Konec slzám při krájení cibule – zapalte svíčku nebo si dejte žvýkačku

Konec slzám při krájení cibule – zapalte svíčku nebo si dejte žvýkačku. Canva

Cibule do české kuchyně neodmyslitelně patří, a tak se často nevyhnete jejímu krájení. Jak se ale vyvarovat nepříjemnému slzení a pálení očí, které cibule vyvolává? Vyzkoušejte některý z následujících triků.

Přečtěte si také

Je nejvyšší čas postarat se o muškáty. Víte, jak na to, aby vám dělaly radost brzy a dlouho?

Zdravá, ale pálivá

Cibule je plná sirných plynných složek, které se rychle šíří prostorem právě při krájení – a jejich přítomnosti se brání oči – jak jinak než produkcí slz. Existuje však několik možností, jak se nechtěnému pláči vyhnout.

Jak na to, aby vás oči nepálily?

Vařte za světla svíček

Zapálit si svíčku při krájení cibule? Řeč není o romantice, ale o eliminaci slzení očí. Možná se budete divit, ale právě svíčka dokáže pomoci. Plamen přitahuje těkavé plyny, které se tak nedostanou k vašemu nosu a očím. A je po slzičkách.

Čas na žvýkačku

Máte chuť na mentolovou žvýkačku? Co takhle si jednu dopřát ke krájení cibule? Žvýkačka je dalším rytířem, který vás ochrání před nástupem slz. Nepříjemné slzy a rýmu způsobují silice – především při vdechnutí nosem. Při žvýkání však dýcháte ústy a silný mentol zabrání nepříjemným následkům, za kterými stojí právě silice cibule.

V létě větrák

V létě můžete vařit za přítomnosti zapnutého větráku. Nejen, že se příjemně zchladíte, navíc se vyhnete slzení při krájení cibule. Proudění vzduchu nedá silným cibulovým složkám šanci, aby vás dráždily. Jednoduché.

Voda pomáhá

Také voda vám může pomoci proti nežádoucímu slzení. Cibuli omyjte pod tekoucí vodou nebo ji namočte v misce. Voda má za úkol odplavit látky, které mohou za dráždění slzných kanálků. Vyzkoušejte.

Stačí znát správné triky, a oči už vás pálit nebudou. Canva

Čím ostřejší, tím lepší

Další možností, jak co nejméně narušit cibuli, která pak produkuje dráždivé látky, je větší, ostrý nůž. Kvalitní a skutečně ostrý velký nůž pomáhá krájet účinně a rychle, díky čemuž nedojde k většímu poškození cibulových buněk. Právě z nich se dostávají silné silice – proto nezapomeňte na kvalitní kuchyňské náčiní – i to je klíč k vaření... bez slzení.