Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Konec slzám při krájení cibule – zapalte svíčku nebo si dejte žvýkačku

Konec slzám při krájení cibule – zapalte svíčku nebo si dejte žvýkačku

Cibule do české kuchyně neodmyslitelně patří. Dodá příjemnou chuť či aroma mnoha pokrmům, a tak se často nevyhnete její přípravě v podobě krájení. Jak se ale vyvarovat nepříjemnému slzení a pálení očí, které cibule vyvolává? Vyzkoušejte některý z našich triků.

Přečtěte si také

Zlaté mléko neboli golden milk z kurkumy. Pomáhá s nemocemi, stresem i spánkem
Zlaté mléko neboli golden milk z kurkumy. Pomáhá s nemocemi, stresem i spánkem

Cibule je plná sirných plynných složek, které se rychle šíří prostorem právě při krájení – a jejich přítomnosti se brání oči – jak jinak než produkcí slz. Existuje však několik možností, jak se nechtěnému pláči vyhnout. 

Vařte za světla svíček

Zapálit si svíčku při krájení cibule? Řeč není o romantice, ale o eliminaci slzení očí. Možná se budete divit, ale právě svíčka dokáže pomoci. Plamen přitahuje těkavé plyny, které se tak nedostanou k vašemu nosu a očím. A je po slzičkách.

Čas na žvýkačku

Máte chuť na mentolovou žvýkačku? Co takhle si jednu dopřát ke krájení cibule? Žvýkačka je dalším rytířem, který vás ochrání před nástupem slz. Nepříjemné slzy a rýmu způsobují silice – především při vdechnutí nosem. Při žvýkání však dýcháte ústy a silný mentol zabrání nepříjemným následkům, za kterými stojí právě silice cibule.

V létě větrák

V létě můžete vařit za přítomnosti zapnutého větráku. Nejenže se příjemně zchladíte, navíc se vyhnete slzení při krájení cibule. Proudění vzduchu nedá silným cibulovým složkám šanci, aby vás dráždily. Jednoduché.

Voda pomáhá

Také voda vám může pomoci proti nežádoucímu slzení. Cibuli omyjte pod tekoucí vodou nebo ji namočte v misce s vodou. Voda má za úkol odplavit látky, které mohou za dráždění slzných kanálků. Vyzkoušejte.

Čím ostřejší, tím lepší

Další možností, jak co nejméně narušit cibuli, která pak produkuje dráždivé látky, je větší ostrý nůž. Kvalitní a skutečně ostrý velký nůž pomáhá krájet účinně a rychle, díky čemuž nedojde k většímu poškození cibulových buněk. Právě z nich se dostávají silné silice – proto nezapomeňte na kvalitní kuchyňské náčiní – i to je klíč k vaření... bez slzení. 

Tip: Sadu 5 kvalitních kuchyňských nožů s nepřilnavým povrchem najdete v aktuálním letáku Kitos jen za 299 Kč. Díky atraktivním dřevěným rukojetím se nože stanou chloubou vaší kuchyně. Akce platí do 31.10.