Došla vám energie? Jezte energetické bomby a bude vám líp!

Cítíte se unavení? Jezte potraviny, které vám dodají energii. Canva

Nemůžete najít sílu zvednout se ráno z postele a nemáte elán do svých oblíbených činností? Naštěstí existují přírodní zdroje obrovské síly, která vás postaví na nohy.

Přečtěte si také

Zahrádkářská sezona zahájena: Jakou zeleninu zasadit na jaře?

Maca, zázrak z peruánských And

Maca peruánská je malý zázrak z peruánských And. Podle legendy věnoval macu indiánům bůh Virakoči, aby se jim v nehostinných horských podmínkách lépe žilo. A domorodí indiáni si rychle všimli, že jim maca opravdu prospívá.

Kořen maca obsahuje spoustu esenciálních kyselin, vitamíny A, B, C, E a minerály. Svým jedinečným složením dodává sílu, energii, uklidňuje nervovou soustavu a podporuje plodnost. Prášek můžete pít ve formě čaje nebo si ho přidat do ovesné kaše a jogurtu.

Povzbuďte tělo i mysl díky maté

Maté nebo také yerba maté pochází rovněž z Jižní Ameriky a je připravován z lístků cesmíny paraguayské. Tradičně se maté popíjí z vydlabané dýně, které se říká kalabasa, z níž čaj se usrkává zploštělou slámkou s otvory – bombilou.

Pokud potřebujete být dlouho vzhůru a káva už na vás nepůsobí, sáhněte po matéčku. Je to opravdu silný povzbuzovač a antioxidant. Maté podporuje funkci ledvin, imunitní systém a umí potlačit chutě k jídlu. Zakoupíte ho čisté nebo v různých ochucených čajových směsích s dalšími bylinkami.

Maté vás povzbudí. Canva

Mladý ječmen vás nabudí

Mladý zelený ječmen je hit posledních let, zvláště oblíbený mezi vegany pro velké množství železa a kvalitních bílkovin. Obsahuje také 12 minerálů a 13 vitamínů. Dodá vám energii a podpoří imunitní systém.

Dříve lidé konzumovali zelené rostliny, ale v současné době to není úplně běžné. Zelený ječmen tak může být návratem k dřívějším tradicím. Popíjení mladého ječmene je vhodné zejména na jaře, kdy člověk potřebuje přirozenou očistu po dlouhé zimě.

Matcha, zelená vzpruha z Japonska

V Japonsku je pití matcha čaje tradicí již několik staletí a Japonci si užívají popíjení matcha po několika hodinovém obřadu. Bohužel, kvůli uspěchané době se tento ceremoniál spíše vynechává a svět tak přichází o zajímavou tradici. V Evropě a Americe však oblíbenost matcha čaje roste.

Zelený prášek je antioxidantem a zdrojem bílkovin, železa a vitaminu A. Vychutnat si ho můžete klasicky teplý, ale mezi sportovci se těší velké oblibě, protože se dá připravit i za studena v shakeru s oblíbeným proteinem. Skvělá je matcha i s našlehaným mlékem, jemně doslazená medem.

Spirulina je sladkovodní řasa pro zdraví

Spirulina je sladkovodní řasa, která se po staletí používá ve východní Asii. Je naprosto přírodní a svou ostře zelenou barvu má od zeleného barviva chlorofylu. Spirulina obsahuje velké množství bílkovin, minerálů, betakaroten a vitamíny včetně vitamínu K.

Spirulina vám pomůže zredukovat cholesterol, zhojit chronické rány, podpoří mikrobiom a také má dobrý vliv na chudokrevnost. Lze ji sehnat ve formě prášku, který můžete přidávat do jogurtů či smoothies nebo ve formě tablet.

Starý dobrý zelený čaj

Zelený čaj je tradičně popíjen v zemích, kde se lidé dožívají nejvyššího průměrného věku. Zelený čaj totiž vůbec není obyčejný, ale je mu přisuzována spousta pozitivních vlastností. Je to antioxidant a pomáhá detoxikaci organismu. Urychluje i spalování tuků, srovnává hladinu cukrů a pomáhá při redukční dietě.

Jeho popíjení navozuje příjemnou atmosféru – a dopřát si na zklidnění šálek teplého čaje je přímo balzámem na duši. Využijete jej nejen na podpoření energie, ale také naopak, na zklidnění, které v dnešní době opravdu potřebujeme.

Zelený čaj energii podpoří Canva

Co si z toho vzít?

Jakékoliv podpůrné prostředky jsou skvělé, avšak vždy je třeba dodržovat zásady zdravého životního stylu. Jíst vyváženě, udržovat si optimální hmotnost a také se hýbat. Pokud se budete ládovat brambůrky a sedět celý den u televize, žádný ze zmíněných produktů vás nezachrání. Ovšem pravidelně užívat nějakou potravinu na doplnění energie, to může být skvělým začátkem.