Alkohol není jen k pití! Navoní ručníky, vyživí květiny i opraví rozbité oční stíny a pudr

Alchymií vznikl, alchymii s ním můžete vyzkoušet u vás doma. Alkohol dokáže divy a je překvapivě všestranný. Canva

Kdepak, alkohol neslouží jen k přímé konzumaci. Věděli jste, že existuje mnoho dalších způsobů, jak ho prakticky využít v domácnosti? Přinášíme hned několik kouzel s alkoholem, která vás nejspíš překvapí. Co třeba zbavit prkénka zápachu, navonět ručníky nebo konečně opravit rozsypané oční stíny?

Přečtěte si také

Online tržiště mají problém s padělanými výrobky. V boji pomáhá umělá inteligence, Amazon jich loni zabavil 7 milionů

Využijete líh i pivo

Alkohol ani zdaleka není jen prostředkem zábavy. S trochou fantazie ho můžete využít jako poměrně šikovného pomocníka v celé vaší domácnosti. Líh, ale překvapivě i takové pivo mají totiž celou řadu užitečných vlastností, díky kterým vám třeba i pomohou uklidit.

Zatuchlé ručníky? Zápachu je zbaví vodka

Ručníky nebo povlečení, které dlouho ležely na chalupě ve skříni, nebo jen špatně uschly a nevoní zrovna vábně? Zatuchlého zápachu je zbavíte překvapivě snadno – pomocí roztoku teplé vody a vodky. Stačí jeden dl vodky na kbelík teplé vody. Prádlo nechte namočené alespoň hodinu, následně je vyperte. Pozor si dejte pouze na možnost odbarvení tmavých barev ručníků, na ty trik raději nezkoušejte.

Aby květiny zůstaly déle čerstvé

Kdo by nemiloval čerstvé květiny. Ty vázané z květinářství vydrží pár dní, jejich krásu však můžete snadno prodloužit. Stačí do vázy s vodou přidat pár kapek vodky a špetku cukru, která poslouží namísto květinové výživy. Vodka vodu zbaví bakterií, cukr květinám dodá živiny. A že vodku nemáte při ruce? Největší a nejstálejší radost nakonec udělají živé květiny v květináčích – zamilujte si jejich pěstování a budete se z jejich přítomnosti moci radovat každý den.

Na trávník i vlasy

Pivo je plné cukrů a živin. Právě proto dokáže napravit zničené vlasy i trávník. Pokud tedy potřebujete vyživit sušší místa na zahradě, můžete vyzkoušet použití piva.

To stejné udělejte s vlasy – pivo jako oplach je krásně vyživí. Výsledkem budou lesklé a silné vlasy, jen je nezapomeňte důkladně opláchnout.

Díky pivu bude trávník zdravý. Canva

Dejte sbohem zatuchlým pachům

Trápí vás zapáchající obuv nebo třeba kuchyňské prkénko? Ještě než se vydáte do své oblíbené drogerie pro nějaký ten přípravek, zbystřete. Možná doma najdete obyčejný líh. Ten funguje jako skvělý eliminátor zápachu – stačí ho aplikovat rozprašovačem a nechat uschnout na slunci. Hotovo – po zápachu by nemělo být stopy.

Opravte oblíbenou kosmetiku

Rozsypal se vám kompaktní pudr nebo oční stíny? To není nic, co by nespravila trocha alkoholu. Působí jako rozpouštědlo, a proto stačí rozbité kousky líčidla postříkat vysokoprocentním alkoholem a následně je opatrně napěchovat zpátky do dózy. Po vyschnutí budou opět připraveny k použití.

Co vše se ještě dá dělat s alkoholem?

Poslouží jako dezinfekce a přidáním do vody s éterickými oleji jako osvěžovač vzduchu. Možností je velké množství, vyzkoušíte některou z nich?