6 praktických způsobů, jak ještě využít vodu ze sušičky

Ruka otevírá zásobník na vodu u sušičky Olya Detry / Shutterstock.com

Máte doma kondenzační sušičku na prádlo a s každým vyléváním zásobníku přemýšlíte, zda by se „odpadní“ voda nedala nějak smysluplně využít? Ať už je vaší motivací úspora peněz nebo ekologická filozofie zero waste, vodu ze sušičky lze v domácnosti opravdu ještě zužitkovat. Jak? Mrkněte například na našich 6 tipů.

Přečtěte si také

Hygienici hlásí v Česku další nebezpečnou kosmetiku. Doma ji můžete mít i vy!

Je voda ze sušičky destilovaná?

O vysrážené vodě ze sušičky, která se hromadí v zásobníku, se někdy dočtete, že je také destilovaná. Není to ale tak úplně pravda. Za čistou destilovanou vodu, jakou koupíte v obchodech, ji považovat nelze kvůli možné zbytkové chemii z pracích prostředků, případně mikroskopických zbytků vláken, prachu a nečistot.

Na druhou stranu stále prochází v rámci odpařování za vyšších teplot procesem kondenzace, díky tomu se stává skoro destilovanou, především ale demineralizovanou. V mnoha ohledech je proto lepší než běžná (tvrdá) kohoutková voda.

Člověk umývá podlahu aomas / Shutterstock.com

Kdy používat vodu ze sušičky?

Co z toho plyne? Ke zdravotnickým účelům, případně pro styk s živočichy (např. v akváriích) voda ze sušičky vhodná není a je bezpečnější sáhnout po 100% destilované vodě.

V rámci běžného technického využití ale dobře poslouží, třeba během úklidu a péči o auto, za splnění určitých podmínek i během žehlení a zalévání pokojových rostlin. Inspirovat se můžete našimi šesti tipy níže.

1. Do auta a ostřikovačů

Všude tam, kde v autě používáte destilovanou vodu, můžete sáhnout i po té ze sušičky. Pokud se obáváte zanesení, pak alespoň částečně k ředění vody do ostřikovačů nebo koncentrátů nemrznoucích směsí.

2. Jako náhrada destilované vody při žehlení

Před jejím použitím je nicméně dobré ověřit, zda je pro daný model žehličky vhodná. Mnozí výrobci totiž přímo v manuálu zmiňují, zda je možné vodu ze sušičky (demineralizovanou) využít. Také se doporučuje ji ještě přecedit přes jemné sítko nebo plátýnko.

3. Zalévání květin a rostlin

Tvrdá voda z kohoutku nemusí být pro rostliny a jejich kořeny tím nejvhodnějším. Na rozdíl od demineralizované ze sušičky. Mějte ale na paměti, že k zalévání je taková voda vhodná pouze v případě, kdy jste k praní a sušení použili ekologické a šetrné prostředky. Zvláště u choulostivých rostlin nebo bylinek.

Tip: Pokud bojuje s pěstováním pokojovek, vyzkoušejte tyto nenáročné druhy.

4. Vytírání podlahy a úklid

Rovnou ze sušičky můžete vodu vylít do kbelíku a přidat čistič na podlahy. Pokud si úklid správně načasujete, stihnete vodu ze zásobníku ještě teplou, která je pro umývání podlah mnohem lepší. Samozřejmě ji lze využít i pro další úklid: omývání povrchů, splachování záchodu apod.

Ruka nalévá vodu do žehličky brizmaker / Shutterstock.com

5. Odmáčení hrnců a nádobí

Podobným způsobem ještě teplou či vlažnou vodu využijete pro odmáčení hrnců, pekáčů nebo nádobí v (zašpuntovaném) dřezu.

6. Namáčení a předpírání prádla

Máte doma malé děti nebo sportovce a pračka se sušičkou se u vás nezastaví, a stejně tak potřebujete často namáčet skvrny z jídla, trávy nebo hlíny? Využijte jedno k druhému a špinavé oblečené předperte ve vodě ze sušičky.