Pozor na mražené rybí filety: Výrobci do nich pumpují vodu

Žena, držící v ruce rybí filé CGN089 / Shutterstock.com

V dnešním světě, kde se stále více lidí snaží jíst zdravě a udržitelně, se mražené rybí filé stává populární volbou pro mnoho spotřebitelů. Je to snadné, rychlé jídlo a v mnoha případech může být skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Avšak ne všechna mražená rybí filé jsou si rovna, a proto je důležité vědět, jak poznat opravdu kvalitní produkt.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Z nedávných testů, které provedli odborníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, vyplývá, že i když mnoho mražených rybích filé na první pohled vypadá lákavě, skutečnost může být po rozmrazení značně odlišná. Velké překvapení může přijít při jejich přípravě, kdy na pánev vyteče z masa obrovské množství vody, která tam byla uměle dodána při výrobě. Testy odborníků ukázaly, že obsah přidané vody, včetně glazury, může dosahovat alarmujících 60 %, přičemž pro spotřebitele je přijatelný celkový obsah přidané vody do 10 %.

Nejméně vody z testovaných značek ve výše uvedeném testu odborníků měly produkty Ocean Sea. Nejvyšší obsah vody měly filety pangasia od firmy Euro Frigo. Kromě toho, že v sobě měly hodně vody, byly také pokryté tlustou vrstvou glazury, která tvořila 18,9 % produktu. A to není vše – obsah rybího masa v těchto mražených filetech byl jen něco málo přes polovinu celkové hmotnosti.

Treska s citronovým máslem
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Treska s citronovým máslem

Treska s citronovým máslem je rychlá a zdravá pochoutka, která se hodí do vyváženého jídelníčku. Rybu byste si měli dopřát alespoň dvakrát týdně. Tento bleskový recept si dozajista oblíbíte a budete ho dělat pořád dokola.

Treska s citronovým máslem
Treska v papilotě
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Treska v papilotě

Treska pečená v papilotě je skvělým a jednoduchým způsobem, jak si vychutnat delikátní a lahodnou rybu. Tento recept zachovává přirozenou šťavnatost tresky díky způsobu přípravy v pečicím papíru. Vyzkoušejte si ji upéct k obědu nebo jako rychlou večeři a podávejte třeba s pečenými brambory nebo kouskem opečené bagetky.

Treska v papilotě

Čtěte informace na obalu

Nedovolte, aby vás zlákala nabídka obrovského množství filetů za zdánlivě výhodnou cenu. Přestože to na první pohled může vypadat jako skvělý nákup, skutečnost bývá často jiná. Ve skutečnosti často neplatíte za rybí maso, ale za předraženou vodu.

Přitom se stačí podívat na složení produktu! Seznam ingrediencí vám obvykle prozradí, zda byla rybí svalovina napuštěna vodou, nebo zda je povrch filetu pokryt pouze ochrannou glazurou. Objevíte-li v seznamu složek éčka, jako jsou:

  • kyselina citronová (E330),
  • citronan sodný (E331)
  • nebo fosfáty (E450 – E452),

mělo by vás to přimět k zamyšlení. Tyto přísady se do filetů přidávají primárně proto, aby se v nich udržela přidaná voda.

Mražené filety z tilápie Ilia Nesolenyi / Shutterstock.com

Při výběru mraženého rybího filé je tedy zásadní pečlivě si prohlížet etikety produktů, kde by měli výrobci uvádět složení, včetně procentuálního zastoupení rybího masa bez glazury. Bohužel, v praxi se můžete setkat i s výrobky, kdy se pod ledovou vrstvou skrývá pouze 85,9 % ryby, přestože etiketa nespecifikuje přítomnost jiných složek.

Rozdíl mezi ochrannou glazurou a přidanou vodou

Důležitým faktorem při rozhodování o koupi mraženého rybího filé je rozlišení mezi ochrannou glazurou, která má zabránit vysušení produktu, a přidanou vodou, sloužící pouze k umělému zvýšení hmotnosti.

Mezi nejoblíbenější filety patří ty z tilápií, naopak pangas bývá hodnocen u běžných konzumentů nejhůře. Rozdíly jsou především v kvalitě od suššího a měkčího masa až po nepříjemné pachutě a textury.

Redakční test filet ze supermarketů

Redaktorka Kupi se rozhodla podrobit důkladnému testování filé, pocházející ze tří různých supermarketových řetězců, a výsledek tohoto srovnávacího hodnocení byl překvapivě pozitivní.

K-Classic filety z aljašské tresky

Kaufland má pod svou privátní značkou K-Classic filety z aljašské tresky, které upoutají na první pohled svým lákavým vzhledem a následně po tepelném zpracování zaujmou svou chutí. Jejich aroma je vysoce příjemné a textura filetů dosahuje ideální rovnováhy mezi pevností a jemností, což z nich činí mimořádně šťavnatý a chutný pokrm.

Filety z aljašské tresky K-Classic Kaufland

Tesco Filety z tilápie

Dalším produktem, který byl součástí testu, jsou Filety z tilápie z Tesca. Tyto filety se vyznačují výbornou šťavnatostí a nabízejí jemné maso s lahodnou chutí. Ačkoliv jejich vůně je hodnocena jako průměrná, celkově poskytují velmi dobrý chuťový zážitek.

BILLA Aljašská treska

Posledním testovaným výrobkem byla Aljašská treska od BILLA, která se může pochlubit atraktivním vzhledem a příjemnou chutí. Maso má pevnou konzistenci, avšak může působit mírně sušším dojmem.

Výsledky tohoto redakčního testu ukazují, že kvalitní filé lze nalézt i na pultech supermarketů pod jejich privátními značkami.

Zvolte tedy moudře a při výběru se nenechte vést jen cenou, ale především kvalitou a informacemi na obalu. Vaše zdraví a spokojenost s jídlem jsou přece jen na prvním místě.

Zdroje: redakce Kupi.cz