Míša řezy jsou stálicí a naprostou klasikou českého pečení, kterou milují nejen děti. Kromě klasiky pro vás máme recept i na jejich lehčí nebo bezlepkovou verzi.
Variant na tvarohové Míša řezy je celá spousta. Jde totiž o jednoduchý dezert, který časem svádí k různým zlepšovacím experimentům. Základní recept ale hravě zvládne i úplná začátečnice. Tak pojďme na to:
Jak na klasické Míša řezy
Množství surovin je na plech cca 35 x 25 cm. Příprava zabere zhruba 45 minut.
Suroviny na piškot:
- 6 vajec
- 160 g polohrubé mouky
- 40 g oleje
- 50 g kakaa
- 140 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aromatu
- 1/2 lžičky jedlé sody nebo 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
Suroviny na krém
- 500 g měkkého tvarohu v kostce (2 balení)
- 1 kelímek zakysané smetany
- 150 g másla
- 3–5 polévkových lžic cukru moučka (podle chuti)
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
Suroviny na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 90 g másla
- 2 lžíce mléka
Canva
Postup:
- Oddělíme si bílky od žloutků. Ke žloutkům přidáme zhruba polovinu odměřeného cukru krupice, vanilkový cukr nebo aroma a olej a vše vyšleháme do pěny.
- V jiné míse smícháme dohromady mouku, kakao a jedlou sodu či prášek do pečiva.
- Dáme si předehřát troubu na 170 °C a vyložíme si plech pečicím papírem.
- K bílkům přidáme špetku soli a začneme šlehat sníh. Ve chvíli, kdy máme z bílků bílou pěnu, přidáme zbylý cukr a ušleháme na lesklý, bílý a pevný sníh.
- Střídavě přidáváme k vyšlehaným žloutkům směs polohrubé mouky a sněhu a vždy jen lehce zapracujeme. Prudkým a rychlým mícháním by se mohl sníh srazit.
- Těsto vylijeme na plech a rovnoměrně ho rozetřeme po celé ploše. Dáme péct do vyhřáté trouby na 12–17 minut. Doba pečení se podle trouby může lišit, proto raději piškot čas od času zkontrolujte.
- Po upečení piškot překlopíme, zbavíme pečicího papíru a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme tvarohový krém. Na ten je potřeba mít změklé máslo. Právě vytažené z lednice nebo úplně rozehřáté by se špatně zpracovávalo – nechte ho jen povolit na kuchyňské lince nebo mu zlehka pomozte rozmrazovacím režimem na mikrovlnné troubě.
- Ke změklému máslu přidáme všechny ostatní suroviny potřebné na krém a prošleháme metličkami. Pokud se vám bude zdát krém příliš hustý, přilijte k němu trochu smetany nebo plnotučného mléka. Poté ho rozetřeme po korpusu a necháme ztuhnout v lednici, nejlépe přes noc. Pokud jste nedočkaví, dejte mu alespoň pár hodin.
- Suroviny na polevu společně rozpustíme a smícháme. Vzniklou polevu rozetřeme na vychlazený krém, necháme ztuhnout a můžeme podávat.
Tip: Před krájením řezů na jednotlivé kousky ponořte čepel nože do horké vody. Ztuhlou polevu tak lépe nakrájíte bez toho, aby se lámala.
Odlehčená varianta tvarohového dezertu
Pokud jsou na vás obyčejné Míša řezy příliš sladké a hutné, nabízíme také „odlehčenou“ variantu. Postup i gramáž zůstávají stejné, mění se jen suroviny:
Piškot
- Cukr v původním receptu nahraďte medem či javorovým sirupem. Pocitově osladí obě sladidla dezert méně než samotný cukr, proto můžete ponechat i stejnou gramáž. Případně se nebojte jejich množství ještě o 20 g snížit.
Krém
- V rendlíku přiveďte k varu 150 ml vody. Než začne vřít, smíchejte si vedle v míse 500 g tvarohu se 70 g vanilkového proteinu a podle chuti doslaďte medem či javorovým sirupem.
- Do vroucí vody přidejte sáček agaru – rostlinného ztužovadla – a povařte zhruba půl minuty, než začne směs tuhnout. Poté ji přilijte ke směsi tvarohu a promíchejte. Naneste na korpus a dejte do lednice vychladit.
Poleva
- Čokoládu na vaření rozpusťte namísto másla se 30 g kokosového oleje.
Bezlepková verze či verze bez mouky
- Tato verze spočívá v přípravě bezlepkového korpusu. Klasickou polohrubou moukou tedy nahraďte moukou špaldovou nebo kukuřičnou, případně bezlepkovým práškem do pečiva. Takový dělá například značka Labeta nebo Amylon.
- Můžete také vyzkoušet bezmoučný korpus. Bude to znít banálně, ale zkrátka mouku úplně vynechte. Jen ušlehejte zvlášť žloutky s cukrem do pěny, poté k ní přidejte kakao, a nakonec citlivě a po částech vmíchejte i zvlášť ušlehaný sníh. Rozetřete těsto na plech a nechte 8–10 minut péct. Zbylý postup je shodný s tím základním.