Jak využít skořápky z vajec? Nevyhazujte je! Budete se divit, jak dobře vám poslouží

Prázdné vaječné skořápky na hromadě Songice / Shutterstock.com

Zatímco na vejcích si většina z nás pochutnává pravidelně, jejich skořápky využívá jen málokdo. Můžete je sice vyhodit do kompostu nebo do bioodpadu, ale byla by to věčná škoda. Výborně totiž poslouží v domácnosti i na zahradě. Jak je můžete využít?

Přečtěte si také

Vši opět berou školy a školky útokem, přípravky na léčbu dochází. Zbavit se jich můžete i sami vodkou nebo slivovicí

Co obsahují vaječné skořápky?

Za barevné rozdíly skořápek vajec může pigmentace, jejich složení je ale totožné – z 90 % je tvoří uhličitan vápenatý. A proč skořápky využívat namísto hození do koše? Obsahují totiž mimo jiné dalších neuvěřitelných dvacet sedm užitečných prvků: fosfor, fluor, hořčík, křemík, železo a další.

Jak využít skořápky z vajec?

1. Obohaťte vodu na zalévání

Chcete pokojovým rostlinám dopřát kvalitní zálivku? Pak skořápky přidejte do vody, kterou necháváte odstát na zalití. Během několika dní se do ní dostane část minerálních látek, které se tak skrze ni vsáknou i do zeminy. Vodou můžete oblíbené rostlinky jednou za čas svlažit celé.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt se často označují jako milionářská snídaně, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Kombinace opečené křupavé housky, šunky, vejce a jemné holandské omáčky je totiž naprostý luxus kulinářského umění. Máme pro vás recept, podle kterého si je zvládnete připravit i sami doma.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

2. Pěstování bylinek

Chystáte se pěstovat rostlinky přímo ze semínek? Nenechávejte je růst v plastových nádobkách a kelímcích. Ekologičtější a chytřejší jsou obyčejné skořápky. V případě skořápek postupujte úplně stejně, nakonec můžete drobné sazeničky zasadit i se skořápkou, která se v zemi rozloží a dodá jim živiny.

3. Ekologické hnojivo

Jedním z mnoha druhů ekologického hnojiva jsou také skořápky. Nechte je pořádně vyschnout, následně je rozdrťte v hmoždíři. Skořápky přidejte do zeminy pokojovým rostlinám nebo přihnojte zahrádku. Jak už jsme zmínili, vyživí půdu a samotnou zeleň.

Člověk hnojí záhon skořápkami a dalším bioodpadem sulit.photos / Shutterstock.com

4. Domácí čistič na připáleniny

Víte, že vám skořápky od vajíček pomohou také při úklidu? Potřebujete-li vydrhnout hrnec s nepěkným dnem nebo se zbavit kávových usazenin, sáhněte po hrsti skořápek namísto chemických přípravků. Ty do nádoby vložte spolu s trochou vody a takto připravený roztok nechte působit přes noc. Následující den půjde čištění snadno – skořápky vám navíc pomohou vydrhnout zašlé zbytky nečistot jako přírodní drátěnka.

5. Zdroj vápníku

A rada na závěr? Prostě si skořápky dopřejte sami! Jsou plné živin, které tělo ocení. Abyste však předešli nebezpečí nákazy některých chorob, skořápky (nebo vejce) nejprve tepelně zpracujte. Poté je rozdrťte na prach a můžete je konzumovat – dodáte tělu hromadu nutričně užitečných látek, které skořápky obsahují. Jde o skvělý zdroj vápníku, a jsou proto dobré na klouby.

  • Tip: Jak před konzumací upravit skořápky? Vysušte je v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 10 minut.

Zdroj: kupi.cz