíky a kousátka. Stačí je dát do ledničky a studený materiál se poté postará o zmírnění bolesti. Koupit můžete třeba kousátka naplněná tekutinou, u kterých efekt vydrží o trochu déle. Nebo spojte praktickou stránku s užitečnou, kterou nabízí silikonová kousátka. Vypadají jako korálky, takže si s nimi děti pohrají a rozvíjí přitom jemnou motoriku. Některá dokonce slouží jako klip na dudlík. Připnete ho k oblečení a vaše miminko bude mít všechno vždy po ruce.

Vyhrajte kousátka na instagramovém profilu Kupi!

Pomoci dokáže i hračka, chleba a homeopatika

  • „U nás to byla chlazená kousátka, Calgel a poněkud netradičně ocas krysy, tedy té plyšové z Ikey,“ směje se čtyřnásobná maminka Pavlína.
  • „Calgel, chlazená kousátka a kůrka od chleba,“ radí Hanka, která zrovna toto téma řeší u dcerky Emičky, přičemž těží ze zkušeností, o které ji obohatil prvorozený syn.
  • „U nás pomáhal levandulový olejíček První zoubek,“ prozrazuje Káťa.
  • „Homeopatika Chamomilla recutita, a ani jsme nevěděli, že nějaké zoubky rostou...“ prozrazuje Katka Š.

Proč některé děti nosí korále? Odpověď je snadná

Možná jste si někdy na malém dítěti všimli korálků. Pokud jste si říkali, že to maminka se zdobením potomka poněkud přehání, spletli jste se. O to totiž vůbec nejde. Korálky jsou vyrobené z jantaru, který zklidňuje podrážděnou pokožku a má protizánětlivé účinky.

Při jejich koupi si dejte pozor na to, aby byly vyrobené z pravého jantaru, měly bezpečný šroubovací pojistný uzávěr vhodný pro alergiky, a aby každý korálek byl zajištěn uzlíky, které zajistí, že v případě, kdy se provázek roztrhne, nerozsypou se všechny korálky. Náhrdelník pak při nošení pravidelně pečlivě kontrolujte.